hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Euro Bölgesi liderleri Yunanistan için anlaştı

    Euro Bölgesi liderleri Yunanistan için anlaştı
    expand

    Euro Bölgesi liderlerinin 16 saat süren Yunanistan zirvesinde, ağır şartlar karşılığında Atina'ya üçüncü kurtarma paketi konusunda anlaşma sağlandı. Anlaşma gereği Yunanistan'da 50 milyar euroluk devlet varlığı bir fonda toplanacak. Yunanistan Euro Bölgesi'nden çıkmayacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yunanistan, sabaha kadar süren toplantılar sonrasında Avrupalı liderlerle üçüncü kurtarma paketini alma konusunda anlaştı. