Gül: "Esad görevi bırakmalı"
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye'deki olaylara ilişkin "Mevcut yönetimin artık gerçekleri görüp, görevi bırakması gerekmektedir" dedi.
Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen İİT 12. Dönem İslam Zirvesi'nin "İslam Dünyası: Yeni Sınamalar ve Genişleyen Fırsatlar" başlıklı ikinci çalışma oturumunda konuşan Cumhurbaşkanı Gül, "Dünyada ve İslam aleminde tarihi gelişmelerin yaşandığı bir dönemde 'Yeni Sınamalar ve Genişleyen Fırsatlar' başlığıyla düzenlenen bu zirveyi, son derece zamanlı ve yerinde buluyorum. İsrail'in Gazze'ye saldırısının sona erdirilmesinde tanık olduğumuz üzere, Mısır'ın özellikle son dönemde bölge istikrarı bakımından öne çıkan katkılarını takdirle karşılamaktayız" diye konuştu.
"Suriye'de mevcut yönetim görevi bırakmalı"
Konuşmasında Suriye ve Filistin meselesine değinen Gül, "Suriye ve Filistin'de baskı ve zulüm rejimlerinin yağdırdığı bombalar altında hayatını kaybeden kardeşlerimize Yüce Allah'tan rahmet diliyorum. Suriye'de durum maalesef giderek daha trajik hale gelmekte, tüm dünyanın gözleri önünde Suriye adeta kendi kendini tüketmektedir.
Suriye'de güvenlik ve istikrarın yeniden tesisi, ancak rejimin ayrım gözetmeden uyguladığı şiddeti sona erdirmesi ve halkın meşru taleplerinin yerine getirilmesiyle mümkün olabilir. Bu meyanda, Suriye halkının hakları için mücadele eden Suriye Ulusal Koalisyonu'na, gösterdiği ev sahipliği ve güçlü destek nedeniyle teşekkür ediyoruz. Mevcut aşamada yapılması gereken, ülkedeki çatışma ortamının süratle sonlandırılması ve demokrasiye doğru siyasi geçiş sürecinin önünün bir an önce açılmasıdır. Bunun için, mevcut yönetimin artık gerçekleri görüp, Suriye ve Suriye halkının daha fazla imha olmasına imkan vermemek için görevi bırakması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.
"Evinin içini düzene koymalı"
"Mali'de yaşanan çatışmaların, Myanmar'daki Müslüman kardeşlerimizin gördüğü eziyetin son bulmasını diliyorum" diyen Gül, "Bundan 10 yıl önce, yine bir İİT toplantısında; 2003 yılında Tahran'da düzenlenen İslam Dışişleri Bakanları Konferansı'nda yaptığım konuşmada; İslam dünyasının vakit geçirmeden 'evinin içini düzene koyması' gerektiğini vurgulamıştım.
Temel insan hakları, hukukun üstünlüğü, şeffaflık, hesap verebilirlik ve cinsiyet eşitliği temelinde köklü reformların hayata geçirilmesi çağrısında bulunmuştum. Yaşadığımız çağın bir gereği olan sözkonusu evrensel ilkelerin hayata geçirilmemesi durumunda, ya halkların ayaklanacağını, ya da dış müdahaleye davetiye çıkarılacağını belirtmiştim. Ne var ki, o dönemde bazı liderler, tüm bu ihtiyaçlar ortadayken, çağın gidişatını okuyamadı ve halkının meşru taleplerini gözardı ettiler. Neticede, bundan 2 yıl önce Tunus'ta, Mısır'da başlayan halk hareketleri, bugün tanık olduğumuz büyük dönüşümü harekete geçirdi" şeklinde konuştu.
Gül-Mursi ortak basın toplantısı
Bu arada Cumhurbaşkanı Gül, 12. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirvesi için bulunduğu Kahire'de, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile resmi ziyaret çerçevesinde bir araya geldi.
Gül ve Mursi, El Kubba Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda baş başa görüşmelerinin ardından heyetler arası görüşmelere başkanlık ettiler. Görüşmelerden sonra iki lider Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın bahçesinde ortak basın toplantısı düzenlendi.
Mursi ile başta Suriye olmak üzere bölgeyi ilgilendiren önemli konuları konuştuklarını aktaran Cumhurbaşkanı Gül, "Dün de üçlü bir toplantı yapmıştık bildiğiniz gibi. Burada bazı kararlarımız var. Dışişleri bakanlarımız çalışıyorlar. Ümit ederiz ki Suriye'de akan kanın durmasına katkımız olacak" ifadesini kullandı.
Görüşmede, Filistin'in de konuşulduğunu dile getiren Gül, bu konuda Mısır'ın yaptıklarının Türkiye tarafından çok takdir edildiğini vurguladı.
Gül ve Mursi, açıklamalarının ardından soruları da yanıtladı.
Bir gazetecinin, dün Türkiye-Mısır ve İran arasında gerçekleştirilen toplantıyı anımsatarak, "Bu toplantıdan somut ne sonuç çıktı? Sayın Ahmedinejad'ın Suriye rejiminin yanında koşulsuz durmasını geriye çekebildiniz mi? Ne mesajlar verdiniz?" sorusunu Gül, şöyle yanıtladı:
"Suriye konusunun hepimiz için birinci öncelikli konu olduğunu söylemek isterim. Suriye'de olup bitenleri seyrederken sanki kendi evimizin içi yanıyor, yıkılıyor ve kendi insanlarımız ölüyor gibi görüyoruz. Suriye meselesi bu kadar çok içimizi yakıyor. Dünkü konferans marjında, bunun için, Mısır, İran ve Türkiye olarak bir araya geldik. Suudi Arabistan da çok yakın bu konuyla ilgileniyor ama biz üçümüz bir araya geldik. Burada her şeyi çok açık konuştuk kendi aramızda. Suriye'nin bu şekilde kendini tüketmesine fırsat vermemek için bazı çalışmalar başlattık, dışişleri bakanlarımız bunların detaylarını şu anda konuşuyorlar. Ümit ederim ki bu kötü gidişatın durmasına katkımız olur."
Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi de, bölgesel ve uluslararası sorunlara karşı algılarının Türkiye ile aynı olduğunu ve sorunlara müşterek yaklaştıklarını belirterek, "Suriye'de akan kanın durması için Türkiye ile birlikte çalışıyoruz" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Suriye'deki Rus üslerine dair yeni iddia: Askeri ekipmanları Libya'ya mı taşıdı?
ABD’nin Suriye politikası yeni yönetimle değişir mi? Blinken’dan Trump vurgusu…
Rusya endişesi geri adım mı attıracak? Finlandiya, anti-personel kara mayını anlaşmasından çekilmeyi düşünüyor
El Turco'nun Bitcoin cenneti
Facebook'tan Filistin Sansürü: İçerik Etkileşimlerine Müdahale Ettiler! | Son Dakika Haberleri...