Fransa'da grev tüm rafinerilere yayıldı
Fransa'da grevler ülkedeki bütün rafinerilere yayılırken, polis sabaha karşı düzenlediği baskınla Marsilya'daki rafinerinin girişine barikat kuran grevci işçileri dağıttı.
Fransa'da polisle göstericiler arasında şiddetli çatışmalar
BBC Türkçe'de yeralan habere göre, polis baskında basınçlı su ve göz yaşartıcı gaz kullandı. Emniyet kaynakları bu sırada grevcilerin de molotof kokteyli fırlatıp, barikatları ateşe vererek direniş gösterdiğini ve bazı polislerin yaralandığını açıkladı.
Marsilya limanındaki Fos-sur-Mer rafinerisi işçilerinin grevi, yeni çalışma yasasını protesto amacıyla sendikaların ülke çapında düzenlediği grev ve gösterilerin bir parçası.
Hükümetin, anayasal yetkisini kullanarak parlamento oylaması olmaksızın çalışma yasasını değiştireceğini açıklaması üzerine geçen hafta sendikalar, meslek örgütleri ve öğrenci birlikleri eylem ve grevlere gideceklerini açıklamışlardı.
Başbakan Manuel Valls yasada ısrarlı olduklarını belirterek grevlere müsamaha göstermeyeceklerini söyledi.
Valls "Yeter artık. Bu tür şeyleri görmeye tahammülümüz yok. CGT'ye (sendika) hükümet çok sert tepki verecek. Bu örgütün kapattığı yerleri açmaya devam edeceğiz."
Hükümetle restleşme
Cumhurbaşkanı François Hollande'ın hükümeti ile yeni çalışma yasasına karşı direnişin başını çeken güçlü sendika CGT arasındaki gerilim bir süredir tırmanıyor.
720 bine ulaşan üye sayısıyla Fransa'daki beş önemli işçi konfederasyonundan ikincisi CGT (Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu) limanlar, petrol rafinerileri ve demiryollarında grevler ve iş durdurmalarla yeni yasaya direniyor.
Hükümet ise yakında anlaşmazlık nedeniyle rafinerilerin bloke edilmesi ve yakıt sıkıntısı yaratılmasını hoş görmeyeceğini açıklamıştı.
40 otobüs polis
CGT sendikasının sözcüsü Emmanuel Lepine bu sabah Marsilya'da, Amerikan Exxon Mobil şirketine ait Fos rafinerisinde çalışan işçilere yönelik operasyona 40 otobüs polisin katıldığını ve görülmemiş bir şiddet uyguladıklarını söyledi.
Sendika, grevin Fransa'daki 8 rafinerinin tümüne yayıldığını ve yakıt çıkışının yüzde 50 düştüğünü de söylüyor.
Rafinerilere ek olarak liman işçileri, kamyoncular ve göstericiler de günlerdir rafinerilerden yakıt çıkışını engelliyor.
Yakıt sıkıntısı başladı
Grev Fransa genelinde yakıt sıkıntısı paniği yarattığından benzin istasyonlarında yüzlerce araç kuyruk oluşturuyor.
Hükümet depolardaki yakıtın grevden etkilenmeyecek düzeyde olduğunu söylüyor ama Fransa'nın en büyük petrol şirketi Total hafta başında yüzlerce petrol istasyonunda yakıtın kısmen ya da tamamen tükendiğini duyurdu.
CGT sendikası şu an devam eden grevlere ek olarak 2 Haziran'dan itibaren yani Euro 2016 Futbol Şampiyonası başlamadan bir hafta önce Paris metro ve yerüstü trenleri ile diğer demiryolu hatlarında haftada iki günden fazla süresiz grevler yapılacağını açıkladı.
Yasa neyi değiştiriyor?
Fransız hükümeti, parlamento onayına ihtiyaç olmadan, özel yetkisini kullanarak yürürlüğe koyacağını söylediği yeni çalışma yasasının işsizlik oranlarının düşürülmesi için şart olduğunu savunuyor.
Yasayla, işverenlerin çalışanlarını işten çıkarmaları, çalışma saatlerini arttırmaları kolaylaşacak ve fazla mesailere ödenen ücretler de azaltılabilecek.
Yasaya direnenler ise, şirketlerin, bu yasa sayesinde çalışanların maaş, mesai ve izinleriyle ilgili haklarını kolayca tırpanlayacağını ve iş güvenliği kalmayacağını söylüyorlar.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ABD Başkanlık Seçimlerinde Kritik Salıncak Eyaletler: Salıncak Eyaletler Nedir?
ABD bugün sandığa gidiyor: Seçim sonuçları ne zaman, saat kaçta belli olur?
ABD son seçim anketi! Amerika seçimleri kaç gün sürüyor? Amerika seçim sistemi hakkında bilgiler!
İspanya'da sel felaketi: Siyasi tartışmalar başladı
ABD başkanını nasıl seçiyor? En fazla oyu alsa bile seçimi kaybedebilir: İşte sandık sisteminin işleyişi…