Hollanda Dışişleri Bakanından "Muhteşem Yüzyıl" örneği
7. Büyükelçiler Konferansı nedeniyle düzenlenen yemeğe Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun davetlisi olarak katılan Hollandalı mevkidaşı Bert Koenders, ırkçılıkla mücadele için ilginç bir örneğe başvurdu. Popüler kültürün kimlik sorununa cevap üretmeye çalıştığını belirten Koenders, bunun örneği olarak da Avrupa'da çok ses getiren "Muhteşem Yüzyıl" dizisini örnek gösterdi.
Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, Hollanda'da yaşayan yaklaşık 400 bin Türk asıllı Hollanda vatandaşından gurur duyduklarını ve hükümet olarak ırkçılık sorununu ciddi bir şekilde ele aldıklarını belirterek, "Irkçılık, uluslararası toplumun lanetidir ve ayrımcılık kesinlikle kabul edilemez" dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, Ankara JW Marriott Otel'de düzenlenen 7. Büyükelçiler Konferansı dolayısıyla verdiği yemekte konuşan Koenders, ırkçılıkla mücadele ve Ortadoğu'daki sorunlar başta olmak üzere gündemdeki konularla ilgili açıklamalarda bulundu.
Koenders, bölgesel ve uluslararası politikaların 21. yüzyılda çağın baskısıyla şekillendiğini anlatarak, bunun cevaplarından birinin de popüler kültürde bulunabileceğini söyledi. Koenders, popüler kültüre örnek olarak, Türkiye'de yayınlanan ve Ortadoğu başta olmak üzere Avrupa'da da ciddi ses getiren "Muhteşem Yüzyıl" dizisini gösterdi.
Popüler kültürün temsilcisi televizyon dizilerinin günümüzün problemi olan kimlik sorununa cevap üretmeye çalıştığını kaydeden Koenders, zaman içinde değişebilen ve ortak değerlerde şekil alabilen temellerde inşa edilebilecek ortak bir kimlikle yeni bir "Muhteşem Yüzyıl"a girebileceğini ifade etti.
RTÜK'ten "Muhteşem Yüzyıl" açıklaması
Türkiye ile Hollanda arasındaki ilişkilerin iki yıl önce 400. yılının kutlandığını hatırlatan Koenders, iki ülke toplumu arasındaki bağlara dikkati çekti. Koenders, NATO üyesi güçlü müttefik Türkiye'nin aynı zamanda OECD'ye üye olduğuna ve geçen 10 yılda önemli bir ekonomik ilerleme kaydettiğine vurgu yaptı.
Koenders, istihdamda önemli ilerleme kaydeden, enerji alanında önemli ortak olan Türkiye'nin, büyük bir dinamik nüfusa sahip bulunduğuna da işaret etti.
Türkiye'nin Avrupa'nın güneydoğu sınırlarını oluşturması dolayısıyla ayrı bir önem taşıdığını bildiren Koenders, bu çerçevede bölgede oluşan sorunların giderilmesi, radikalizme ve terörizme karşı birlikte mücadele edilmesi için AB'nin Türkiye ile yakından çalışması gerektiğini savundu.
Koenders, Hollanda'nın bu çerçevede Türkiye ile ilişkilerini ve dayanışmasını geliştirmek istediğini aktardı.
RTÜK, "Muhteşem Yüzyıl"ı uyardı
Irkçılıkla mücadele
Koenders, entegrasyonu hükümet olarak ulusal bir mesele olarak gördüklerini, aynı zamanda ırkçılık sorununu da ciddi bir şekilde ele aldıklarını söyledi.
"Neredeyse 400 bin vatandaşımız Türk asıllı ve toplumumuza muazzam katkıda bulunuyorlar. Onlarla gurur duyuyoruz" diye konuşan Koenders, şöyle devam etti:
"Irkçılık, uluslararası toplumun lanetidir ve ayrımcılık kesinlikle kabul edilemez. Bu meseleleri ciddi olarak inceliyoruz. Sizi temin ederim ki Hollanda, ayrımcılıktan zarar gören insanlar için harekete geçecektir."
Koenders, Türkiye'yi yaklaşık 1,6 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapmasının takdire değer olduğunu ve bu çerçevede Türk toplumunun önemli bir sorumluluğu üstlendiğini kaydetti.
Cizre'de öldürülen çocuğun arkadaşı konuştu
Gaziantep'teki kampları ziyaret edeceklerini bildiren Koenders, "Yaklaşık 1,6 milyon Suriyeli mülteci Türkiye'de güvenli bir ortama kavuştu.
Onların yaklaşık 200 bini kamplarda yaşıyor. Türkiye'yi bu çabalarından ötürü tebrik ediyorum" dedi.
Diyanet: ''Piyangodan sağlanan geliri yoksullara verin''
IŞİD terör örgütü
Hollanda Dışişleri Bakanı Koenders, IŞİD terör örgütü hakkında eylemsizliğin bir seçenek olmadığını vurgulayarak, IŞİD tarafından bölgedeki Kürt, Şii, Yezidi ve diğer gruplara karşı uygulanan şiddete karşı uluslararası koalisyonda yer aldıklarını söyledi.
NATO'nun Irak'taki Peşmerge güçlerinin eğitimine yönelik yürüttüğü projenin IŞİD'i yavaşlatacağını anlatan Koenders, ancak bunlarla kesin sonuçlar elde edilemeyeceğini ve daha atılması gereken adımların olduğunu savundu.
Diyanet: ''Piyangodan sağlanan geliri yoksullara verin''
Koenders, nihai çözümün uluslararası toplumun desteğiyle ortaya konacak siyasi adımla sağlanacağını belirterek, "Barışın anahtarı en nihayetinde Suriyeli ve Iraklıların elindedir" ifadesini kullandı.
Koenders, IŞİD'in sadece bölgesel bir tehdit oluşturmadığını aynı zamanda insani değerleri de tehdit ettiğini dile getirerek, IŞİD'e karşı mücadelede en az, sınırında yer alan Türkiye kadar AB'nin de sorumlu olduğunu sözlerine ekledi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
“Gölge Başkan” Elon Musk! Bütçe krizinde tartışmalar alevlendi: “Yetkinin kimde olduğu belli”
Esad'ın son günlerinde o detay ortaya çıktı! Yanına sadece iki ismi almış
Son dakika haberi: Putin 76 soruya yanıt verdi: Suriye-Ukrayna ve İsrail için dikkat çeken açıklamalar
Suriye'deki Rus üslerine dair yeni iddia: Askeri ekipmanları Libya'ya mı taşıdı?
ABD’nin Suriye politikası yeni yönetimle değişir mi? Blinken’dan Trump vurgusu…