G8 Zirvesi'nde Suriye anlaşması
İngiltere Başbakanı David Cameron, G8 ülkelerinin tüm Suriyelilerin onay vereceği bir Suriye hükümetini destekleyeceğini söyledi.
Kuzey İrlanda'da 2 gündür süren G-8 zirvesinin ardından açıklanan sonuç bildirisinde, ülkelerin vergi kaçakçılığının engellenmesi konusunda birlikte çalışmaları istendi.
Dünyanın en zengin 8 ülkesinin liderileri, yayınladıkları sonuç bildirisinde, ülkelerin, çok uluslu şirketlerin kendi ülkelerine vergi ödemekten kaçınmalarına imkan veren açıklarının ortadan kaldırılması için birlikte çalışılmasının zorunlu olduğu vurgulandı.
Liderler, dünya ülkelerinin, "vergi kaçakçılığı belasıyla savaşmak için" yönetimlerin otomatik olarak bilgi paylaşımına gitmeleri ve şirketlerin, " vergi ödemekten kaçınmak amacıyla karlarını çeşitli ülkelerin sınırları arasında kaydırmalarını" zorlaştırmaları gerektiğini belirtti.
Bildiride, G8 planlarının, bu yıl içinde yapılacak G20 zirvesinde olgunlaştırılacak bir bölümünün, çok uluslu şirketlere, faaliyet gösterdikleri her ülkeye ne kadar vergi ödediklerine ilişkin bildirimde bulunma yükümlülüğü getirilmesini içerdiği kaydedildi.
G8 girişiminin hazırladığı sonuç bildirisinin, yabancı şirketlerin karlarını vergi dostu ülkelere aktarma becerisine duyulan geniş çaplı öfkeyi yansıttığı görüldü.
Cameron'dan açıklama
İngiltere Başbakanı David Cameron, G8 ülkelerinin tüm Suriyelilerin onay vereceği bir Suriye hükümetini destekleyeceğini söyledi.
Cameron, Kuzey İrlanda'da yapılan G8 zirvesinin sonunda basın toplantısı düzenledi.
G8 grubunda Suriye konusunda "çok farklı görüşlerin" olduğunun herkes tarafından bilindiğini belirten Cameron, "Ama hepimiz bu sorunu çözümlemek ve Suriye halkına istedikleri değişikliklerde yardımcı olma istiyoruz" dedi.
G8 Zirvesi'nde Suriye ilgili yedi nokta üzerinde anlaştıklarını belirten Cameron, bunlardan ilkinin Suriye'ye insani yardımı artırma kararı olduğunu ve 1,5 milyar dolarlık yeni yardımda bulunacaklarını kaydetti.
Diplomatik baskıyı artırarak, Suriye'de tüm tarafları müzakere masasına getirmeye karar verdiklerini de söyleyen Cameron, G8 ülkelerinin Suriye konusunda üzerine anlaştıkları diğer hususları şöyle sıraladı:
"Geçici bir yönetimi sağlayacak Cenevre sürecini desteklemek; Irak'tan dersler çıkararak, devletin temel kurumlarının geçiş sürecinde korunmasını sağlamak; Suriye'yi teröristlerden ve aşırılık yanlılarından arındırmak için çalışmak; kimyasal silah kullanımını kınamak; Sünni, Şii ya da Alevi değil tüm Suriyelilerin onayını alan bir Suriye hükümetini desteklemek."
Bu anlaşmaya varmanın kolay olmadığını belirten Cameron, "Bu anlaşma ancak açık, samimi ve liderler arası görüşmelerle mümkün oldu. Masanın etrafındaki her lider sadece sözlerin, Suriye'deki soruna son vermeyeceğini biliyor" diye konuştu.
Cameron'ın Suriye konusunda G8 liderlerinin anlaşmaya vardığı 7 nokta arasında "Esed'e görevini bırakma" çağrısının bulunmaması dikkati çekti. Esed rejimine verdiği destek ile bilinen Rusya'nın, "Esed'in görevinden ayrılması ve yerine geçici bir hükümetin kurulması gerektiği" ifadesinin yer aldığı bir sonuç bildirisine imza atmak istemediği basına yansıdı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Trump yönetiminin Orta Doğu politikası ne olacak? Ulusal Güvenlik Danışmanı adayı Waltz: ABD askerleri Suriye'de olmamalı! Bu 3 başlık takip edilecek...
Slovakya Başbakanı Fico, Rusya Devlet Başkanı Putin'le gaz sevkiyatını görüştü
Netanyahu, "dünya düzeni için bir tehdit" diyerek yeni hedefini duyurdu: Şiddetli bir harekat başlatacağız!
DSÖ'den Gazze için 'endişe verici' açıklama: Hayatları tehlike altında
Hamaney'den dikkat çeken açıklama: İran'ın vekil güce ihtiyacı yok