Fransa Schengen'i geçici olarak askıya alacak
Tüm dünyadan 100'e yakın liderini Paris'te ağırlamaya hazırlanan Fransa, Schengen sınırlarını kapatma kararı aldı. Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı COP 21'e, 30 Kasım-11 Aralık tarihleri arasında ev sahipliği yapacak olan Fransa, ülke sınırlarını bir ay boyunca kapatarak güvenlik önlemlerini en üst seviyeye çekecek.
Fransız haber kanalı BFM TV'ye konuk olan İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, "Bir ay boyunca Fransa sınırlarında yeniden kontrol mekanizması kuracağız. Bu Schengen sınırlarını askıya aldığımız anlamına gelmiyor. Schengen anlaşmasında yer alan bir madde, olağanüstü durumlarda ülkelere sınırlarını geçici olarak kapatma hakkı veriyor. Konferans sırasında terör tehdidi ve kamu düzeninin bozulması riski vardır" dedi.
Avrupa'ya göç Schengen'i çatırdatıyor
Slovenya Schengen'i askıya aldı
Cazeneuve, Fransa'nın bu kararı göçmen akınına karşı almadıklarını belirtti, Schengen prensiplerini ve özgür dolaşım hakkını savunmaya devam ettiklerinin de altını çizdi. Fransa, 7 Ocak'ta yaşanan Charlie Hebdo saldırısının ardından ülkede yüksek güvenlik önlemleri uyguluyor. IŞİD ile mücadelesi ve Fransız cihatçıların ülkedeki saldırıları nedeniyle asker ve polis sayısını artırarak anti-terör yasasını sertleştiren Fransız İçişleri, dünya liderlerinin ağırlanacağı COP 21 buluşması sırasında alınacak olağanüstü güvenlik önlemleriyle ülkede kuş uçurtmayacak. 92 lider "katılıyorum" dedi.
Türklere vize zorunluluğu 2 yıl içinde kalkabilir
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, COP 21 buluşmasına ve buradan bir uzlaşma çıkmasına büyük önem veriyor. Hindistan ve Çin gibi iklimi en çok kirleten ülke liderlerini bizzat ziyaret ederek konferansa katılmaya ikna eden Hollande, küresel ısınma oranlarının düşürülmesi konusunda dünyayı ikna ederek, COP 21 başarısını iktidarının markası yapmak istiyor. Fransa, Konferans için 195 ülkeye davetiye gönderdi. Bunlardan 92'si katılacağını bildirdi. Katılanlar arasında Amerika Başkanı Barack Obama, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Hindistan Devlet Başkanı Narandra Modi de var. Yalnızca Seychelles Adaları ve Kosova, çalışma takvimleri nedeniyle katılamayacaklarını bildirdi. İran, Rusya, Irak gibi gündemi yüklü ülkelerden ise henüz yanıt gelmedi. Hollande, Vladimir Putin'e, el yazısıyla, şahsi bir mektup yazarak yeniden davet etti.
Türkiye'ye vizesiz Avrupa ne zaman?
Schengen uygulaması
Avrupa Birliği'nin en temel uygulamalarından olan Schengen Anlaşması, birlik üyesi ülke vatandaşlarına Schengen sınırları içinde, olağanüstü durumlar hariç, kontrolsüz, serbest dolaşma hakkı tanıyor. Halen birliğe üye olan 28 ülkeden 22'sinde uygulanıyor. Kıbrıs, Hırvatistan, İrlanda ve İngiltere Schengen sınırları dışında.
Fransa daha önce de G8 zirvesi 2009 yılında Strasbourg'da yapılan NATO zirvesi sırasında sınır kontrolü uygulamasına geçmişti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Putin’den SON DAKİKA nükleer karar! İmzayı attı, yeni doktrini onayladı…
Kraliyet konutu Windsor Kalesi’ne hırsızlar girdi! Kate ve William uyurken şok soygun…
Trump'ın ekibinde fırtınalar kopuyor... Elon Musk ve Boris Epshteyn karşı karşıya: Büyük kavga!
AB, İsrail'e karşı 'yaptırım' düğmesine basar mı? Kritik mesajlar! Borrell: Yaşananlar olağanmış gibi devam edemeyiz...
ALİ HAMANEY KİMDİR? İran lideri Ali Hamaney öldü mü, komada mı?