Hain mi, kahraman mı? Son Sovyet liderine veda...
Dünya, ‘Demir Perde’yi kaldırarak Batı ile barışın önünü açan Sovyetler Birliği’nin son lideri Gorbaçov’un ölümünü konuşuyor. 20’nci yüzyılın en önemli siyasetçilerinden olan Gorbaçov’un rolü halen en yakıcı tartışma konularından biri olmaya devam ediyor.





Mihail Gorbaçov’un ölümünün ardından birçok lider, anma ve taziye mesajları paylaştı:
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen: “Gorbaçov güvenilir ve saygı duyulan bir liderdi. Özgür bir Avrupa’nın yolunu açtı. Huzur içinde uyu Mihail Gorbaçov.”
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres: “Mihail Gorbaçov tarihin akışını değiştiren, eşsiz bir devlet adamıydı. Vefatından derin üzüntü duyuyorum.”
ABD Başkanı Joe Biden: “Onlarca yıl süren acımasız siyasi baskı döneminin ardından o, demokratik reformları benimsedi. Dünya onun sayesinde daha güvenli bir yer haline geldi ve milyonlarca insan daha büyük özgürlüklere sahip oldu.”
Almanya Başbakanı Olaf Scholz: “Mihail Gorbaçov öldü, cesur ve reformcu bir devlet adamıydı. Almanya’nın birleşmesini ve Demir Perde’nin ortadan kalkmasını perestroykanın mümkün kıldığını unutmayacağız.”
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron: ”Tercihleriyle Ruslara özgürlük yolunu açan bir barış adamı olan Mihail Gorbaçov’un ölümü nedeniyle başsağlığı diliyorum. Avrupa’da barışa olan bağlılığı ortak tarihimizi değiştirdi.”

Sovyetlerin son lideri Mihail Gorbaçov’un ölümü sosyal medyada da gündem oldu. Sosyal medya kullanıcıları Gorbaçov’un arından ikiye bölündü.
Bazıları Gorbaçov’u “sosyalizmi bitiren siyasetçi” olmakla suçlarken, bazıları da dünya barışına yaptığı katkıyı övdü.
İşte bazı kullanıcıların tepkileri: “Stalin ahirette Gorbaçov’u fena sıkıştıracak.” “Mihail Gorbaçov’u Pizza Hut reklamında oynatan kapitalizm bize neler etmez.”

“Mihail Gorbaçov olmasaydı, Soğuk Savaş sıcak savaşa dönüşmeden bitmezdi.”
“Gorbaçov, Sovyetler Birliği’nin dağılmasına neden olan Glasnost’un mimarıydı.”
