İbrahimi: Suriye görüşmelerinde çok fazla şey elde edemedik
Suriyeli muhalefet ve rejim heyetleriyle görüşen BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el-İbrahimi, görüşmelerde çok fazla şey elde edemediklerini söyledi.
İbrahimi, Suriyeli heyetlerle bugün öğleden önce ve sonra olmak üzere iki kez bir araya geldi.
İsviçre'nin Cenevre kentindeki BM binasında tarafları ilk kez aynı odada yüz yüze görüştüren toplantıların sonunda İbrahimi, basına bilgi verdi.
"Çok fazla şey elde edemedik" diyen İbrahimi, iki heyetin de Cenevre'de kalmaya devam edeceğini ve görüşmelerin süreceğini söyledi.
İbrahimi, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Ahmet el-Carba'nın toplantılara katılmadığını ifade ederek, muhalif heyette başmüzakereci olarak Hadi Bahra'nın bulunduğunu kaydetti.
Rejimi temsil eden heyette Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi'nin başmüzakereci olarak yer aldığını kaydeden İbrahimi, Suriye Başbakan Yardımcısı Velid Muallim'in de bugün binada bulunduğunu ve kendisinin de Muallim ile bir görüşme yaptığını söyledi. İbrahimi, görüşmelerin günler, belki haftalarca devam edeceğini kaydederek, "Her şey iyi giderse birlikte olacağız" dedi.
İbrahimi, "Bugün öğleden sonra insani yardım konularıyla başladık. Humus'taki ve eski Humus'taki durumu ele aldık. Bu konu Şam'da BM ekibi ile Humus Valisi arasında görüşüldü. Vali yarın kendi güvenlik danışmanıyla görüşecek. Sonunda yarın gıda va tıbbi malzeme gibi malları taşıyan bir yardım konvoyunun eski Humus'a girmesine izin verilmesini ümit ediyoruz" diye konuştu.
İbrahimi, yarın sabah görüşmelerde kaçırılan ve tutuklanan kişilerin en azından bir kısmının özgürlüklerine kavuşturulması konusunu ele alacaklarını dile getirdi.
İbrahimi, sabah yaptığı açıklamada da "Yarın (taraflarla) aynı odada buluşmak üzere mutabık kaldık" ifadesini kullanmıştı.
İbrahimi, "Taraflarla yaptığım görüşmeler cesaret vericiydi. Yarın sabah ve öğleden sonra yapacağımız görüşmeler için sabırsızlanıyoruz" şeklinde konuştu.
İbrahimi, görüşmelere bilinçli olarak insani konulardan başladıklarını söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
"Görüşmelere katılan heyetler bu şekilde birbirlerini daha iyi tanıyacak, birbirleriyle konuşmaya alışacak. Daha zor konulara geldiğimizde, konuşmanın daha kolay olacağını umut ediyoruz. Şu anda Humus'tan söz ediyoruz. Eğer Humus'a insani yardım konusunda başarılı olursak, umut ediyoruz ki bu diğer konuları da ele alabilmemiz için bir başlangıç olacak."
BM Temsilcisi İbrahimi, Cenevre'de görüşmeler sürerken Suriye'de rejimin varil bombaları da kullanarak yürüttüğü operasyonların devam ettiğini anımsatması ve bunun görüşmelerde gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine şunları söyledi:
"Hayır, bu konu görüşmelerimizde gündeme gelmedi. Bu varil bombalarının kullanılıyor olması, müessif bir olay. Uluslararası hukuk ve insan hakları hukukunda bu tür silahların yasaklanmış olduğunu düşünüyorum. Çatışmaların, bombalamaların devam ediyor olması müessif bir durum ancak bu konuyu bugün ele almadık."
İbrahimi, Suriye'deki terör ve komşu ülkelere etkisi konusunda bir soru üzerine de şunları kaydetti:
"Suriye'de terörizm olduğu konusunda kimsenin şüphesi yok. Birçok ülke, buradaki terörün diğer ülkelere de sıçrayabileceği endişesini tartışıyor. Amacımız bu savaşı sona erdirebilmek. Bu savaş, ülkede terörün köklenmesi ve yayılmasını sağlayan koşulları oluşturmuştur. Biz sadece terörizmi değil, savaşın tüm yönlerini ele alıyoruz. Umuyorum ve eminim ki, savaş sona erdiğinde ve Suriye'de yeniden barış sağlandığında, terörizm önce güç kaybedecek, ardından tümüyle sona erecektir."
-SMDK sözcüsü Safi: "Asıl hedef demokrasi"
BM Temsilcisi İbrahimi'nin ardından Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) sözcüsü Luey Safi, basın toplantısı düzenleyerek ilk gününü tamamlayan görüşmelere ilişkin açıklama yaptı.
Safi, bugün özellikle 8 aydır hiçbir yardımın giremediği kuşatma altındaki Humus'a insani yardım konusunu ele aldıklarını ancak asıl amacın diktatörlük rejiminden adil ve özgür seçimlerin yapılacağı gerçek bir demokrasiye geçmek olduğunu söyledi.
Suriye'de bugüne kadar yapılan seçimlerin, rejimin güvenlik güçlerinin kontrolünde yapıldığını dile getiren Safi, Hafız Esed dönemindeki seçimleri örnek gösterdi ve "O zaman hep yüzde 99 oy alıyordu" dedi.
-"Humus sınav olacak"
İnsani yardım koridorlarının öncelikle neden Humus'ta açılmasını istedikleri sorulan Safi, Humus'ta durumun çok vahim olduğunu, insanların açlıktan öldüğünü, su bulmak için kuyular kazdıklarını ve sokak hayvanlarını yediklerini söyledi.
Suriye'nin diğer bölgelerinde de insani yardım koridorları açılmasını istediklerini ifade eden Safi, "Humus, rejimin iyi niyetini göstermesi için bir sınav olacak. Rejimin açlıktan ölenlere gıda götürülmesine izin verip vermeyeceğini göreceğiz. Bu rejim, siyasi değil askeri bir çözüm istiyor" dedi.
-"Suriye'yi kurtarmayı teklif ediyoruz"
Bir gazetecinin, "Görüşmelerde siz rejime ne sunmayı düşünüyorsunuz" şeklindeki sorusuna Safi, şu karşılığı verdi:
"Suriye'ye tümüyle yıkılmaktan kurtarmayı teklif ediyoruz. Son 3 yılda Suriye'deki binaların neredeyse yarısı bombardımanlar ve uzun menzilli füzeler nedeniyle yıkıldı. Rejime destek vermiş olanlar da bu ihtilafın sona ermesinde yarar görüyorlar. Çünkü eğer bu noktada durulmazsa, Suriye'de kimse güven içinde olmayacak."
Safi, "Biz Suriye'nin sadece özel bir kesime, özel bir gruba değil herkese ait olduğunu düşünüyoruz ve iyi niyetle bunun gerçekleşmesi için müzakere ediyoruz. Eğer rejim de ciddiyse, etnik kökeni, yaşadığı yer ya da dini inançları nedeniyle zarar görmeyeceğine dair garantileri bulabiliriz" diye konuştu.
Safi, bir soru üzerine, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının rejimle hiç savaşmadığını ve rejimin IŞİD'e hiç bomba atmadığını söyledi ve IŞİD ile Esed rejiminin işbirliği içinde olduğunu belirtti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Putin’den SON DAKİKA nükleer karar! İmzayı attı, yeni doktrini onayladı…
Kraliyet konutu Windsor Kalesi’ne hırsızlar girdi! Kate ve William uyurken şok soygun…
Trump'ın ekibinde fırtınalar kopuyor... Elon Musk ve Boris Epshteyn karşı karşıya: Büyük kavga!
AB, İsrail'e karşı 'yaptırım' düğmesine basar mı? Kritik mesajlar! Borrell: Yaşananlar olağanmış gibi devam edemeyiz...
ALİ HAMANEY KİMDİR? İran lideri Ali Hamaney öldü mü, komada mı?