IMF Başkanı Lagarde'a mahkeme yolu!
Bundan önceki 2 başkanı çeşitli skandallarla koltuktan düşen Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Başkanı Christine Lagarde hakkında yolsuzluk iddiasıyla Fransız mahkemelerinde dava açıldı. Fransız siyasetçi Lagarde, işadamı Bernard Tapie’ye devlet hazinesinden 400 milyon Euro verilmesini kararlaştırılan özel tahkim mahkemesini toplayarak kamu malını zarara uğratmak suçundan yargılanacak.
Fransa’da 20 yılı aşkın süredir devam eden ve artık Fransız devleti ile işadamı Bernard Tapie arasında yılan hikayesine dönen "Adidas Davası" konuyu çözmek için özel bir tahkim mahkemesi oluşturan dönemin Ekonomi Bakanı Christine Lagarde’ın da başını yiyebilir. Fransa’da Bakanları görevleri esnasındaki aldıkları kararlarla ilgili yargılama yetkisine sahip olan tek mahkeme Cumhuriyet Adalet Mahkemesi (CJR), Adidas davası kapsamında, daha önce dosyadan ayrılması kararlaştırılan Lagarde’ın da yargılanmasını kararlaştırdı.Asgari ücret 4'üncü tura kaldı!
İşadamı Bernard Tapie, sahibi olduğu Adidas’ın Credit Lyonais bankası tarafından satışı sırasında zarar ettiğini dile getirerek mahkemeye gitmişti. Defalarca alınan kararlarla çıkmaza giren davaya Elysee Sarayı el koymuş, Elysee’nin talimatıyla Fransa eski Ekonomi Bakanı Lagarde, 2007 yılında özel bir Tahkim heyeti kurmuştu. Heyet, 2008 yılında Tapie’ye devlet hazinesinden 405 milyon Euro ödenmesini kararlaştırmıştı. Ancak iktidarın değişmesiyle harekete geçen soruşturma hakimleri karar hakkında, "çete kurarak yolsuzluk yapma" iddiasıyla yeniden soruşturma başlatarak, kararı Şubat 2015’te bozmuştu. Bozma kararaının ardından Tapie Dosyası’nı yeniden ele alan Yargıtay, 3 Aralık 2015’te işadamı Bernard Tapie’nin 405 milyon Euro’yu devlete iade etmesini kararlaştırdı.Varşova'da askeri polis NATO merkezini bastı
Lagarde’a kötü sürpriz
Mahkeme, Tapie’ye 405 milyon Euro’nun ödenmesi kararında imzası olan Christine Lagarde’ı, Eylül ayında saatlerce ifadesini aldıktan sonra, olayda dahli olmadığına kanaat getirerek Lagarde’ı bu yolsuzluk dosyasından çıkarmıştı. Ancak özel mahkeme CJR’in aldığı yeni karar 2016 Haziran ayında görev süresi dolan ve yeniden IMF Başkanlığı’na aday olmayahazırlanan Lagarde için kötü bir sürpriz oldu. IMF yönetimi, daha önce olduğu gibi bu kararda da Lagarde’ın arkasında olduğunu ve Başkanına tam güven duyduklarını açıkladı. Fransız Ekonomi Bakanı Michel Sapin da, "Bayan Lagarde’ın suçu ıspatlanana kadar masumdur. Görevinde devam etmesinde bir sakınca yoktur" dedi.
Lagarde’dan karşı dava
Christine Lagarde ise yazılı bir açıklama yaparak, "Bu davada her zaman devletin yanında oldum ve yasalara uygun hareket ettim" dedi. Lagarde yazılı açıklamada bu karar aleyhinde mahkemeye başvuracağını duyurdu. Lagarde, kendisinin tahkim heyetine karışmasığını ve kararda bir müdahalesi olmadığını savunuyor. Ancak aynı fikirde olmayan hakimler, IMF’nin güçlü Bşkanı Lagarde’ın "Tahkim Heyeti kurularak yargılama yapılmasına karşı çıkması, en azından devlet kasasından bu kadar yüklü bir miktar gitmeden önce hem politik hem de finansal açıdan son derece hassas olan kararı temyize götürmesi gerektiğini" öne sürüyorlar. Hakimler özellikle Bernard Tapie’nin dönemin Cumhurbaşkanı Sarkozy ile yakın ilişkisinin bilinmesi nedeniyle bu ödemenin bütün yasal yollar kapandıktan sonra yapılması gerektiğini dile getiriyorlar.
Lagarde, bir önmceki Fransız Başkan Dominique Strauss Kahn, hakkındaki seks skandalının ardından 2007’de koltuğunu bırakınca yerine Fransız ekonomisinin önemli isimlerinden eski bakan Christine Lagarde gelmişti. Lagarde, kurumun ilk kadın başkanı alarak tarihe geçmişti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Covid, şifa kaynağı olabilir mi? Kanser tedavisinde yeni gelişme…
Abu Dabi’nin sırları… Trilyon doların arkasındaki güç: Kraliyet Ailesi!
Gözler gökyüzünde değil, ayrılmaz ikilideydi: Trump, Starship roketinin fırlatılmasını Musk'la izledi...
HABER || Gerginlik had safhaya ulaştı! Savaşın 1000. günü: Nükleer tehdit!
Son dakika haberi: Milyonlarca çocuk risk altında! Afrika ülkesinde kolera kabusu