Güney Kore, sosyal yaşamdan kopuk gençlere 'evden çıkmaları' için aylık 500 dolar verecek
Güney Kore, sosyal yaşamdan kopuk gençleri topluma yeniden kazandırmak için harekete geçti. Hükümet bu amaç doğrultusunda gençlere evlerinden çıkıp sosyalleşmeleri için 500 dolar ödeme yapacak.
Japoncada “elini, ayağını çekmek” anlamına gelen 'hikikomori', özellikle gençler arasında yayılıyor.
Teknolojinin etkilerine de vurgu yapan ve kendini sosyal çevreye kapatmaya işaret eden bu olgu, sadece Japonya'yı değil birçok ülkeyi etkiliyor.
Güney Kore'de yayımlanan bir rapora göre genç nüfusun yaklaşık yüzde 3'üne tekabül eden 350 bin kişi 'yalnız' olarak tanımlanıyor. Sebepler arasında ise aile içi şiddet de yer alıyor.
GÜNEY KORE HAREKETE GEÇTİ
Güney Koreli gençler devlet eliyle 'sosyalleştirilecek'. Cinsiyet Eşitliği ve Aile Bakanlığı'nın ilan ettiği yeni plan, asosyal olarak tanımlanan 9-24 yaş arası gençlerin evlerinden çıkarak sosyalleşmesinin önünü açmayı hedefliyor.
Plana göre ciddi bir sosyal iletişimsizlik deneyimleyen gençlere sosyalleşmek amacıyla evlerinden çıkmaları için ayda 650 bin won (490 ABD doları) bütçe sağlanacak. Ayrıca gençlere sağlık, iş ve eğitim gibi olanaklar sunulacak.
Kore Sağlık ve Sosyal İlişkiler Enstitüsü verilerine göre 19 ila 39 yaş arasındaki Güney Koreli genç nüfusun yaklaşık yüzde 3'üne tekabül eden 350 bin kişi 'yalnız' olarak tanımlanıyor.
Hükümet tarafından hazırlanan bir rapora göre asosyal gençlerin yüzde 40'ı 20 yaşından önce tek başına yaşamaya başlıyor ve bu gençlerin büyük bir çoğunluğu yoksul ailelerden geliyor.
Rapor, aile ilişkilerindeki zorluklarla başa çıkma mekanizması olarak kendini insanlardan soyutlama yöntemini kullanan gençler üzerindeki vaka incelemelerini kapsıyor. Vakalar arasında yer alan gençlerden biri, aile içi şiddetin psikolojik olarak kendisini üzgün hissediyor olmasına katkı sunduğunu şu sözlerle ifade ediyor:
"15 yaşımdayken aile içi şiddet beni öyle bir depresyona soktu ki münzevi bir hayat yaşamaya başladım. Çoğu zaman uyuyan veya acıktığında yemek yemekten ve uyumaktan başka çaresi olmayan uyuşuk bir kişi haline geldim."
Sputnik Türkçe'de yer alan habere göre hükümet, yeni tedbirlerin 'içlerine kapanmış gençlerin günlük yaşamlarını kurtarmalarına ve topluma yeniden entegre olmalarına yardımcı olmak için' hükümet yardımını artırmayı hedeflediğini belirtti.
Plan okul ve spor materyalleri tedariki, 'ergen gençlerin utanabilecekleri' yara izlerine sahip olanlar da dahil, dış görünüşünden rahatsız olan gençlerin bu durumu düzeltmelerine yardımcı olma gibi destekleri de kapsayacak.
Güney Kore, nispeten yüksek kabul edilen yüzde 7.2'lik bir genç işsizlik oranına sahip olmasının yanı sıra, üretkenliği daha da tehlikeye atan 'düşük doğum oranı' sorununu çözmeye çalışıyor.
Bu yılki doğum oranı kadın başına 0.78 olarak ölçülen Güney Kore, dünyada doğurganlık oranı birin altında olan tek ülke oldu. Ülkede kadınlar, yavaşlayan bir ekonomide çocuk sahibi olmanın yüklü maliyeti, iş olanaklarının kısıtlı olması ve emlak fiyatlarının yükselişi gibi çeşitli sebeplerle çocuk sahibi olmamayı tercih ediyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Melania Trump’ın şapkasının ardındaki sır… Tasarımcısı konuştu: Ben de bilmiyordum!
ABD’de evcil hayvan mamaları için kuş gribi uyarısı
O ülkedeki yeni salgın doğrulandı! Ölümcül virüs alarmı: Tedavisiz ölüm oranı yüzde 88…
Trump’ın yemin töreninde dikkat çeken kare: Bu görüntüye ‘oligarşi’ tepkisi geldi!
Melania Trump, yemin törenine şapkasıyla damga vurdu: Gizem ve şıklık bir arada!