Facebook tarihe geçen fotoğrafı sansürledi
Norveç'in en büyük gazetelerinden biri manşetinde Facebook'a ve Mark Zuckerberg'e yönelik bir mektup yayınladı. Gerekçesi ise Facebook'un, Vietnam savaşı sırasında (1972 yılında) Amerikan uçaklarından atılan Napalm bombalarından kaçan çocukları gösteren ve 'Napalm kız' adıyla tarihe geçen fotoğrafı 'çıplaklığı' öne sürerek sansürlemesiydi.
Norveç gazetesi Aftenposten’ın bugünkü sayısının ilk sayfası, Facebook’u sansür uygulamakla suçlayan ve Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’e yazılan açık mektupla yayınlandı.
Yaklaşık bir hafta önce Norveçli yazar Tom Egeland, Facebook hesabında aralarında ünlü fotoğrafçı Nick Ut’un napalm bombasından vücudu yanmış dokuz yaşındaki Vietnemlı kızın çıplak fotoğrafının da bulunduğu tarihi değiştiren dokuz savaş fotoğrafı paylaşmış, Vietnamlı kızın fotoğrafı Facebook tarafından müstehcen bulunarak kaldırılmıştı. Daha sonra Facebook’un uygulamasını eleştiren yazar Tom Egeland’ın Facebook hesabı kapatılmıştı.
Bunun üzerine Norveç’in Aftenposten gazetesi Facebook’un sansür uygulamasını protesto için aynı resmi Facebook sayfasına taşımıştı. Facebook ise Aftenposten gazetesi Genel Yayın Müdürü Espen Egil Hansen’e gönderdiği mail mesajıyla resmin kaldırılmasını istemişti.
Hansen, gazetenin bugünkü sayısının birinci sayfasında tam sayfa yayınlanan Mark Zuckerberg’e açık mektup ile Facebook’un sansür uygulamasını sert şekilde eleştirdi.
Jet Black iPhone 7'ler dakikalar içinde tükendi
Hansen, mektubunda Facebook’un ‘fotoğrafı kaldırma’ talebine uymayacağını belirterek şunları yazdı:
“Sayın Mark Zuckerberg. Bu ciddi bir iş. Önce çocuk pornografisi ile savaş fotoğrafını ayıramayacak kurallar koyuyorsun, sonra da sağlıksız bir anlayışla bu kuralların uygulanmasına izin veriyorsun. Sonra da kararınız ile ilgili eleştiri ve tartışmaları sansürleyip, eleştiriye cesaret edenleri cezalandırıyorsun. Dünyanın en önemli medyasının özgürlükleri geliştirmeye çalışmak yerine otoriter bir şekilde özgürlükleri sınırlandırması endişe verici.”
Espen Egil Hansenhas, Facebook kurucusu Mark Zuckerberg'i "gücünü kötüye kullanmak" ile suçladı.
Türk hackerlar Viyana Havalimanı’nı hedef aldılar
Facebook'un yanıtı
Facebook, çıplaklığı kültürel sebeplerle sınırladığını söylüyor.
Facebook konuyla ilgili açıklamasında, "Bu fotoğrafın simgeselliğini kabul ediyoruz fakat çıplak bir çocuğun fotoğrafına bir durumda izin verirken başka durumlarda yasaklıyor olmayı gerekçelendirmeyi zor buluyoruz" diyor.
Açıklama şöyle devam ediyor:
"İnsanların kendilerini ifade hakkına fırsat verirken küresel topluluğumuzun güvenli ve saygılı bir ortam bulabilmesi için doğru dengeyi kurmaya çalışıyoruz. Çözümlerimiz her zaman mükemmel olmayabilir, fakat politikalarımızı ve onları nasıl uyguladığımızı geliştirmeye devam edeceğiz."
BAŞBAKAN FACEBOOK’DAN ‘HAYIR’ DEDİ
Norveç Başbakanı Erna Solberg de kendi Facebook hesabından paylaştığı mesajla, Facebook’un sansür uygulamasını eleştirdi.
Solberg, paylaşımında, “Facebook bu tür fotoğrafları sansürleyerek yanlış yapıyor. Bu ifade özgürlüğünün kısıtlanmasına katkı yapar. Ben internette ya da herhangi bir yerde yapılan sağlıklı, açık ve özgür tartışmaları destekliyorum. Ancak bu tip bir sansüre de ‘Hayır’ diyorum” diye yazdı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Hamaney'den dikkat çeken açıklama: İran'ın vekil güce ihtiyacı yok
SON DAKİKA! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şam'da Ahmed eş-Şera ile bir araya geldi
ABD, HTŞ lideri Colani'nin Başına Koyduğu '10 Milyon Dolar' Ödülü Kaldırdı
SON DAKİKA! Almanya'daki Noel Pazarı Saldırganının Profili Ezber Bozdu
'Battaniyeli kaplanlar' geri gönderildi: Rejimin çöküşü sırasında Irak’a kaçan Esad'ın askerleri iade edildi