hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Geçici hükümeti Senato Başkanı kuracak

    Geçici hükümeti Senato Başkanı kuracak
    expand

    İtalya'da Romano Prodi hükümetinin güvenoyu alamayarak düşmesinin ardından geçici hükümeti kurma görevi Senato Başkanı Franco Marini'ye verildi.

    Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, bu akşam Qurinale Sarayı'nda kabul ettiği Marini'den sandık başına gidilmeden önce seçim yasası reformunu yapmak üzere bir hükümet oluşturulması için zemin yoklaması yapmasını istedi.
     
    Napolitano'nun kararını açıklayan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Donato Marra, "Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, Senato Başkanı Franco Marini'yi seçim yasası reformunu yapabilecek ve gereken acil kararlarıalabilecek işlevsel bir hükümet teşkili için uzlaşının mümkün olup olmadığını araştırmakla görevlendirmiştir" dedi.
     
    Açıklamada, sivil toplum örgütleri ve ekonomik kuruluşlarının büyük bölümünün sandığa gidilmeden önce seçim yasası reformunun yapılması yönünde görüş belirtmiş olduklarına da işaret edildi.
     
    Napolitano, siyasi partiler arasındaki görüş ayrılıklarının derinleştiği mevcut ortamda bu türden bir hükümet kurma görevini kurumsal konumu itibarıyla Marini'yi uygun görmüş olduğunu da kaydetti.
     
    "İşimin zor olduğunun bilincindeyim"
     
    Marini ise hükümeti kurma görevini almasının ardından yaptığı açıklamada, "İşimin kolay olmadığının, son derece zor olduğunun bilincindeyim. Ama yurttaşlarımız arasında seçim yasasının değişmesi arzusunun son derece güçlü olduğunu da biliyorum" dedi.
     
    Napolitano'nun böyle bir göreve kendisini layık görmesinden memnuniyetini de dile getiren Marini, "Beklenen reformu en kısa sürede yapmayı hedefleyeceğim. Bu zor işi ciddi biçimde yapmak gerekiyor. Bu konuda kararlı olduğumu da belirtmem gerekiyor" diye konuştu.
     
    Marini'nin yarından itibaren siyasi partilerle görüşerek geçici hükümet için zemin yoklaması, buna uygun bir zemin olmadığını görmesi durumunda ise görevi Napolitano'ya iade etmesi bekleniyor.
     
    İtalya'da kurulacak hükümetin icraata başlayabilmesi için parlamentodan güvenoyu alması gerekecek. Hükümetin kurulamaması durumunda ise büyük olasılıkla nisan ayında sandık başına gidilecek.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow