Gürcistan'da tartışmalı yasa tasarısı, protestoların ardından geri çekildi
Gürcistan parlamentosundaki milletvekilleri, Halkın Gücü Partisi'nin parlamentoya sunduğu "Yabancı Etkilerin Şeffaflığı Hakkında" yasasını geri çekeceklerini duyurdu.
Gürcistan'da basın özgürlüğünü kısıtlayacağı ve sivil toplum kuruluşlarını bastıracağı gerekçesiyle tepki çeken "Yabancı Etkinin Şeffaflığı Hakkında" yasasına karşı parlamento önünde iki gün boyunca devam eden şiddetli protestoların ardından iktidardaki Gürcü Rüya'sı ve Halkın Gücü Partisi söz konusu yasayı yasama organından geri çektiklerini belirtti. Kararın ardından yapılan ortak açıklamada, "Taslak yasanın toplumda anlaşmazlıklara neden olduğunu görüyoruz. Yalan makinesi, yasa tasarısını olumsuz şekilde sunarak toplumun bir kısmını aldatmayı başardı. Yasa taslağına sahte "Rusya kanunu" damgası vuruldu ve Parlamento'da ilk okumada kabul edilmesi toplumun bir kısmının gözünde ülkenin Avrupa rotasından çekilmesi şeklinde kabul edildi. Ayrıca, radikal güçler bazı gençleri yasadışı faaliyetlere dahil etti. Barış, huzur ve ekonomik kalkınmanın yanı sıra Gürcistan'ın Avrupa'ya entegrasyonunu ilerletmek için ülkemizde dikkatli olmalıyız. Bu nedenle, yurttaşlarımız enerjilerini kavgaya değil, ancak ülkenin doğru yönde ilerlemesine kullanması gerekiyor. Yukarıdakilerin tümünü dikkate alarak, koşulsuz olarak desteklediğimiz yasayı geri çekmeye karar verdik" ifadelerine yer verildi.
YASA HAKKINDA
Gürcistan'da Halkın Gücü Partisi'nin parlamentoya sunduğu "Yabancı Etkilerin Şeffaflığı Hakkında" yasasına göre yıllık finansmanlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan STK ve medya kuruluşları, her yılın ocak ayında kendilerini "yabancı ajan" olarak kaydettirmek zorunda kalacak. Kaydı yapmayanlar 25 bin lari (182 bin TL) para cezasına çarptırılacak. Bağımsız uzmanlar, yasanın kabul edilmesi halinde Gürcistan'da basın özgürlüğünün kısıtlanacağını, sivil toplum kuruluşlarının bastırılacağını ve ülkenin Avrupa Birliği'ne katılma hedefinin sekteye uğrayabileceğini belirtiyor. Göstericiler ve göstericilere destek veren muhalefet partileri de parlamentoda ilk okumada kabul edilen yasa tasarısının, Rusya'daki "Yabancı Ajanlar Hakkında Kanun"a benzediğini ifade ediyor. Ayrıca ABD, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler de söz konusu yasaya tepki gösteriyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şam'da Ahmed eş-Şera ile bir araya geldi
ABD, HTŞ lideri Colani'nin Başına Koyduğu '10 Milyon Dolar' Ödülü Kaldırdı
SON DAKİKA! Almanya'daki Noel Pazarı Saldırganının Profili Ezber Bozdu
'Battaniyeli kaplanlar' geri gönderildi: Rejimin çöküşü sırasında Irak’a kaçan Esad'ın askerleri iade edildi
“Gölge Başkan” Elon Musk! Bütçe krizinde tartışmalar alevlendi: “Yetkinin kimde olduğu belli”