hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fransa'daki seçimlerde Sosyalist Parti önde

    Fransadaki seçimlerde Sosyalist Parti önde
    expand

    Fransa'da, bugün düzenlenen yerel seçimlerin ikinci turunu muhalefetteki Sosyalist Parti önde bitirdi.

    CSA Kamuoyu Araştırma Merkezi'nin anketine göre Sosyalist Parti'nin, diğer sol partilerle oluşturduğu ortak liste, toplam oyların yüzde 49.5'ini alırken, iktidardaki Halk Hareketi Birliği'nin (UMP) diğer küçük sağ siyasal oluşumlarla girdiği liste yüzde 47.5 oranında oy aldı.
     
    Sosyalist Parti Genel Sekreteri François Hollande, "Seçmenlerin, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin son 10 aydır sürdürdüğü politikaları artık değiştirmesi için açık bir mesaj gönderdiğini" söyledi.

    Fransa'da, yerel seçimlerin ikinci turunda önemli bir yenilgiye uğrayan iktidardaki Halk Hareketi (UMP), büyük kentler içinde yalnızca Marsilya'yı elinde tutabildi.
     
    Resmi olmayan sonuçlara göre, Marsilya'da UMP'nin listesi az bir farkla da olsa yarışı önde götürüyor.
     
    UMP, bununla birlikte, daha önce kontrolünde tuttuğu Toulouse kentinde, Sosyalist Parti'nin gerisinde kaldı.
     
    Strasbourg kentinde de UMP ağır bir yenilgi aldı ve belediye sol partiye geçti.
     
    Bugünkü seçimlerin ardından, daha önce sağın yönetiminde olan Caen, Amiens, Reims, Metz ve Perigueux gibi orta büyüklükteki kentlerde de Sosyalist Parti yarışı önde tamamladı.
     
    Başkent Paris ve Lyon'da, yerel yönetimi elinde tutan Sosyalist Parti, bugünkü seçimi de kolaylıkla kazandı.
     
    Seçimlerin ikinci turuna katılım oranı yüzde 65 olarak gerçekleşti. İlk turda bu oran yüzde 70'di.
     
    Seçim sonuçları, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkzoy'e, "seçmenin ilk ciddi uyarısı" olarak yorumlanıyor.
     
    Türk kökenli adayların büyük başarısı

    Yerel seçimlerin ikinci turunda, Strasbourg kentindeki Türk kökenli adayların önemli başarılar elde ettikleri öğrenildi.
     
    Fransa'da, Türk göçmenlerinin en fazla yaşadığı kentler arasında yer alan Strasbourg'da, Sosyalist Parti'nin yarışı açık farkla kazanmasıyla birlikte, 3 Türk kökenli adayın da belediye meclisine girmesine kesin gözüyle bakılıyor.
     
    Resmi olmayan sonuçlara göre Sosyalist Parti yüzde 58, iktidardaki Halk Hareketi Birliği ise yüzde 42 oranında oy aldı.
     
    Bu sonuçla, daha önce sağın yönetimindeki belediye, sol partiye geçti.
     
    Nili Günbay, Derya Topal ve Şaban Kiper, Strasbourg'un yerel yönetimi tarihinde ilk kez belediye meclisi üyeliklerine seçilen Türk kökenli politikacı oldular.
     
    Strasbourg kentinde 70 bini aşkın Türk göçmen yaşıyor. Fransa'da bu yerel seçimlere, 100'ü aşkın Türk kökenli siyasetçi katıldı.
     
    Diğer kentlerde yarışa katılan Türk kökenli siyasetçilerin durumlarının ise yarın kesinleşmesi bekleniyor.
     
    Bu arada Sosyalist Parti'nin önemli isimlerinden Segolene Royal, "seçim sonuçlarıyla seçmenin, iktidar partisini cezalandırdığını" söyledi.
     
    Royal, "Hükümet, bu sonucu iyi değerlendirmeli" dedi. Başbakan Francois Fillon ise yaptığı konuşmada, hükümetin daha önce ilan ettiği reform sürecini sürdüreceğini belirterek, "Verdiğimiz sözleri tutacağız" diye konuştu.
     
    İlk tur seçimler
     
    Geçen pazar günü yapılan seçimlerin ilk tur sonunda, sol partilerin ortak listesi yüzde 47, UMP'nin listesi yüzde 45 oranında oy almıştı.
     
    Liberal eğilimli "MoDem" isimli siyasi oluşum, yüzde 4 oranında oy almasına rağmen, ikinci tur için "anahtar konuma" gelmişti.
     
    Sosyalist ve UMP'nin ittifak çağrılarını kabul etmeyen MoDEM lideri François Bayrou, ikinci turda her bir seçim bölgesi için adayların kişisel durumuna göre oy kullanacaklarını açıklamıştı.
     
    İlk turun ardından siyasi gözlemciler, sonuçları, "seçmenin, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'ye yönelik ilk ciddi uyarısı" olarak yorumlamıştı. İkinci tur seçimlerinin ardından, 36 bin 500 belediye başkanı ve 500 bine yakın belediye meclis üyesi belirlenecek.
     
    Resmi kayıtlara göre, Fransa'da 44.5 milyon civarında kayıtlı seçmen bulunuyor. İlk turda, seçime katılım oranı yüzde 70 olarak gerçekleşmişti.
     
    İkinci turun ardından, sol partili adaylarının, Paris ve Lyon gibi büyük kentlerde yine belediye başkanlığını elde etmesine kesin gözüyle bakılırken, Marsilya, Strasbourg ve Toulouse gibi kentlerde de yönetimin Sosyalist Partiye geçmesi bekleniyor.
     
    Muhalefet, yerel seçimleri, giderek popülaritesi düşen Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Başbakan François Fillon'a yönelik bir "güvenoylaması" haline dönüştürmeye çalışıyor.

    Fransa'da 44.5 milyon seçmen 36 bin 500 belediye başkanı ve 500 bine yakın belediye meclis üyesini belirlemek için 9 Mart 2008 tarihinde sandık başına gitmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow