hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fransız uzman CNN TÜRK'e değerlendirdi: Meclis krizi çözülecek mi?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKCNN TÜRK

    Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un meclisi feshetme kararının ardından ülke yönetim kriziyle karşı karşıya geldi. Fransız Medya Politikası Uzmanı Enrike Klaus, CNN TÜRK'ten Elif Zeynep Özipekçi'ye seçimleri ve Fransa’nın gelecek krizlerini değerlendirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CNN TÜRK Dış Haberler Muhabiri Elif Zeynep Özipekçi:

    Ülkenin yönetilemez bir halde olduğunu düşünüyor musunuz?

    Côte D'azur Üniversitesi Profesörü Enrique Klaus:

    Cumhurbaşkanı Macron hiçbir partinin çoğunluğa sahip olmadığını söyleyerek Fransa'yı yeterince belalı bir pozisyona soktu. Bu yüzden Fransa'yı kimin yöneteceğini kestirmek zor. Parlamentonun yakın dönemde nasıl olacağını bilmek söylemek çok zor. Çünkü hiçbir net çoğunluk yok. Aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı da sola yetki vermeyi reddetti.

    Ben yönetilemez halde olduğunu düşünmüyorum. Şu an Fransa 5. cumhuriyette, 5. kez kurumlar yönetim sistemi değişti. 1958'de Charles De Gaulle için düzenlendi ve cumhurbaşkanına çok geniş yetkiler veriyor. Fransız toplumu dünyadaki toplumlar gibi çok gelişti. O yüzden şu an yeni bir değişime ihtiyaç var. Fransız sistemi şu anda Fransız toplumu için çok dar ve bu sisteme göre bir değişim gerekli. O yüzden benim fikrime göre, Fransa tam anlamıyla yönetilemez değil. Öyleyse de bu Fransız halkının doğası gereği de değil bu yönetim makamının revize edilmesi gerektiği ve reforme edilmesi gerekliliği nedeniyle böyle.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CNN TÜRK Dış Haberler Muhabiri Elif Zeynep Özipekçi:

    Biliyoruz ki, Macron Fransız toplumuna bir mektup yazdı. Mektubunda bir koalisyon  istediğini söyledi. Sizce bu talep Fransız demokrasi için bir tehdit mi? Çünkü halk cephesi meclisi kendilerinin yönetmesi gerektiğini düşünüyor.

    Côte D'azur Üniversitesi Profesörü Enrique Klaus:

    Yeni halk cephesi ve koalisyonu meclisteki en büyük güç. Tüm partiler bu koalisyonu yıkmak istiyor. Şu an Fransız siyasetinde iki konu konuşuluyor. 1.si boyun eğmeyen Fransa Hareketi lideri Jean-Luc Melenchon'un üzerinde tam olarak uzlaşılmayan bir karakter olması ve çok başına buyruk sözler söyleyen bir figür olması bu nedenle de halk üzerinde biraz korku yaratması. O yüzden Melenchon biraz tehlikeli bir figür ve iktidara gelmemesi gerekiyor diye konuşuluyor. İkinci konu ise İsrail Filistin çatışmasındaki ısrarlı tutumları. Boyun eğmeyen Fransa hareketi Filistinlileri destekliyor ama Fransız siyasi partilerinin ezici çoğunluğu İsrail’i destekliyor. Bu durumda İsrail önemli bir rol oynuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öte yandan ilk yıllarında ülkenin büyük desteğini kazanan Cumhurbaşkanı Macron'da Klaus'a göre medyada artık desteğini yitirdi.

    Côte D'azur Üniversitesi Profesörü Enrique Klaus:

    Hangi medyadan bahsettiğimize bağlı olarak değişir. Medyada artık aşırı sağı destekleme planıyla hareket edenler var. Bu Vincen Bollore'ye ait olan medya. C News ve Europe 1'ın in sahibi olan birisi. O, aşırı sağın ajandasını medyaya uyarladı. Daha merkezde kalan medyaya bakarsak, onlar da artık Macron’u desteklemiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow