hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fransa, Afrikalı askerlere yaptığı Thiaroye Katliamı'nı tanımak için adım attı

    Fransa, Afrikalı askerlere yaptığı Thiaroye Katliamını tanımak için adım attı
    expand
    KAYNAKAA

    Fransa, saflarında savaştırdığı İkinci Dünya Savaşı'ndan dönen Afrikalı askerlere 1 Aralık 1944'te yaptığı Thiaroye Katliamı'nda hayatını kaybedenlerin "Fransa için öldüğünü" kabul etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fransız Ulusal Gaziler ve Savaş Mağdurları Ofisi, Thiaroye'da katledilen 6 Afrikalı askerin "Fransa için öldüğünü" kabul eden bir karar yayımladı.

    Karara göre, 4'ü Senegal, 1'i Fildişi Sahili ve 1'i de o dönem Yukarı Volta ismiyle bilinen Burkina Fasolu asker için "Fransa için öldü" ibaresi kullanılacak.

    "Fransa için öldü (Mort pour la France)" ibaresi Fransa'nın katıldığı savaş ve askeri operasyonlarda ölen askerler için kullanılıyor.

    Sömürge piyade birliği: Senegalli Nişancılar

    Fransa'nın en eski sömürgesi Senegal, 1895'ten 1946'ya kadar Fransız Batı Afrikası içinde yer aldı.

    General Faidherbe adıyla da bilinen 3. Napolyon tarafından 1857'de kurulan sömürge piyade birliği, o dönem Fransız sömürgesi altındaki Sahra Altı Afrika'dan toplanan askerlerden oluşuyordu.

    Bu askerlerin çoğunluğunun Senegalli olması nedeniyle piyade birliğine Senegalli Nişancılar adı verilse de aralarında, o dönem Fransız Batı Afrikası'nın parçası Benin, Fildişi Sahili, Gine, Mali, Burkina Faso, Nijer ve Moritanya'dan da askerler yer alıyordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Senegalli Nişancıların, Afrika ülkelerinin bağımsızlığını kazandığı 1960'a kadar Fransa bayrağı altında Birinci ve İkinci Dünya savaşlarında, Verdun Muharebesi'nden Çanakkale'ye kadar birçok cephede en ön safta savaştırıldığı biliniyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow