RUS TOPRAĞINDA TEHLİKELİ SATRANÇ! Ukrayna duyurdu: 74 Rus yerleşimini ele geçirdik... Kiev'in planı ne?
Geçen Salı günü Rusya sınırını geçerek Kursk bölgesine saldırı başlatan Ukrayna ordusu ilerleyişine hız verdi. Sızma harekâtını komşu Belgorod'a da taşıyan Ukrayna ordusu, toplam 74 Rus yerleşiminin kontrolleri altında olduğunu açıkladı. Peki Ukrayna'nın Rus topraklarındaki operasyonu ne anlama geliyor? Kiev'in amacı ne? İşte Rusya-Ukrayna savaşındaki kritik gelişmelere ilişkin uzmanların görüşleri...
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile video görüşmesi yaparak sahadaki duruma dair bilgi veren Genelkurmay Başkanı Oleksandr Sırskiy, son 24 saatte birliklerin farklı yönlerde bir ila üç kilometre arasında ilerleme kaydettiğini söyledi.
Kursk Valisi Aleksey Smirnov Pazartesi günü yaptığı açıklamada Ukrayna askerinin sınırdan 12 kilometre içeri girdiğini ve 28 yerleşimi ele geçirdiklerini söylemişti.
Rusya Savunma Bakanlığı gece boyunca dört Ukrayna füzesi ve 37 insansız hava aracını Kursk üzerinde düşürdüklerini açıkladı.
Ukrayna ordusunun Rusya'daki Kursk'a yönelik saldırısı
Ukrayna ordusunun 6 Ağustos'ta Rus toprağı Kursk bölgesine başlattığı saldırılar sonrası iki ordu arasında şiddetli çatışmalar başlamıştı.
Durumun "federal acil" seviyeye yükseltildiği ve terörle mücadele durumunun ilan edildiği bölgede 121 bin kişinin tahliye olduğu, toplam 180 bin kişinin tahliye edileceği açıklanmıştı.
Ukrayna ordusunun Kursk bölgesine saldırılarında 12 kişinin hayatını kaybettiği, 10'u çocuk 121 kişinin yaralandığı bildirilmişti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus güçlerinden Ukraynalı askerleri Rus topraklarından çıkarmalarını ve devlet sınırının güvenliğini sağlamalarını istemişti.
Kursk Bölgesi Vali Vekili Smirnov da dün 28 yerleşim biriminin Ukrayna ordusunun kontrolünde bulunduğunu açıklamıştı.
Acil durum ilan edilen komşu bölge Belgorod'da da çatışmalar şiddetleniyor. Bölge Valisi Vyaçeslav Gladkov, "Ukrayna topçusunun atışları yüzünden bölgede durum çok zorlu. Evler yıkıldı, siviller öldü" dedi.
Saldırılar yüzünden sadece Kursk'da 120 binden fazla Rus yerinden oldu.
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, ele geçirilen Rus toprakları ile ilgilenmediklerini, Rusya'nın barışı kabul etmesi halinde saldırıyı sonlandıracaklarını bildirdi. Açıklamada, "Rusya ne kadar erken barışı kabul ederse Ukrayna askerinin Rus topraklarındaki eylemleri de o kadar erken sonra erer" ifadeleri yer aldı.
Öte yandan Kiev yönetimi Kursk ve Belgorod'a komşu Ukrayna toprağı Sumi'de artan "düşmanca eylemler ve sabotajlar" yüzünden seyahat kısıtlaması getirdi.
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, ele geçirilen Rus toprakları ile ilgilenmediklerini, Rusya'nın barışı kabul etmesi halinde saldırıyı sonlandıracaklarını bildirdi. Açıklamada, "Rusya ne kadar erken barışı kabul ederse Ukrayna askerinin Rus topraklarındaki eylemleri de o kadar erken sonra erer" ifadeleri yer aldı.
Öte yandan Kiev yönetimi Kursk ve Belgorod'a komşu Ukrayna toprağı Sumi'de artan "düşmanca eylemler ve sabotajlar" yüzünden seyahat kısıtlaması getirdi.
Ukrayna daha önce de Rusya içine sızma harekâtları düzenlemiş, insansız hava araçları ile başkent Moskova'yı hedef almıştı. Ancak Kursk operasyonu savaşın başından beri Rusya'ya yönelik en büyük saldırısı oldu.
