İçişleri Bakanı yurttaki işkence nedeniyle özür diledi
Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti'nde özel güvenlik görevlilerinin mülteci yurtlarında kalanlara kötü muamele yaptıklarına dair görüntülerinin ortaya çıkması ardından yükselen tepkiler üzerine Eyalet İçişleri Bakanı SPD'li Ralf Jager, sığınmacılardan özür diledi.
Alman medyasında geniş yer bulan ve ülkede gündemin 1 numarasına oturan Burbach, Essen ve Bad Berleburg kentlerindeki sığınmacılara yönelik şiddet, ayrımcılık, cinsel taciz ve kötü muamele tepki topladı. Alman kanallarının ilk haber olarak verdiği ve bazı kesimler tarafından "Almanya'nın Ebu Garib'i" benzetmeleri yapılan skandal üzerine gözlerin üzerine çevrildiği Bakan Ralf Jager, gazetecilere yaptığı açıklamada, “İnsanlık dışı ve utanç verici" olarak nitelendirdiği bu tutuma ilişkin özel güvenlik elemanlarının bundan böyle sıkı kontrole tabi tutulacağını belirtti.
Bakan Jager, zor durumdaki insanlara şantaj yapan ve işkence edenlere en ağır cezalanın verilmesi gerektiğini belirtirken, hiçbir şeyin örtbas edilmeyeceğini “Hiçbir şeyi halının altına süpürmeyeceğiz" sözleri ile dile getirdi.
Mülteci yurtlarındaki sığınmacılara dönük kötü muamele yapan 11 özel güvenlikçi hakkında soruşturma yapıldığını belirten Bakan Jager, sığınmacılara yapılan uygulamanın, “İnsanlık dışı ve utanç verici" olduğunu belirterek, tüm sığınmacılardan özür diledi.
Eyalet Asayiş Dairesi'ni görevlendiren Bakan Jager, eyaletteki 19 mülteci kampının 10 görevli tarafından günlük olarak kontrol edileceğini söyledi.
İçişleri Bakanı Ralf Jager, mülteci yurtları standartlarını kontrol edecek daha fazla personel alınacağını, yurtların güvenliğinden sorumlu taşeron şirketlerin Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından inceleneceğini açıkladı.
Görüntülerde ne vardı?
Hagen kenti Emniyet Müdürü Frank Richter, Cezayirli bir mülteciye yapılan kötü muamele görüntülerine ilişkin “Görüntüde üzerine kusulmuş bir şilte üzerinde oturan genç bir mülteci var. Ve arka plandaki bir adam, 'Şimdi tekrar şilteye yatmazsan aynı şeyleri bir daha yaşayacaksın' diyor. Buradan anlaşılan, mültecinin daha önce dövülmüş olduğu ve verilen emir doğrultusunda, mültecinin kustuğu şilteye yeniden yatması talebidir" dedi.
Cep telefonu görüntülerinde elleri bağlı bir kişinin yerde yattığı ve yanı başında iki üniformalı güvenlik görevlisinin bulunduğu, bunlardan birinin yerde yatan adamın ensesine ayağı ile bastığı da görüldü. Polis ve savcılık dört şüpheli hakkında soruşturma açtı. Yurtta kalan yüzlerce kişinin ifadesi alındı.
Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'nin İçişleri Bakanı Ralf Jager konuya ilişkin yaptığı ilk açıklamada “Burbach Mülteci Yurdu"ndaki yaşananlar utanç vericidir. Sarsılmış durumdayız. Haftalar, hatta aylar boyunca savaştan, takibattan kaçan ve burada kendilerini güvende hissedecekleri bir yer bulan insanlar, kriminal kişilerin saldırısına maruz kalıyor. Bu, hiçbir gerekçe ile affedilemez. Eyalet, kurbanlardan özür dilemekle yükümlüdür, bu özürü ben burada kendi adıma da diliyorumö dedi.
Yeşiller zirve istedi
Yeşiller Partisi, Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya Eyalet yönetiminden ortaya çıkan skandal görüntüler ile ilgili hükümeti mülteci zirvesi düzenlemeye çağırmıştı.
Yeşiller Partisi Federal Meclis Grup Başkanı Katrin Göring-Eckardt, mülteci yurtlarına yönelik skandalın patlak vermesi üzerine, bir ulusal mülteci zirvesi yapılmasını talep etti. Eckardt, hükümetin, eyalet, belediye ve mülteci örgütleriyle masaya oturması gerektiğini belirtti. Hükümetin tüm sorumluluğu eyaletlere yükleyemeyeceğini kaydeden Eckardt, yıllardır mülteci sayısının artacağının öngörülebilir olduğuna dikkat çekti.
Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere de mülteci yurdundaki kötü muamaleye dair en kısa sürede bir açıklama istedi. Maiziere, mülteci yurtlarının durumunu yerinde görmek amacıyla, salı günü Bavyera'daki mülteci yurtlarında inceleme yaptı.
Almanya'ya 99 bin 592 iltica başvurusu
Almanya'da artan mülteci sayısı nedeniyle, mülteci yurtlarında kapasite sorunu bulunduğu ifade edildi. Deutsche Welle, Bu yılın ocak ayından ağustos ayına kadar iltica başvurusunda bulunanların sayısının 99 bin 592 olduğu açıklandığını bildirdi. Federal Göç ve Mülteciler Dairesi, tüm yıl boyunca başvuru sayısının 200 bine ulaşabileceğini bildirdi.
Arnsberg Bölge İdaresi skandala adı karışan özel güvenlik görevlilerinin işine son verdi. Kuzey Ren Vesfalya Eyaleti sınırları dışında da mülteci yurtlarını işleten özel firmanın bir sözcüsü, Alman televizyon kanalı ZDF'ye bu tür olayların tekrarlanmaması için yeni standartların uygulamaya konulduğunu bilrdirdi. Bölge idaresi de mültecileri bundan böyle korumakla yükümlü güvenlik personelinin işe alınırken sicillerinin önceden incelenmesinin ve iyi hal belgesi getirmelerinin ön şart olacağını açıkladı.
Alman Polis Sendikası Genel Başkanı Rainer Wendt, mülteci yurtlarındaki durumu 'İçler acısı' olarak nitelendirirken “Devlet tasarrufa gitmiş, devlet birimleri küçültülmüştür. Bu şu demektir: İnsanların çaresiz, tehdit altında bulunduğu bir anında devlet aslî görevi olan bir alandan çekilmiştir. Bu görevi devralacak güvenilir işletmeler vardır. Ancak bunun için daha fazla paraya ihtiyaç bulunmaktadır. Bu durumu yasa yapıcı da bilmekte ve kendinden bekleneni yerine getirmek durumundadır" dedi.
Gazetelerden
Berlin'de yayımlanan Der Tagesspiegel gazetesi, Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'ndeki mülteci yurtlarındaki skandal görüntülere ilişkin; “Tüm engellere rağmen bize (Almanya'ya) ulaşabilmiş olan olanları hızlı bir biçimde ve gerçekten topluma kabul etmeliyiz, onlar toplumun tam ortasında hiç çekinmeden yaşayabilmelidir" diye yazdı.
Frankfurter Allgemeine Zeitung da, “Bu tür ihmallerin sorumluluğu çok ağırö görüşünü aktardı.
Stalin'in toplama kampları: GULAG'lar
YPG ve peşmergenin 'ev yapımı' tankları!