İran’ın İsrail’e yönelik füze saldırısı hakkında neler biliniyor?
İran, 7 ay içinde ikinci kez İsrail ile doğrudan karşı karşıya geldi. Dün gece İran, İsrail'e balistik füzeleri fırlattı. Söz konusu saldırının, 13 Nisan'dakine kıyasla iki kat daha büyük olduğu belirtiliyor. Peki İran'ın İsrail'e füze saldırısı hakkında neler biliyor? İşte detaylar...
Haberin Devamı
/

İsrail ordusu yetkilileri, saldırının sona ermiş gibi göründüğünü söylüyor ve “şimdilik” İran’dan yönelen başka bir tehdit bulunmadığını belirtiyor. Ancak saldırının ne ölçüde bir hasara yol açtığı belirsiz.
İran saldırısının boyutları neydi?
/

İsrail ordusu İran’ın 180 dolayında füze fırlattığını açıkladı. Nisan’daki saldırıda İsrail’e 110 balistik füze ve 30 güdümlü füze fırlatılmıştı.İsrail televizyonunun yayımladığı görüntülerde, Salı günü yerel saatle 19:45 civarında Tel Aviv üzerinde uçan füzeler görülüyor.Askeri yetkililer, saldırıda bazı yerlerin isabet aldığını teyit etti. Bir İsrail ordusu sözcüsü ülkenin orta kesimlerinde ve güneydeki diğer yerlerde birkaç isabetin kayıtlara geçtiğini söyledi.İran Devrim Muhafızları (IRGC) ise ilk kez sesten hızlı füzelerin fırlatıldığını ve % 90 oranında isabet sağlandığını iddia etti. IRGC kaynakları resmi medyaya yaptıkları açıklamada, saldırıda İsrail’e ait üç askeri üssün hedeflendiğini belirtti.Ancak İsrail ordusu, İran’ın fırlattığı “çok sayıda” füzenin engellendiğini vurguladı.
Haberin Devamı
/

Tel Aviv semalarındaki bazı patlamalar da hava savunma sistemlerinin bazı füzeleri vurduğunu gösteriyor gibiydi.Kudüs’teki BBC ekibi, en az iki füzenin engellendiğini duyduklarını bildirdi.İsrailli acil yardım ekipleri henüz bir ağır yaralanma ihbarı almadıklarını, iki kişinin şarapnelle hafif yaralandığını bildirdi.İsrail ordusu da benzer açıklamalar yaptı.
askeri hedeflere saldırı
/

İran medyasında yer alan haberlere göre dün gece aralarında hipersonik silahların da olduğu yaklaşık 200 füzeyle düzenlenen saldırı Tel Aviv ve başka yerlerdeki "üç askeri üssü" hedef aldı. Axios'un haberinde birçok füzenin İsrail ve ABD savunma sistemleri tarafından düşürüldüğü ifade edildi. Düşürülemeyen füzelerin ise İsrail'in güneyindeki bir askeri hava üssünün, Mossad karargahının ve Tel Aviv'in kuzeyindeki bir askeri istihbarat tesisinin yakınlarında açık alanlara isabet ettiği kaydedildi. Haber portalına konuşan bir İsrail savunma yetkilisi, Mossad karargahını hedef alan onlarca füzenin düşürüldüğünü ve bunlardan hiçbirinin tesise isabet etmediğini belirtti. İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ise sosyal medya hesabı X üzerinden yaptığı açıklamada saldırıyla ilgili olarak "Bu akşam erken saatlerde, Gazze ve Lübnan'da sadece soykırımdan sorumlu askeri ve güvenlik bölgelerini hedef alarak Birleşmiş Milletler Antlaşmasının 51. Maddesi uyarınca meşru müdafaa hakkımızı kullandık" dedi. Erakçi açıklamasında "İsrail rejimi daha fazla misilleme yapmaya karar vermediği sürece Tahran'ın eyleminin sona erdiğini" belirtti.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
İKİ KAT DAHA BÜYÜK SALDIRI
/

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, İran'ın son saldırısının Nisan'dakine kıyasla, "iki kat daha büyük olduğunu" açıkladı.General Patrick Ryder, ABD Donanmasına ait iki destroyerin, İran füzelerine onlarca engelleyici füzeyle karşılık verildiğini belirtti.
İran neden İsrail’e saldırdı?
/

Üst düzey bir İranlı yetkili, saldırı emrini Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney’in bizzat verdiğini söyledi. IRGC’nin yazılı açıklamasında, saldırının İsrail’in üst düzey bir komutanlarını ve bölgedeki İran destekli milis liderlerinin öldürülmesine misilleme olduğu belirtildi.Açıklamada, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve geçen hafta sonu Beyrut’ta IRGC komutanı Abbas Nilforoşan’ın öldürülmesinden bahsedildi.IRGC, Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye’nin Temmuz’da Tahran’da öldürülmesine de değindi.Haniye suikastında rol oynayıp oynamadığına dair bir açıklama yapmasa da, saldırının arkasında İsrail’in olduğuna inanılıyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Saldırılar ne anlama geliyor?
/

Saldırılar, bölgedeki iki güç arasında uzun süredir devam eden gölge savaşta tansiyonun yeniden yükselmesi anlamına geliyor.
İSRAİL'İN HAVA SAVUNMA SİSTEMİ
/

İsrail’in ileri hava savunma sistemleri var ve bunlardan en çok bilineni Demir Kubbe. Hamas ve Hizbullah’ın attığı kısa menzilli roketleri durdurmak için tasarlandı.Demir Kubbe Nisan’daki İran saldırısının bazı unsurlarını püskürtmekte kullanılırken, büyük ihtimalle son saldırıda işin büyük kısmı ülkenin “katmanlı” hava savunma sistemlerine düştü.ABD’yle ortaklaşa geliştirilen Davut’un Sapanı sistemi orta ve uzun menzilli roketleri engellemek için kullanılıyor.Atmosfer dışında yol alan uzun menzilli, balistik füzelere karşıysa Arrow 2 ve Arrow 3 sistemleri devreye giriyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Şimdi ne olabilir?
/

Saldırının ardından, İsrail ağır sonuçları olacağı uyarısında bulunurken, Başbakan Benyamin Netanyahu, “İran bu gece büyük bir hata yaptı ve bedelini ödeyecek” dedi.İsrail Ordusu Sözcüsü Daniel Haggari de saldırının “ciddi” olduğunu ve ülkenin yüksek alarm düzeyinde kalmaya devam edeceğini vurguladı.Haggari, “Bu saldırının sonuçları olacak. Planlarımız var ve karar verdiğimiz yer ve zamanda uygulayacağız” diye konuştu.ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile yaptığı görüşmeden sonra, “İsrail’e saldırması halinde İran’ın ciddi sonuçlarla karşılaşacağını” söylemişti.IRGC ise İsrail’in misillemede bulunması halinde Tahran’ın karşılığının “daha yıkıcı ve harap edici” olacağını belirtti.