Fransa'dan aylar süren gerginlik sonrası Cezayir'e ilk ziyaret

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, iki ülke arasında 8 aydan uzun süredir devam eden gerginliğin ardından Cezayir'i ziyaret etti.
Cezayir devlet televizyonunun haberine göre, aylar sonra ülkeyi ziyaret eden ilk Fransız hükümeti yetkilisi olan Barrot, Cezayirli mevkidaşı Ahmed Attaf tarafından Dışişleri Bakanlığı binasında karşılandı.
Ziyaret kapsamında, iki ülke arasında çözüm bekleyen birçok konunun ele alınması bekleniyor.
Ancak sosyal medyada yapılan paylaşımlarda, Fransız Bakan'ın başkentteki Havvari Bumedyen Havalimanı'nda Cezayir Dışişleri Bakanlığı Avrupa Dairesi Başkanı tarafından karşılanması "ilişkilerdeki soğukluğun sürdüğünün göstergesi" olarak yorumlandı.
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 31 Mart'ta yaptıkları telefon görüşmesinde, Ağustos 2022’de yayımlanan "Cezayir Deklarasyonu" temelinde iki ülke arasındaki diyaloğu sürdürme isteklerini yinelemişti.
Cezayir Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, iki liderin ilişkilere yeni bir ivme kazandırmak ve arzulanan sonuçların elde edilmesini sağlamak için dostluk ruhuyla yakın bir şekilde birlikte çalışma konusunda anlaştıkları kaydedilmişti
- Fransa ile Cezayir arasındaki ilişkiler son yıllarda gergin seyrediyor
Fransa'nın egemenlik tartışmalarının olduğu Fas'ın Batı Sahra bölgesinin Fas lehine özerklik planına destek verdiğini duyurması, bölgede bağımsızlık yanlılarını destekleyen Cezayir ile ilişkileri germişti. Cezayir, Temmuz 2024'te Fransa'nın Batı Sahra adımına tepki olarak Paris'teki büyükelçisini geri çekmişti.
İki ülke arasında Batı Sahra dışında çözüm bekleyen tarihi sorunlar da bulunuyor.
Bu sorunlar arasında, Fransız yetkililerin yıllardır iade etmeyi reddettiği Cezayir arşivi ve Paris'teki İnsan Müzesi'nde bulunan halk devrimi liderlerinin kafatasları, Fransa'nın 1960-1966 yıllarında Cezayir Çölü'nde gerçekleştirdiği nükleer denemelerin kurbanları için tazminat ödenmesi ve Bağımsızlık Savaşı (1954-1962) sırasında kaybolan 2 bin 200 kişinin akıbetinin açıklığa kavuşturulması yer alıyor.