Ukrayna'nın Rusya içinde huzursuzluk yaratmayı ve gelecekteki müzakerelerde pozisyonunu iyileştirmeyi amaçladığını söyleyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "düşman askerini bölgeden çıkarma" sözü verdi.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana ilk kez Ukrayna ordusuna bağlı birlikler Rusya topraklarında operasyon yürütüyor. Batılı uzmanlara göre bu Kiev'in yeni ve riskli bir stratejisi.
ABD'deki New Hampshire Üniversitesi'nden dış politika ve güvenlik siyaseti uzmanı Profesör Jen Spindel, Kursk harekatının, Ukrayna yönetiminin Rus işgaline karşı savunma savaşında strateji değişikliğine gittiğinin göstergesi ve bunun "ilk adımı" olduğunu ifade ediyor.
DW'nin sorularını yanıtlayan Spindel, "Ukrayna bu savaşı, geride kalan iki yılda olduğu gibi sürdüremez. Bunun için yeterli personele ve cephaneye sahip değil" dedi. Spindel, geçen Mayıs ayında ABD'de yayımlanan siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler dergisi Foreign Affairs'de çıkan röportajında, Ukrayna'nın savaş stratejisini değiştirmesi gerektiğini belirterek, "göz hizasında bir savaş yerine yıpratma savaşı" yürütülmesi ve savaşın asimetrik bir biçimde sürdürülmesi önerisini dile getirmişti. Prof. Spindel'in "asimetrik savaş" tabiri ile kastettiği yöntem, birçok açıdan üstün olan Rus ordusuna karşı açık cephede savaşmak yerine, Ukrayna ordusunun gücüne uygun taktiklerle düşmanla mücadele etmesini öngörüyor. Kursk bölgesinde halihazırda yaşanan çatışmalar da Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin böyle bir anlayışa geçtiğinin bir işareti olarak değerlendiriliyor.
"Ukrayna, Rus topraklarının dokunulamaz olmadığını gösteriyor" diyen Jen Spindel, Kiev'in bu yeni strateji ile "Ukrayna'yı bombalayan ve yakıp yıkan Rus güçlerinin dikkatini başka yöne çektiğini" vurguluyor.
"Moral açısından iyi, savaşın gidişatı açısından önemsiz"
Avusturyalı Askeri Tarihçi Albay Markus Reisner, söz konusu harekatı Ukrayna açısından "titiz hazırlıkların bir sonucu", Rusya tarafından bakıldığında ise "keşif faaliyetlerinin tümden iflası" olarak değerlendiriyor. Muhabere alanında Kiev'in bu harekatla "önemli bir zafer" elde ettiğini vurgulayan Reisner, tüm gözlerin şu an Kursk'a çevrildiğini ve Rus ordusunun ilerleme kaydettiği Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinin ikinci planda kaldığını belirtiyor.
Ukrayna'nın Kursk'taki kazanımlarını bir süre daha elinde tutabilmesi halinde Rusya'nın birliklerini yeniden konumlandırmak zorunda kalacağını dile getiren Albay Reisner, bunun da Donbas üzerindeki baskıyı azaltacağını aktardı.
Berlin merkezli düşünce kuruluşu Avrupa Dış İlişkiler Konseyi'nden (ECFR) Gustav Gressel ise yaşanan gelişmelere Ukrayna açısından daha kuşkulu yaklaşıyor. Gressel DW için yaptığı değerlendirmede, Kursk harekatının Ukrayna ordusunun "morali açısından iyi, savaşın gidişatı açısından önemsiz" olduğunu savunuyor.
Harekatın ilk günlerinde, "Rusya'nın, Ukrayna hücumunu durdurmak için, Ukrayna'nın doğusundaki birliklerini kaydırdığına dair herhangi bir emare olmadığını" dile getiren Gressel, son gelen ancak henüz doğrulanmayan haberlere göre Rusya'nın, Ukrayna'nın kuzeydoğusundaki bazı birliklerini Kursk'a çekmiş olmasını, "Cephe hattının Rusya topraklarına doğru genişlemesi, Ukrayna hatlarının birbirinden daha da uzaklaşmasına neden olacağından ilk etapta Moskova'nın işine gelir" diyor.
Uzmanlara göre Ukrayna, Kursk harekatı ile Putin'in de dile getirdiği gibi Rusya'yla olası müzakerelerde daha iyi bir pozisyonda olma hedefinin kapısını aralayabilir.
Ukrayna'yı yakından takip eden gazeteci-yazar Winfried Schneider-Deters'e göre Ukrayna'nın harekatı savaşta bir "dönüm noktası" ve "çoktan olması gereken" bir operasyon. Daha önce ABD liderliğindeki Batı'nın, savaşın daha geniş alanlara yayılması endişesi ile Ukrayna'yı böylesi bir harekattan alıkoyduğunu belirten Schneider-Deters, Kiev'in artık buna kulak asmamasını doğru bulduğunu vurguluyor.
Washington, Berlin ve diğer hükümetlerin Ukrayna'ya uzun süre, silahlarını Rus topraklarına çevirme yasağı koyduğunu ifade eden Schneider-Deters, bu yasağın geçen Mayıs ayında Rus ordusunun Harkiv'e yönelik operasyonunun ardından kalktığını dile getiriyor. Ancak Kiev'e yakılan bu yeşil ışık sadece sınır bölgesini kapsıyor. Örneğin ABD'nin, Ukrayna'ya verdiği ATACMS füzelerinin yalnızca Rus işgali altındaki Ukrayna topraklarındaki hedeflere yönelik kullanılmasını şartı hala geçerliliğini koruyor.
ABD şu ana dek Ukrayna'nın Kursk harekatı ile ilgili olarak oldukça çekimser bir tavır içinde. Jen Spindel'e göre, çatışmaların şiddetini azaltmak için son günlerde Washington ile Kiev arasında, üst düzeyde çok sayıda telefon görüşmesi yapılmış olabilir.
Prof. Spindel Kursk harekatının hedefinin Moskova'ya kadar ilerlemek olduğunu sanmadığını ifade ederek böyle bir şeyin kimsenin çıkarına olmayacağını belirtiyor. Ukrayna ordusunun Rusya topraklarında ne kadar ilerlerse iaşe ve bakım hattının kesilme riskinin o denli artacağını dile getiren Spindel, Ukrayna'nın hedeflerine ulaşabilmesi için Rusya topraklarında çok da ilerlemesine gerek olmadığını savunarak, "(Rus birliklerin) toplanma alanlarına ve Rusların silahlarını bulundurduğu yerlere kadar girmek yeterli olacaktır" diyor.
Spindel'e göre Rusya önümüzdeki günlerde "ağır bir yanıt" vermez ise Ukrayna ordusu Rusya topraklarında başka hedeflere de saldırmayı deneyebilir.
Kiev'in tüm bu gelişmeler yaşanırken Batılı ortaklarının taleplerini de gözönünde bulunduran bir denge siyaseti izlemesi gerektiğini belirten Prof. Jen Spindel, Ukrayna'nın şu ana dek "Rusya'da net bir operasyon için yeterli" derecede ilerlediğini ancak bu ilerleyişin "daha kapsamlı bir harekat endişesi yaratacak kadar büyük" olmadığını vurguladı.
Ukrayna'nın Rusya topraklarında gerçekleştirdiği harekatın savaşın gidişatına önemli bir etkisi olmayacağını savunan Spindel, Ukrayna'nın bundan sonra da öngörülemeyen benzer operasyonlarla "Rusya'nın dengesini bozmaya" çalışabileceğini dile getiriyor.
Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada Rus güçlerinin Kursk yönünde Ukraynalı askerlere karşı koymaya devam ettiği belirtilerek, "Ukrayna ordusu son 24 saatte 420'ye yakın askerini ve 55 zırhlı aracını kaybetti." ifadesine yer verildi.
Açıklamada, Ukrayna ordusunun 6 Ağustos'tan bugüne kadar Kursk yönünde "2030 askerini ve 35 tank, 31 zırhlı personel taşıyıcı, 18 piyade savaş aracı, 179 zırhlı aracını kaybettiği" kaydedildi.
Bakanlığın açıklamasında ayrıca 6 Ukraynalı askerin esir alındığı belirtildi.
Canlı Anlatım Özeti
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ALİ HAMANEY KİMDİR? İran lideri Ali Hamaney öldü mü, komada mı?
Hamaney komada mı? İran dini lideri hakkındaki iddialara bu görüntü ile yanıt verildi
ABD’de devir teslime haftalar kala, Biden’dan Ukrayna kararı… Rusya öfkeli, Trump’ın ekibi tepkili!
Dikkat çeken Macron-Milei görüşmesi... G20 öncesi Arjantin'e uğradı!
SON DAKİKA! Komşu'da Miçotakis ve Samaras arasında 'Türkiye' gerilimi!