Göçmen faciasında bilanço ağırlaşıyor... İspanya Başbakanı suçluyu açıkladı
İspanya'nın Kuzey Afrika'daki toprağı Melilla kentine Fas sınırından geçmeye çalışken çıkan izdihamda ölenlerin sayısı 23'e yükseldi. Olay ile ilgili İspanya'dan flaş bir açıklama geldi.
İspanya'nın Kuzey Afrika'daki toprağı olan ve özerk il statüsünde bulunan Melilla'daki facianın yankıları sürüyor.
İspanya'nın Kuzey Afrika'daki toprağı Melilla kentine Fas sınırından geçmeye çalışken çıkan izdihamda ölenlerin sayısı 23'e yükselirken İspanya'dan beklenen açıklama geldi.
2 binden fazla Afrikalı göçmeninin sınırı aşmaya çalışması üzerine Fas güvenlik güçlerinin müdahalesi sonrası yaşanan olay ile ilgili açıklamalarda bulunan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, göçmen akınını 'toprak bütünlüğüne' yönelik bir saldırı olarak nitelendirdi.
Hürriyet'te yer alan habere göre başkent Madrid'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sanchez, 'Sınırda olanlardan sorumlu olan varsa, insan ticareti yapan mafyalardır' dedi.
Melilla bölge başkanı Eduardo de Castro ise görüntülerin izah edilmesinin zor olduğunu belirtti ve Fas güvenlik güçlerini orantısız bir tepki vermekle suçladı.
Fas İnsan Hakları Derneği (AMDH) tarafından yayınlanan bir videoda düzinelerce göçmenin yerde yattığı ve polisin yaralı olan kişşilere tıbbı müdehale yapılması adına hiçbir girişimde bulunmadığı anlar yer aldı.
Barrio Chino Sınır Kontrol Noktası'ndan geçkilen görüntüler kısa sürede dünyanın gündemine oturdu.
Söz konusu videoyu referans gösteren bir AMDH yetkilisi ölü sayısının 29 olduğunu iddia etti.
FACİA NASIL MEYDANA GELDİ?
Cuma günü yerel hükümetten yapılan açıklamada, 400'den fazla göçmenin yerel saatle 08.40'ta sınırdaki tel örgülere akın ettiği, en az 130 göçmenin sınırı aşmayı başardığı ifade edilmişti.
Göçmenlerin Fas sınırında bulunan ve Çin mahallesi olarak adlandırılan bölgedeki kontrol noktasının giriş kapısını kırdığı, dikenli ter örgüden atlayarak Melilla'ya girdiği vurgulanmıştı.
Göçmen akınının "organize edilmiş bir olay" olduğu, birçoğunun Fas sınır görevlilerinin geçişi önlemeye yönelik 2 saat süren müdahalesine rağmen İspanya topraklarına girebildiği kaydedilmişti.
Avrupa'ya yasa dışı yollardan girmek isteyen Afrikalı göçmenler, sıklıkla Melilla ve Ceuta'yı kullanıyor.
Öte yandan, geçtiğimiz yıl 17 Mayıs gecesinde İspanya'nın Kuzey Afrika'daki diğer toprağı Ceuta (Sebte) kentine yaklaşık 5 bin Faslı göçmen yasa dışı yollardan giriş yapmıştı.
İspanya İçişleri Bakanı Fernando Grande-Marlaska, çoğunun geri gönderildiğini açıklamıştı. İspanyol yetkililer, Fas güvenlik güçlerini suçlarken, söz konusu durum iki ülke arasında diplomatik krize neden olmuştu.
Melilla ve Ceuta, Avrupa Birliği'nin Afrika ile tek kara sınırını oluşturmasıyla göçmenlerin tercih ettiği rota haline geliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Slovakya Başbakanı Fico, Rusya Devlet Başkanı Putin'le gaz sevkiyatını görüştü
Netanyahu, "dünya düzeni için bir tehdit" diyerek yeni hedefini duyurdu: Şiddetli bir harekat başlatacağız!
DSÖ'den Gazze için 'endişe verici' açıklama: Hayatları tehlike altında
Hamaney'den dikkat çeken açıklama: İran'ın vekil güce ihtiyacı yok
SON DAKİKA! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şam'da Ahmed eş-Şera ile bir araya geldi