hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gazze'de BM okuluna saldırı

    Gazzede BM okuluna saldırı
    expand

    İsrail, Gazze Şeridi'nin içlerine doğru ilerliyor. Hamas direnişinin kalesi Gazze kenti kuşatıldı, zırhlı birlikler ilk kez Han Yunus'a girdi. Son olarak, İsrail tankları Gazze'deki bir BM okuluna saldırı düzenlendi. Olay yerindeki doktorlar ölü sayısını 40 olarak açıklarken, BM yetkilisi ise 30 olarak açıkladı. İsrail ordusu ise BM okulundan havan saldırısı yapıldığını iddia etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Birleşmiş Milletler, İsrail saldırısına hedef olan Gazze'deki BM okulunda 30 kişinin öldüğünü, 55 kişinin yaralandığını bildirdi.

    Olay yerindeki doktorlar ölü sayısını daha önce 40 olarak bildirmişti.

    BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Kurumunun (UNRWA) Gazze Başkanı John Ging, saldırıda ölen ve yaralananların çoğunun, olay sırasında okul binası dışında bulunanlar olduğunu, ancak binadakilerden de ölen ve yaralanan olduğunu söyledi.

    Saldırı sırasında okulda, buraya sığınmış 350 kadar kişinin olduğu kaydedildi. Okuldaki yaralıların 5'inin durumunun ağır olduğunu belirten Ging, Bureij kampındaki BM sağlık merkezinde de 10 kişinin yaralandığını söyledi.

    Ging, sağlık merkezinde yaralananların 7'sinin doktor, 3'ünün ise merkezde tedavi gören hastalar olduğunu belirtti.

    Kaynaklar, 2 tank mermisinin okulun dışında patladığını ve şarapnel parçalarının okulun içine ve dışına saçıldığını açıkladı.

    BM, "Bütün koordinatlarımızı vermemize rağmen hedef alındık" açıklamasında bulundu.

    Yüzlerce Filistinlinin, çatışmalar nedeniyle okula sığındığı belirtiliyor.

    İsrail ordusu: "Okuldan havan saldırısı yapıldı"

    İsrail tarafından, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cebaliye'de 30 kişinin öldüğü BM okulunun bombalanması ile ilgili yapılan ilk soruşturma sonucunda, okuldan İsrail askerlerine havan saldırıları düzenlendiği ifade edildi.

    İsrail ordu sözcülüğünden yapılan açıklamada, "Bölgede operasyon yapan askerlerce yapılan ilk soruşturmanın sonuçları, Cebaliye'deki okulun içinden İsrail askerlerine birkaç havan saldırısı düzenlendiğini göstermektedir" ifadesi kullanıldı. Açıklamada, bu ateşe askerlerin de havan toplarıyla karşılık verdiği belirtildi.

    "İsrail'e karşı hareketlerinde Hamas militanlarının sivilleri canlı kalkan kullanarak, havan topu ve roket saldırılarında bulunmaları ilk kez olmuyor" ifadesinin de yer aldığı açıklamada, BM Filistinli Mültecilere Yardım Okulu'ndan roket ve havan topu saldırısı düzenlendiğinin, birkaç ay önce insansız uçaklardan alınan görüntülerle kanıtlandığı ve bu görüntülerin geçmişte de yayımlandığı savunuldu.

    İsrail, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cebaliya'da BM okulunun bombalanmasında ölenler arasında Hamas militanlarının da bulunduğunu duyurdu.

    İsrail ordu sözcülüğü, 30 kişinin öldüğü BM okulunun bombalanmasıyla ilgili ikinci açıklamasında, okulda ölenler arasında Amad Ebu Aşkar ve Hasan Ebu Aşkar adlı militanların bulunduğunu bildirdi.

    BM'den sert uyarı

    BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Gazze Şeridi'ndeki BM okullarına yapılan saldırıların "kabul edilemez" olduğunu ve bir daha tekrarlanmaması gerektiğini belirtti.

    Ban yayımladığı bildiride, İsrail saldırıları sonucu evsiz kalan Filistinlilere sığınak olan bu okulların yerlerinin İsrailli yetkililere bildirildiğini ve İsrail ordusunca da bilindiğini, ancak bu durumun, bugün trajedi yaşanmasını engellemediğini kaydetti.

    Peres: "İmajımızdan kaygı duymuyoruz"

    İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılara son verilmesi için Avrupa ülkelerinin sarf ettiği çabaları reddetti ve İsrail'in dünyadaki imajından kaygı duymadığını söyledi.

    Nobel Barış ödülü sahibi Peres, Kudüs'te Avrupalı bakanlardan oluşan heyeti kabulündeki konuşmasında, "Avrupa gözlerini açmalı. Bir halkla ilişkiler işi yapmıyoruz. Terörle mücadele ediyoruz ve vatandaşlarımızı savunmak için mutlak bir hakka sahibiz" ifadesini kullandı.

    Heyette bulunan AB Komisyonu'nun dış ilişkilerden sorumlu üyesi Benita Ferrero-Waldner ise Peres'e, "Uluslararası toplumun ateşkes çağrılarını dinlemeyi reddeden İsrail'in imajı ciddi biçimde kötüleşti" dedi.

    İsrailli yetkililer, uluslararası toplumun baskılarına ve taleplerine rağmen, Gazze'den İsrail'e roket atışına son verilmediği takdirde ateşkesi kabul etmeye yanaşmıyor.

    Barak: "Sonuna kadar gideceğiz"

    İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, kara saldırılarında daha zor bir döneme girdiklerini söyledi ve "Sonuna kadar gitmeye kararlıyız" dedi.

    İsrail'in güneyindeki Sderot kentini ziyaret eden Barak, 27 Aralık 2008'de başlatılan saldırılarla ilgili olarak, "Bu operasyonu Hamas'a ağır bir darbe vurmak, ülkenin güneyindeki yaşam şartlarını değiştirmek, sükunet getirmek, vatandaşların güvenliğini sağlamak ve Gazze Şeridi'ne yapılan silah kaçakçılığını durdurmak için başlattık" dedi.

    İsrail'in saldırılarının hedefini bu şekilde sıralayan Barak, "Bu hedefleri belirledik ve hedeflere ulaşmak niyetindeyiz" diye konuştu.

    Barak, daha önceki açıklamasında, Gazze Şeridi'nin ikiye bölündüğünü ve Gazze kentinin kuşatma altında olduğunu söylemişti.

    Hamas'tan direniş yemini

    Hamas ise, direniş yemini etti, mücadelenin her sokakta devam edeceğini, İsrail'e daha fazla roket saldırısında bulunulacağı ifade etti.

    Gazze Şeridi şiddete sahne olmaya devam ederken, Ortadoğu'ya gelen Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ateşkes çağrısını yineledi.

    Uluslararası topluluğun şiddete son verilmesi yönündeki baskısına, Beyaz Saray'da son haftalarını geçiren ABD Başkanı George Bush da ateşkes çağrısında bulunarak destek verdi.

    1,5 milyon kişiyi daha ağır şartlar bekliyor

    Tarafların, olası ateşkes şartlarını karşılıklı olarak kabul etmemesi, zaten zor koşullarda yaşayan bölgedeki 1,5 milyon kişiyi çok daha ağır şartların beklediğine işaret ediyor.

    Hamas, saldırıların sona erdirilmesinin yanı sıra Gazze Şeridi'ndeki ablukanın kaldırılmasını istiyor. Hamas'ı yok etmeye kararlı görünen İsrail ise vatandaşlarının güvenliğini gerekçe gösteriyor ve bölgenin tekrar silahlandırılmasının önüne geçecek adımların atılmasını talep ediyor.

    İsrail basınına göre saldırılara direnen Hamas militanları kuvvetlendirilmiş tünelleri kullanıyor ve intihar eylemcileri, İsrailli askerler için büyük bir tehdit oluşturuyor. Militanlar, İsrail askerlerini iyi yapılandıkları bölgelere çekerek tuzağa düşürmeye çalışıyor.

    ABD süresiz ateşkes istiyor

    Bu arada ABD, Gazze'de derhal ve zaman sınırlaması olmayan kalıcı ateşkes istediğini bildirdi.

    ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, "Derhal ateşkese gidilmeli, istenen budur" dedi. Sözcü, ateşkesin süreye bağlı olmamasının önemini vurguladı.

    ÖLÜ SAYISI

    Toplam 600 ölü, 3 binden fazla yaralı

    Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin operasyonlar direktörü Pierre Kraehenbuehl, Hamas'ın roket saldırılarını neden göstererek 27 Aralık'ta başlayan İsrail'in saldırılarında şimdiye kadar yaklaşık 600 ölü, 3 binden fazla da yaralı bulunduğunu söyledi.
     
    Sivil kayıpların arttığını, temiz içme suyu olanaklarının neredeyse yok olduğunu anlatan Kraehenbuehl, Gazze'de büyük bir insani kriz olduğunu kaydetti.

    Kraehenbuehl, İsrail'in 18 aydır uyguladığı ambargoyla zayıflattığı Gazze Şeridi'ndeki elektrik kaynaklarının çökme tehdidinde olduğunu, yaklaşık yarım milyon kişinin temiz içme suyuna ulaşamadığını ve hastalık riski bulunduğunu aktardı.

    Pierre Kraehenbuehl, "Özellikle İsrail başta olmak üzere taraflara, Filistin Kızılayı ile diğer sağlık görevlilerinin işlerini yapmalarına ve hayat kurtarmalarına daha çok izin vermeleri çağrısında bulunduklarını" açıkladı.

    Kraehenbuehl, Gazze'deki birçok kişinin ihtiyacı olan acil tıbbi bakımı alamadığına ve bazılarının ambulanslar zamanında yetişemediği için öldüğüne dikkati çekti.

    ÇATIŞMALAR

    Gazze Şeridi'nde atılan bir Filistin roketi ilk kez 45 kilometre uzaktaki İsrail kenti Gedera'ya düştü. İsrail ordu sözcüsü, "3 aylık bir bebek roketin etkisiyle kırılan camlardan hafif yaralandı" dedi.

    Filistinli görgü tanıkları, İsrail kuvvetlerinin güneydeki Han Yunus kentine girdiğini, Gazze kenti ile civarından halen çatışma sesleri yükseldiğini belirtti. Gazze Şeridi'nin en büyük şehri Han Yunus, Hamas'ın kalesi olarak biliniyor.

    Gazze tamamen kuşatıldı

    İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Gazze Şeridi'nin ikiye bölündüğünü ve Gazze kentinin kuşatma altında olduğunu söyledi.

    Barak, İsrail devlet radyosundaki açıklamasında, İsrail birliklerinin Gazze Şeridi'ni ikiye böldüğünü ve Gazze kentini kuşattığını belirtti.

    Barak, İsrail'in güneyinde Hamas'ın roket atışlarına hedef olan sivil halkı kast ederek, "Hiçbir ülke vatandaşlarının yaşamının bir terör örgütü tarafından zehir edilmesine izin veremez" ifadesini kullandı. Barak, bu açıklamayı, İsrail'in güneyindeki Sderot kentini ziyareti sırasında yaptı.

    Gazze'nin kuzey bölgelerinde Hamas militanları ile İsrail askerleri arasında şiddetli çatışmalar yaşanırken, İsrail 10 Hamas militanını sorgulamak üzere tutukladığını açıkladı.

    İsrail uçaklarından atılan bildiriler ve sivillerin evlerine açılan telefonlarda Hamas'la işbirliği yapılmaması gerektiği söyleniyor.

    Dün 40 hedef vuruldu

    İsrail ordusu, Gazze'de dün 40 hedefi vurduğunu açıkladı.

    İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, sivil kayıpların nedenini Hamas militanlarının sivillerin arasına saklanmasına bağladı.

    İsrail 2 Hamas milletvekilini tutukladı

     İsrail ordusu, Batı Şeria'da Hamas mensubu 2 milletvekiliyle bir belediye başkanını tutukladı.

    Meclis ve belediye kaynaklarından alınan bilgiye göre, Abdülkadir Fukahave Ferhat Esat adlı Ramallah milletvekilleriyle El Bireh kasabası belediye başkanı Cemal et Tevil bugün tutuklandı.

    1 İsrailli asker öldü

    İsrail ordu sözcülüğü, Gazze'de Hamas militanlarıyla çıkan çatışmada bir askerinin öldüğünü bildirdi.

    Sözcülükten yapılan açıklamada, militanların bir grup piyadenin üzerine açtığı ateşe karşılık verilmesi sonucu çıkan çatışmada 4 askerin de hafif yaralandığı kaydedildi.

    İsrail ordusu Gazze Şeridi'nde kara saldırılarının başladığından beri 4 İsrail askerinin öldüğünü bildirmişti. Ordu açıklamasında, askerlerin "dost ateşinde" öldüğü belirtilmişti.

    Türkiye'nin tıbbi yardımları Gazze'de

    Bu arada, Sağlık Bakanlığı'nın, Gazze Şeridi'nde yaşayan 1.5 milyon kadar Filistinlinin acil ihtiyaçları doğrultusunda belirlediği 13 tonluk tıbbi yardım Gazze Şeridi'ne iletildi.

    İsrail ile Gazze Şeridi arasındaki mal geçişlerinde kullanılan Kerem Şalom'dan Gazze tarafına bir TIR ve iki konteyner halinde saat 10.00'da aktarılan yardım, serum, antibiyotik, ağrı kesiciler başta olmak üzere, Filistin Sağlık Bakanlığı'nın talep ettiği malzemeyi içeriyor.

    Sabah erken saatlerde Kerem Şalom geçişine gelen yardım, bekleyen diğer ülke yardımlarıyla birlikte saat 10.00'da Filistin tarafına aktarıldı.

    Yardımları Gazze tarafında Dünya Sağlık Örgütünün çalışanları ve Filistinli yetkililerin teslim alacağı belirtildi.

    Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği ve Kudüs Başkonsolosluğu yetkilileri, yardımların Filistin tarafına hızla ulaştırılmasına önemli katkıda bulundu.

    Filistin Sağlık Bakanlığı'yla koordinasyon halinde belirlenecek yaralıların Türkiye'ye gönderilmesine de çalışılıyor.

    Yaralıların, Gazze ile Mısır arasındaki Refah kapısının açılmasının ardından Türkiye'ye gönderilmesi bekleniyor.

    Fransa, Suriye'den Hamas'ı ikna etmek için yardım istedi


    Fransa, Gazze Şeridi'ndeki İsrail saldırılarını sona erdirmek için gösterilen uluslararası çabalarda işbirliği yapması yönünde
    Hamas'ın ikna edilmesine Suriye'nin yardım etmesini istedi.

    Suriye'nin başkenti Şam'a gelen Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile görüşmesinden sonra açıklamada bulundu.

    Sarkozy, Suriye'nin bir anlaşmaya varılması için Hamas'ın ikna edilmesine yardımcı olacağından şüphe duymadığını dile getirdi.
    Sarkozy, "Suriye'nin bölgedeki önemini ve etkisini biliyorum. Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın, herkesi mantıklı olmaya ikna etmek için ağırlığını koyacağından şüphe etmiyorum. Barış için çalışabilecek herkes bunu bir an önce yapmalı" dedi.

    Nicolas Sarkozy, Esad ile Gazze'deki çatışmada ateşkes sağlanması için gösterilen uluslararası çabalar çerçevesinde bir araya geldi. Fransa lideri, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, İsrailli liderler ve Filistin lideri Mahmud Abbas ile de görüşmüştü.

    Sarkozy Türkiye'ye teşekkür etti


    Gazze'deki İsrail saldırıları ardından bölge ülkelerini ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin Şam'da Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile yaptığı görüşmelere, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Dış Politika Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu ile AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana da katıldı.

    Sarkozy, Esad ile birlikte yaptığı basın toplantısında Erdoğan ve Davutoğlu'na teşekkür etti. Sarkozy, Türkiye'nin bölgesel meselelerde üstlendiği rol ve Gazze sorununun çözümü için sarfettiği çaba nedeniyle teşekkür ettiğini belirtti.

    Sarkozy, Esad, Solana ve Davutoğlu'nun katıldığı toplantıda Gazze sorununun çözümüne ilişkin atılabilecek somut adımlar
    değerlendirildi.

    Davutoğlu'nun Esad ile de başbaşa görüştüğü ve Türkiye ile Suriye'nin Gazze sorunun çözümüne dair yürüttüğü işbirliğinin değerlendirildiği belirtildi. Davutoğlu'nun bugün ayrıca Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ve Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal'le de görüşmesi bekleniyor.

    Davutoğlu'nun, Sarkozy'nin talebi üzerine Şam'a gelmesi ve toplantılara katılarak her iki liderle de görüşmesi, Suriyeli yetkililere göre Türkiye'nin bölgesel sorunların çözümünde üstlendiği rolün önemini gösteriyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow