Ezidiler kendilerini savunmak için silahlanıyor
IŞİD'in, Musul'dan sonra ele geçirip katliamlar yaptığı Şengal (Sincar) ilçesinden kaçtıktan sonra ailelerini Kuzey Irak'ta Kürt bölgesine, Suriye'de de Kürtlerin yaşadığı Rojava'ya bırakan yaklaşık bin 400 Ezidi, silahlanıp IŞİD'e karşı savaşmaya başladı.
PKK ve YPG'lilerin silah eğitimi verdiği Ezidiler Şengal Dağı'nda ağırlıklı olarak kendi bölgelerini korumakla görevlendiriliyor. Ezidilerden Abdo Hamo, "Ailelerimizi güvenli bölgelere bıraktıktan sonra kendi topraklarımız, namusumuz için IŞİD'e karşı savaşmak için geri döndük. Bizden yüzlerce insanı katlettiler. Kendi topraklarımızı onlara bırakamazdık. Şengal Dağı bizim için kutsal, birçok ibadethanemiz var burada" dedi.
DHA muhabirinin Şengal Dağı'nda görüntülediği silahlı Ezidiler arasında tüfekli 70- 80 yaşlarındaki erkekler dikkat çekti. Şengal Dağı'nda üstlenen PKK, YPG ve az sayıdaki peşmerge, IŞİD güçlerini oluşturdukları güvenlik koridoruna yaklaştırmamak için yoğun çaba sarf ederken, aldıkları silahlı eğitimden sonra savaşır duruma gelen Ezidiler de mevzilerdeki yerlerini aldı. Ezidiler, ağırlıklı olarak kendi bölgelerini korumakla görevlendirilirken, Şengal Dağı'nın özellikle ova kesimlerindeki köylere yerleşen IŞİD militanlarının bölgeden temizlenmesi için sıcak çatışmalara YPG ve PKK'lılar gönderiliyor. IŞİD'e karşı silahlanan Ezidilere lojistik desteği ise yine bölgedeki PKK ve YPG sağlıyor. Şengal Dağı'nın bazı alanlarında devriye görevi de yapan Ezidiler, silahlarını bir an olsun yanlarından ayırmıyor.
PKK'nın Suriye kolu Ezidilere silahlı eğitim veriyor
"Topraklarımızı onlara bırakamazdık"
YPG saflarında savaşan Ezidilerden 50 yaşındaki Abdo Hamo, kısa bir eğitimden sonra savaşmaya hazır duruma geldikleri belirterek şunları söyledi:
"Ailelerimizi Rojava ve Irak Kürdistan Bölgesi'ne bıraktıktan sonra kendi topraklarımız, namusumuz için IŞİD'e karşı savaşmak için geri döndük. Bizden yüzlerce insanı katlettiler. Kendi topraklarımızı onlara bırakamazdık. Şengal Dağı bizim için kutsal bir çok ibadethanemiz var burada."
Mavzerli 75 yaşındaki Ezidi de cephede
Şengal Dağı'nın bir çok noktasında ağaç altlarında, kayaların diplerinde sipere yatarak dürbünleriyle sürekli IŞİD'in bulunduğu noktaları gözetleyen 1940 model mavzer silahı taşıyan Ezidilerden 75 yaşındaki Rustem Sino, mavzerin 35 yıldır kendisinde olduğunu söyledi. Silahın baba yadigarı olduğunu ve bugünler için sakladığını söyleyen Sino, YPG'nin kendisine Kalaşnikof vermek istediğini ancak kendisinin kabul etmediğini dile getirdi. Sino şöyle dedi:
"Çok seri değil ama bunu iyi kullanıyorum. IŞİD'e karşı bununla da savaşabilirim. Biz kendi toprağımızda barış içinde yaşarken onlar bize saldırdı. Biz şimdiye kadar hiç kimseye saldırmadık, kimsenin namusunda, toprağında gözümüz olmadı. Ama ne oldukları tam belli olmayan bu IŞİD çeteleri aniden bize saldırdı. İlk etapta çoluk çocuk ailelerimiz hepsi kaçtı. Ancak biz dağda saklandık. Bu dağı iyi biliyorum. YPG ve PKK'lılar gelince de yanlarına gidip savaşmak istediğimi söyledim. Onlar da beni köyümde görevlendirdi."
"Bu dağda büyük katliam yaşandı"
Şengal Dağı'nda 5-10 kişilik grupla yol kontrolleri sağlayan ekipte yer alan 75 yaşındaki Serdeşt Abdo da şunları anlattı:
"Baskın yaptıkları köylerde kadın ve kızlarımızı kaçırdılar. Bu dağda büyük bir katliam yaşandı. Yüzlerce kişinin cesetleri vardı Şengal'de. Biz geri dönüp silahlandığımız zaman bu ölülerimizi gömdük. Onlar ani baskın yaparken silahlı olanlarımız karşılık verdi, savaştık ancak mermilerimiz yetersiz. Böyle bir şey olabileceğini bilseydik evlerimizde kasalarla mermi depolardık. Şimdi silahlarımız ve yeterli mermimiz var. Onlarla sonuna kadar savaşacağız. IŞİD'in insanlıkla bir ilgisi yok."
Mahsum Korkmaz heykeli yıkıldı
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Elon Musk’tan Jeff Bezos’a “Trump” göndermesi… Dünyanın en zengin iki ismi arasındaki gerginlikte yeni perde!
Netanyahu küplere bindi, Biden’dan ‘destek’ geldi! UCM'nin tutuklama emrini hangi ülkeler uygulayacak?
SON DAKİKA || Gerilim had safhada! Putin'den açık tehdit: Füze veren de hedef
Bir telefonla satıldı! Osman Hamdi Bey'in tablosu Paris'te rekor fiyata alıcı buldu
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!