hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gazze'yi Mısır'dan ayıran duvarı deldiler

    Gazzeyi Mısırdan ayıran duvarı deldiler
    expand

    Gazze Şeridi'ni Mısır'dan ayıran duvarda dün gece bir dizi patlamayla açılan gediklerden binlerce Filistinli Mısır'a geçti.

    Filistin polisi, Hamas militanlarının havaya uçurduğu öne sürülen duvarın yıkılmasıyla 100 binden fazla kişinin Mısır tarafına geçtiğini tahmin ediyor.
     
    Tanıkların anlattığına göre, İsrail'in uyguladığı ablukayı protesto için Hamas'ın dün akşam Refah sınır kapısı önünde düzenlediği protesto gösterisinden birkaç saat sonra bir dizi patlama duyuldu.
     
    Patlamalar sonucu sınırdaki duvarda beş büyük gedik açıldı ve bu sabah binlerce Filistinli Mısır'a geçmek için gediklere hücum etti.
     
    Tanıklar, sınırdaki Mısırlı muhafızların Filistinlilere henüz müdahale etmediğini söyledi.
     
    Bu arada Mısır'da, Gazze Şeridi'ndeki Filistinliler lehine düzenlenen bir gösteri sırasında 500'den fazla kişinin gözaltına alındığı açıklandı.
     
    Kavuşamayanlar kavuştu
     
    Gazze Şeridi-Mısır arasındaki Refah sınırında duvarların yıkılmasıyla binlerce Filistinli alışveriş için Mısır tarafına geçerken, yıkılan duvar sayesinde kavuşamayanlar da kavuştu.
     
    Gazzeli 34 yaşındaki kameraman Umran Lubbab, Refah'ın Mısır tarafında yaşayan 2 yıllık nişanlısı Heba El Kadı ile buluşarak, nişanlısını eşyalarıyla birlikte yeni bir hayat için Gazze'ye geçirdi.
     
    Hamas'ın Gazze Şeridi'nin kontrolünü ele geçirmesinden sonra İsrail ve Mısır'ın Refah sınır kapısını çoğunlukla kapalı tutması yüzünden 2 yıldır bir araya gelemeyen çift, duvarın yıkılması sayesinde 15 gün içinde evlenme kararı aldı.
     
    Hamas yeni sınır anlaşması istiyor
     
    Gazze Şeridi'ndeki fiili Hamas hükümetinin Başbakanı İsmail Haniye, El Fetih ve Mısır hükümetine, Gazze ile sınır geçişleri konusunda yeni bir anlaşma yapma çağrısında bulundu.
     
    Haniye, Mısır'da, sınır geçişlerini açacak "ulusal katılım temeline" dayalı bir anlaşma için acil toplantı isterken, Hamas'ın bölgedeki bir kısım kontrolü Filistin yönetimine devretmeye hazır olduğu mesajını da yineledi.
     
    Haniye, "Bu konularda her şeyi kontroleden tek taraf olmak istemiyoruz" dedi. Ancak, Haniye'nin çağrısı, Filistin yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın Batı Şeria'daki hükümetinden derhal olumsuz karşılık buldu.
     
    Filistin Yönetimi Bakanlarından Eşref El Acrami, Haniye'nin katılım çağrısının, Abbas'ın, Gazze Şeridi'ndeki Hamas kontrolünün tümüyle devredilmesi yolundaki taleplerinden yan çizme anlamına geldiğine işaret etti ve "Haniye'nin söylediği herşey, en basitinden, her durumdan siyasi çıkar sağlama amacına dayanıyor. Bu sorunun bir parçası, çözümün değil" dedi.
     
    Hamas'ın Şam'daki siyasi lideri Halid Meşal de, örgütünün Gazze-Mısır sınırındaki kargaşa ortamını çözmek için çalışmaya hazır olduğunu belirtmiş, ancak bunu sınırın Filistin ve Mısır kontrolüne verilmesi şartına bağlamıştı.
     
    ABD ve İsrail kaygılı
     
    ABD, onbinlerce Filistinlinin, sınırdaki bariyerlerin yıkılmasından sonra Gazze'den Mısır'a akın etmesinden kaygı duyduğunu açıkladı.
     
    Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tom Casey yaptığı açıklamada, "Durum kaygı verici ve Mısırlıların da kaygı içerisinde olduklarını biliyorum" dedi.
     
    İsrail de, sınır duvarlarının bombalanmasının ardından durumdan endişeli olduğunu bildirdi.
     
    İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Arye Mekel, Gazze-Mısır sınırında İsrail'in herhangi bir güvenlik gücünün bulunmadığını belirterek, mevcut anlaşmalara göre sınırın düzeninden Mısır'ın sorumlu olduğunu söyledi.
     
    Mekel, "Mısır'ın sorunu çözmesini bekliyoruz. Açıkçası, mevcut durumdan endişeliyiz, isteyen herkesin geçişine imkan veriyor" dedi.
     


    İsrail, Gazze'den çıkan hacıların tekrar bölgeye dönmeleri için Refah kapısının Mısır tarafından açılması sırasında da tepkilerini dile getirmiş, kontrolsüz girişlere karşı çıkmıştı.
     
    Hamas hareketi ise Arap ülkelerine, Filistinlilere yardımlarını Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki sınırdan göndermeleri çağrısında bulundu. Hamas hareketi, ayrıca Mısır'a Filistinlilerin ülkeye geçişine engel olmadığı için teşekkürlerini iletti.
     
    Mübarek Filistinlilerin ülkeye girişine izin verdi
     
    Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Uluslararası Kahire Kitap Fuarı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, orduya, Filistinlilerin Mısır'a geçişlerine ve yiyecek satın almalarına müsaade etmesi talimatını verdiğini söyledi.
     
    Sınır muhafızlarının aslında, Gazzelilerin geçişine dün izin vermediğini belirten Mübarek, ancak bugün, çok sayıda Gazzelinin geriye geldiğini, çünkü Gazze'deki Filistinlilerin İsrail ablukası yüzünden aç olduğunu ifade etti.
     
    Mübarek, Mısır birliklerinin, Filistinlilere yiyecek almaları ve Gazze Şeridi'ne geri dönmeleri için eşlik ettiğini de belirtti.
     
    Cumhurbaşkanı Mübarek, Mısır'da işi biten Filistinlilerin, silah taşımadıkları sürece Gazze'ye geri gönderileceğini belirtti.
     
    BM Gazze'yi görüştü
     
    BM Güvenlik Konseyi, İsrail'in Gazze Şeridi'ne geçiş imkanı veren tüm sınır noktalarına uyguladığı ambargoyu dün hafifletmesinin ardından Gazze Şeridi'nde yaşanan insani durumu ele aldı.
     
    Güvenlik Konseyi dönem başkanı Libya tarafından sunulan taslak bildiri metni üzerinde anlaşmaya varılamadığı için gelecek hafta yapılacak Ortadoğu konulu toplantıya kadar söz konusu bildiri üzerinde tartışılmaya devam edilmesi kararı alındı.
     
    Arap Birliği ülkelerinin talebiyle düzenlenen acil toplantıya Libya tarafından sunulan bildiri metninde, "İsrail'in Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinlilere insani yardım sevkıyatını engellememesi, insan hakları kurallarına uygun davranması ve Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistin halkına karşı yasadışı ve gayrimeşru uygulamalara son vermesi" istendi.
     
    Ancak Konsey'de karar metnine ABD ve İngiltere başta olmak üzere Batılı devletler karşı çıktı ve metinde "İsrail'e Gazze'de bulunan militanlar tarafından atılan roket saldırılarının sona ermesi" çağrısında bulunulması gerektiğini kaydettiler.
     
    "Temel malzeme sevkıyatı engellenmemeli"
     
    Bu arada, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un siyasi işlerden sorumlu yardımcısı Lynn Pascoe, Gazze'deki insani durumun son derece kritik olduğunu belirterek, İsrail'in Gazze'ye başta akaryakıt ve temel malzemelerin sevkıyatını engellememesi gerektiğini vurguladı.
     
    Pascoe, İsrail'in güvenlik endişelerini anladıklarını ve saldırıları kınadıklarını, ancak Gazze'deki insanlara karşı uygulanan "toplu cezanın" uluslararası hukuk kurallarına aykırı olduğunu belirtti.
     
    Lynn Pascoe, İsrail ordusunun Gazze'de yürüttüğü son operasyonlarda 42 Filistinli'nin öldüğünü, 117 tanesinin yaralandığını, Gazze'den İsrail'e atılan roket saldırılarında ise 1 Ekvadorlunun öldüğünü, 11 İsrail vatandaşının ise yaralandığını kaydetti. 
     
    Gazze abluka altında
     
    İsrail, roket saldırılarını gerekçe göstererek 17 Ocak'ta Gazze Şeridi'ni ablukaya alarak yakıt ikmalini durdurmuş, 3 gün sonra da Gazze'nin tek elektrik santrali kapanmıştı.
     
    Gazze Şeridi, geçen yılın haziran ayından beri Hamas örgütünün elinde bulunuyor.
     
    İsrail, bu sabah akaryakıt sevkıyatını yeniden başlattı. Uluslararası yardım kuruluşları ve Gazze'deki fiili Hamas yönetimi, İsrail'in ablukayı kaldırmaması halinde insani krizin ağırlaşacağı uyarısında bulunuyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow