hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fransa yeni Başbakanını arıyor

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKCNN TÜRK

    Fransa’da aşırı sağın iktidarın kapısına dayandığı erken genel seçimler, solun zaferiyle sonuçlandı, aşırı sağın tek başına iktidarı ele geçirmesi şimdilik ertelendi. Peki hükümeti kim kuracak? İddialı halkçı reformlarıyla solcu Yeni Halk Cephesi mi yoksa Macron'un yeni sürprizi mi var?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Bu ülkeyi yönetme iddiasında bir güç olarak seçimleri kazandık, bugün Ulusal Meclis'teki ilk siyasi güç olan Yeni Halk Cephesi ile birlikteyiz… Emmanuel Macron'un Yeni Halk Cephesi'nden gelecek bir Başbakanı atamayı seçerek halkın oylarına saygı duymasını talep ediyoruz.”

    Şimdi Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, hükümeti kurma görevini anayasa gereği birinci gelen partiye vermek zorunda.

    Fransa yeni Başbakanını arıyor

    Seçim yenilgisinin ardından tümüyle sessizliğe bürünen Macron, henüz yeni hükümeti kurması için görevi kime vereceğini de açıklamadı.

    Başbakan Gabriel Attal’ın istifasını geri çevirdi.

    Seçimleri kazanan sol partiler, ortak başbakan adayı önermek için görüşmelere başladı. Yeni Halk Cephesi, bu hafta içinde ortak bir isim açıklayacağını duyurdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fransa yeni Başbakanını arıyor

    Parlamento kulislerinde, muhtemel adayların isimleri de konuşuluyor.

    Sol birlik hareketi içinde en çok milletvekili çıkaran radikal sol parti Boyun Eğmeyen Fransa lideri Jean Luc Melenchon’un ismi diğer partiler tarafından reddediliyor.

    Sol parti liderleri, kendilerine en ufak bir işaret bile göndermeyen ve “solun bölünmesini bekleyen” Macron'a karşı temkinli davranıyor. Devlet başkanının “bekle-gör” taktiği karşısında bölünmemek için bir uzlaşma arıyor.

    Fransa yeni Başbakanını arıyor

    3 büyük parçaya bölünen Genel Kurul, 18 Temmuz’da, Meclis Başkanı, komisyonlar ve diğer görevleri belirlemek üzere toplanacak. Fransa’nın iktidar yarışında ne tür ittifaklara gidileceğinin ilk provası da bu seçimlerde yaşanacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow