HRW: Myanmar askerleri sistematik olarak Arakanlı Müslüman kadınlara tecavüz etti
Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Myanmar'da Arakanlı Müslüman kadınlara yönelik cinsel saldırılara odaklanan bir rapor yayımladı. Tecavüz vakalarının sanılandan çok daha fazla olduğu vurgulanan raporda bu eylemlerin neredeyse tamamından Myanmar askerlerinin sorumlu olduğu kaydedildi.
Myanmar'da ordu ve milislerin 600.000'i aşkın Arakanlı Müslüman'ın Bangladeş'e sığınmasına neden olan ve Birleşmiş Milletler'in 'etnik temizlik' olarak kınadığı saldırılara ilişkin insan hakları örgütlerinin hazırladığı raporlarda birçok cinayet, cinsel saldırı ve insan hakları ihlalleri gündeme gelse de Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) son raporu, tecavüz vakalarının sanılandan çok daha fazla olduğunu ortaya koydu.
Angelina Jolie: 'Cinsel istismar savaş suçu sayılsın'
Sputnik'in haberine göre, cinsel saldırılara odaklanan 'Tüm Bedenim Acı İçinde: Myanmar'da Kadın ve Kız Çocuklarına Yönelik Cinsel Şiddet' başlıklı 37 sayfalık rapor, tecavüzlerin sanılandan yaygın ve sistematik olduğunu ayrıca Myanamar ordusunun üniformalı askerlerinin bu saldırılardan sorumlu olduğunu belirtti.
İranlı turisti geçitte sıkıştırıp böyle gasbettiler
'Her vakada saldırganlar güvenlik güçlerinin üniformalı mensuplarıydı'
Rapor, 19 farklı köyden Bangladeş'e sığınan, 3'ü 18 yaş altı 29 tecavüz mağdurunu içeren 52 Arakanlı kadın ve kız çocuğu ile yapılan röportajlara dayanıyor.
Raporda ayrıca Bangladeş'teki sığınmacı kamplarında Arakanlı kadın ve kız çocuklarına sağlık hizmeti sağlayan 19 insani yardım örgütü çalışanının ve Bangladeşli sağlık yetkililerinin ifadelerine de yer verildi.
Raporda "Myanmar güvenlik güçleri köylere yönelik büyük saldırılarda kadın ve kız çocuklarına tecavüz etti. Ancak aynı zamanda bu büyük saldırılardan haftalar önce de bazen tekrarlanan tacizlerde bulundu. Her vakada saldırganların neredeyse hepsi ordu personeli olmak üzere güvenlik güçlerinin üniformalı mensuplarıydı" dendi.
'Tamamına yakını toplu tecavüzdü'
HRW raporunda tecavüz eylemlerine ilişkin tam sayı vermedi ancak kamplarda sığınmacılarla çalışan yardım örgütlerinin 'yüzlerce vaka rapor ettiğini' belirtrek, bunun 'toplam vakaların sadece bir kısmını oluşturduğunu' vurguladı. Tecavüz mağdurlarının ölmesi ya da kalabalık kliniklerde yardım örgütü çalışanlarına tecavüzleri anlatmalarının sayıyı az gösterdiği vurgulandı.
Raporda "HRW'ye rapor edilen tecavüzlerin biri dışında hepsi toplu tecavüzdü. İki ya da daha fazla saldırganı içeriyordu. 8 vakada kadın ve kız çocukları 5 ya da daha fazla askerin toplu tecavüzüne uğradığını söyledi. Yakılan köylerinden kaçarken ve evlerinde tecavüze uğradıklarını anlattılar" ifadeleri kullanıldı.
'Askerler beni soydu ve evden çıkarıp tecavüz etti'
Tecavüz mağduru Hala Sadak'ın ifadelerine de yer verilen raporda, "15 yaşındaki Sadak, askerlerin kendisini çıplak halde evinden sürükleyerek çıkardığını ve 10 kişinin tecavüzüne uğradığını, askerlerin kendisini bıraktığını daha sonra kardeşleri tarafından bulunduğunu ve onların kendisinin öldüğünü zannettiklerini anlattı" ifadeleri kullanıldı.
Mağdurların "Myanmar güvenlik güçlerinin küçük çocukları kafalarını ağaçlara vurarak katlettiği, yaşlıları ateşin içine atarak yaktığı ve kadınların eşlerini vurarak öldürdüğünü" anlattıkalrı ifade edilen raporda, Myanmar ordusunun Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddetinin insanlığa karşı suç teşkil ettiği vurgulandı.
Myanmarlı yetkililerin Arakanlı Müslüman kadın ve kız çocuklarına yönelik cinsel şiddet ve tecavüz suçlamalarını reddettiği belirtilen raporda, Arakan eyaleti sınır güvenliğinden sorumlu yetkilinin "Kanıtlar nerede? Bunları iddia eden kadınlara bir bakın, kim bunlara tecavüz etmek ister?" diyerek Arakanlı kadınları aşağıladığı da kaydedildi.
'Tecavüz bir soykırım eylemi ve silahı'
HRW'nin raporu Myanmar'a Arakan'daki eziyeti sonlandırması konusunda uluslararası baskının arttığı bir dönemde yayımlandı.
Dün Myanmar'da asker ve sivil liderlerle görüşen ABD Başkanı Rex Tillerson, yetkilileri 'geniş çaplı zulüm konusundaki güvenilir kanıtları' soruşturma çağrısı yapmştı.
Pazar günü Birleşmiş Milletler'in cinsel saldırılar konusundaki özel temsilcisi olan Pramila Patten de Arakanlılar'ın 'soykırım' mağduru olduğunu ve sorumluların Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanması gerektiğini söyledi.
Bangladeş'teki sığınmacı kamplarındaki kadınları ziyaret eden Patten "Tecavüz bir soykırım eylemi ve silahı. Geniş çaplı tehdit ve cinsel şiddetin kullanımı, geniş çaplı yerinden etme için bir itici etkendi. Ayrıca Arakanlılar'ın tamamen yok edilmesi amacıyla uygulanan hesaplı bir terör aracıydı" ifadelerini kullandı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Trump yönetiminin Orta Doğu politikası ne olacak? Ulusal Güvenlik Danışmanı adayı Waltz: ABD askerleri Suriye'de olmamalı! Bu 3 başlık takip edilecek...
Slovakya Başbakanı Fico, Rusya Devlet Başkanı Putin'le gaz sevkiyatını görüştü
Netanyahu, "dünya düzeni için bir tehdit" diyerek yeni hedefini duyurdu: Şiddetli bir harekat başlatacağız!
DSÖ'den Gazze için 'endişe verici' açıklama: Hayatları tehlike altında
Hamaney'den dikkat çeken açıklama: İran'ın vekil güce ihtiyacı yok