Haşimi CNN TÜRK'e konuştu: "Bu baskı gören Arap Sünnilerin isyanı"
Irak'ın eski Sünni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi... Şii Maliki iktidarında teröre destek verdiği gerekçesiyle idam cezasına çarptırıldı, Türkiye'ye sığındı. IŞİD tehdidi sonrası, "Hedeflerimizin bazıları örtüşüyor" açıklamasıyla tepki çekti. Haşimi, CNN TÜRK Dış Haber Şefi Begüm Dönmez'e konuştu. IŞİD ile arasına mesafe koydu. Serdar Çetin ve Serkan Emekçi'nin görüntüleriyle röportajın satırbaşları...
Irak İslam Devleti Örgütü'nün Irak'ta ilerleyişi sonrası Türkiye'den yaptığı açıklamalarla dikkat çekti.
Şii Maliki iktidarında teröre destek vermekle suçlanan Sünni bir siyasetçi olarak bölgeyi alarma geçiren krizde, "Bu bir devrim" söylemini kullandı.
Irak eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi, Irak'ı yeniden kaosa sürükleyen IŞİD'le arasındaki mesafeyi CNN TÜRK'e vediği röportajda netleştirdi, "Onların gündemi başka" mesajını verdi:
"Bu, baskı görmüş ezilmiş Arap Sünnilerin bir isyanı. Bu isyanda ılımlı Sünni unsurlarla aşırı unsurlar arasında fark var. Birincisi bizim gündemimiz yerel, uluslararası değil. İkincisi Sünni devrimin talebi reformun Bağdat'ta yapılması. Biz iktidar paylaşımı şeffaflık ve insan haklarına dayanan bir düzen istiyoruz. Bizim aşırı unsurlarla bir ilişkimiz yok. IŞİD'in Musul'da yaptıkları çok dikkat çekmiş olabilir ama bu modeli Irak'ta uygulayamazlar. Çünkü Irak toplumu büyüdü. Birlikte yaşama kültürünü geliştirdi. Bu IŞİD'in ideolojisinde yok."
"Maliki ile zor"
İstanbul'da sürgünde yaşayan Sünni siyasetçi, "Artık Maliki ile zor" dedi. Uluslararası toplumdan beklentisini de, "Maliki'ye artık koltuğu bırak denmeli" sözleriyle anlattı.
Irak bölünüyor mu?
"IŞİD'in Musul'u almasıyla dengeler değişince Irak bölünüyor mu?" sorusu gündemden hiç düşmüyor.
Tarık El Haşimi gelinen noktayı, "Mezhep savaşının eşiği" diye tanımladı, "Gönlüm Irak'ın toprak bütünlüğünden yana ama böyle giderse zor" dedi.
Haşimi, "Sünni Arapların politikası Irak'ın toprak bütünlüğünden yanadır. Ancak bu politikayı şimdi gözden geçiriyorlar çünkü kabul edilebilir bir şekilde yaşamanın getirdiği fırsatları kaybettiler. Maliki'nin bu baskıcı politikası yüzünden halk da başka arayışlara girebilir, böyle bir durumda da ülkenin coğrafi yapısı üzerine yeniden düşünmeye başlamaktan başka seçenek kalmıyor" diye konuştu.
"Bağımsız Kürt devleti" senaryosu
Kerkük'ün peşmergenin kontrolüne girmesiyle bölgesel Kürt yönetimi gücünü artırdı. Bağımsızlık senaryosu daha yüksek bir sesle dillendiriliyor artık.
Tarık El Haşimi, "Kürtler böyle bir şey yaparsa onları suçlayamam" diyor:
"Sahadaki durum Kürt halkının arzularını yansıtıyor. Bir Iraklı olarak elbette Kürtlerin toprak bütünlüğü olan bir Irak'ta kalmalarını arzu ederim. Ama buna zorlayamayız. Geleceklerine kendileri karar verirler. Eğer bağımsızlık ilan ederlerse bu onların kabahati değil Maliki'nin sorumsuz politikalarının kabahati olur."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ABD Başkanlık Seçimlerinde Kritik Salıncak Eyaletler: Salıncak Eyaletler Nedir?
ABD bugün sandığa gidiyor: Seçim sonuçları ne zaman, saat kaçta belli olur?
ABD son seçim anketi! Amerika seçimleri kaç gün sürüyor? Amerika seçim sistemi hakkında bilgiler!
İspanya'da sel felaketi: Siyasi tartışmalar başladı
ABD başkanını nasıl seçiyor? En fazla oyu alsa bile seçimi kaybedebilir: İşte sandık sisteminin işleyişi…