FT: "Ortadoğu'nun sorunu Sünni liderlik eksikliği"
İngiliz Financial Times gazetesinde yer alan bir yazıda, "Sünni lidersizlik Ortadoğu'nun başına büyük bela" yorumu yapıldı.
Financial Times gazetesinden David Gardner bugünkü yazısında, "Gittikçe daha da otokratikleşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Türkiye haddini bilmeyip bir Osmanlı Sünni oluşumunu yeniden canlandırma hayali peşinden koştu, ancak bu hayal şimdi kendi Kürt azınlığıyla savaşın yeniden başlamasına indirgenmiş bulunuyor" yorumunu yaptı.
Rusya'nın pilotu vurmakla suçladığı Alpaslan Çelik konuştu
Gardner yazısında, "Suriye krizinin kalbindeki boşluk" başlığını kullanarak, "Suriye'deki iç savaştan bir çıkış yolu bulmak ve gidişatı Sünni cihadçıların aleyhine çevirebilmek için yapılan uluslararası girişimlerin merkezinde büyük bir Sünni boşluk var" görüşünü savundu.
Gardner, New York'taki BM Güvenlik Konseyi'nden, ABD ve Rusya tarafından Viyana'da yapılan Suriye forumuna kadar "diplomatların inşa etmeye çalıştıkları bina bir İsviçre peyniri gibi delik deşik durumda" yorumunu yaptı.
Erdoğan'dan Başika açıklaması: "Bunu yapmaya mecburuz yapıyoruz, yapacağız"
Geçtiğimiz ay IŞİD'in Paris'te yaptığı saldırıdan sonra ve aynı zamanda Suriye'nin büyük bir bölümünü dümdüz eden beş yıllık savaşın ardından, Güvenlik Konseyi'nin IŞİD'e karşı ittifak oluşturulması için bir çağrıda bulunduğunu hatırlatan Gardner, "Savaşa sağlam bir şekilde katılan Fransa, Ukrayna'dan Ortadoğu'ya kadar görüş ayrılıklarını bir kenara bırakmış gibi görünen ABD ve Rusya, ve hatta IŞİD karşı Irak'taki savaşa verdiği mütevazı katkıyı Suriye'ye uzatan İngiltere ile birlikte bölgedeki dış aktörler yekvücut hale gelmeye başlamış gibi görünüyorlar" diye yazdı.
HDP'li Meral Danış Beştaş'tan "kırmızı çizgi" hatırlatması
David Gardner şöyle devam etti:
"Rus desteğini Eylül'de Suriye'ye gelmesine dek Beşar Esad rejimini hayatta tutan İran'ın da dahil olduğu Viyana diplomatik zirvesi, Suriye savaşından bir geçiş süreci konusunda görüş birliğine vardılar. Bunun bir anlam ve önemi var mı?"
Gardner yazısında ayrıca, Suriye'ye bulaşan iki büyük güç ABD ve Rusya'nın hala muhalif saflarda yer aldığını belirtiyor.
Dış politikada nereden nereye?
Gardner şöyle devam ediyor:
"Başkan Barack Obama, IŞİD'e karşı en azından teorik olarak Sünni Arap devletleri ve Türkiye tarafından desteklenen bir koalisyonun lideri. Başkan Vladimir Putin kendisini yaz aylarında ana muhalifler tarafından neredeyse düşürülmek üzere olan Esad rejimine arka çıkan İran destekli Şii eksenin başına yerleştirdi. Yine de, ikisi de zaten büyük olan Sünni boşluğunun daha da genişelemesinin yarattığı dinamizm nedeniyle kapana kısılmış durumdalar."
Ana akım Sünni liderliğin eksikliğinin Ortadoğu'nun başına bela olduğunu yazan Gardner, şöyle devam etti:
"Washington'un başlıca Sünni Arap müttefiki olan Suudi Arabistan hem ABD'ye hem de Rusya'ya, Şii İran'ın Arap dünyasında gittikçe artan etkisi konusunda endişe duyduğunu anlattı. Sünni İslam'ın Vahabi kolu, Şiilere en fazla kimin darbe vuracağı konusunda IŞİD ile rekabet ediyor. Gittikçe daha otokratikleşen cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Türkiye'nin ise haddidini bilmeyip, bir Osmanlı Sünni oluşumunun yeniden canladırılması amacının peşinden koşması, kendi Kürt azınlığıyla savaşın yeniden başlamasına indirgenmiş durumda. Her iki güç de savaşı IŞİD'e götürmüyor."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Elon Musk’tan Jeff Bezos’a “Trump” göndermesi… Dünyanın en zengin iki ismi arasındaki gerginlikte yeni perde!
Netanyahu küplere bindi, Biden’dan ‘destek’ geldi! UCM'nin tutuklama emrini hangi ülkeler uygulayacak?
SON DAKİKA || Gerilim had safhada! Putin'den açık tehdit: Füze veren de hedef
Bir telefonla satıldı! Osman Hamdi Bey'in tablosu Paris'te rekor fiyata alıcı buldu
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!