Hong Kong'da yüz binlerce gösterici yine sokaklarda
Hong Kong'da protestocular 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü öncesi yine sokaklardaydı.
Haberin Devamı
/

Hong Kong'da protestolar hız kesmiyor.
/

Bugün de yüz binlerce protestocu, Sivil İnsan Hakları Cephesi tarafından düzenlenen İnsan Hakları Günü yürüyüşüne katıldılar.
Haberin Devamı
/

Protestocular eylemde yine Çin hükumetine ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'e tepki gösterdi, polis şiddetini protesto etti.
/

Gösteriler sırasında çok sayıda çevik kuvvet polisi de protestoculara biber gazı ve plastik mermilerle karşılık verdi.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Hong Kong'daki protestolar
/

Hong Kong yönetimi, "şüphelilerin Çin ana karası, Çin'in Makao Özel İdari Bölgesi ve Tayvan'a iadesini kolaylaştıran" yasa tasarısını 3 Nisan'da parlamentoya sunmuştu.
/

Tasarının, Hong Kong'un özerk yönetim yapısı ve yargı bağımsızlığını zedeleyerek kenti, Çin merkezi yönetiminin güdümüne sokacağını düşünen muhalefet, haziran başında kentte büyük kitlesel protestolar başlatmıştı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Protestoların gün geçtikçe şiddetini artırması üzerine Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam, temmuzda tasarının "öldüğünü" açıklamış, gösterilerin sürmesi üzerine 4 Eylül'de tasarının geri çekileceğini duyurmuştu.
/

Tasarı, 23 Ekim'de resmen geri çekilmesine rağmen protestocular, "demokratik reform" talepleriyle eylemlerine devam ediyor. 3 binden fazla kişinin gözaltına alındığı protestolar, Hong Kong'un son 10 yılda ilk defa ekonomik durgunluk yaşamasına yol açtı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Hong Kong Yasası
/

Geçtiğimiz hafta ise ABD Başkanı Trump, Kongre'nin her iki kanadından da geçerek masasına gelen "Hong Kong İnsan Hakları ve Demokrasi Yasası" adlı yasa tasarısını imzaladığını duyurmuştu. Tasarı, Hong Kong'daki gösterilerde uygulanan şiddet ve insan hakları ihlallerinden sorumlu olan Çinli yetkililere yaptırım uygulanmasını öngörüyor. Karar sonrası Çin hükumeti de aynı şiddette yanıt verileceğini duyurmuştu.