Felaket dipten geliyor!
İklim krizi nedeniyle eriyen buzulların deniz seviyesini yükselteceği, sellere ve aşırı sıcak hava dalgalarına yol açacağı hatta birçok şehri sualtında bırakacağı tahmin ediliyor. Yapılan araştırma, Grönland buz tabakasının, güneş gören yüzeyinden değil, tabanından eridiğini ortaya çıkardı. Araştırmaya göre; tabandaki erime 'benzeri görülmemiş' miktarda.
İngiliz Cambridge Üniversitesi liderliğindeki uluslararası bir bilim insanları ekibinin kuzey kutbunun kalbi Grönland'da yaptığı araştırma korkunç bir gerçeği gözler önüne serdi.
Araştırma, Grönland buz tabakasının artık küresel deniz seviyesinin yükselmesinde tek başına en büyük etken olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmaya göre; Grönland buz tabakası güneş gören yüzeyinden değil, dibinden eriyor. Bu durumun sebebi ise yüzeyde yaşanan küçük çaplı erimeler.
82 MİLYON METREKÜP
Eriyen sular çatlaklardan aşağı süzülüyor. Bu hareketin yarattığı enerji ise hidroelektrik santrali gibi ısı üretiyor. Bu ısı da dipteki buzun daha hızlı erimesine yol açıyor. Araştırmaya göre; sadece 2014'te yüzeyden dibe 82 milyon metreküp erimiş su aktı.
Suyun sürtünmesi sonucu oluşan ısı enerjisi, dünyanın en büyük hidroelektrik santrali olan Çin'deki Three Gorges Barajı'nın ürettiği güce eşit. Uzmanlar küresel ısınma artıkça bu enerjinin 2-3 katına çıkacağı tahmin ediyor.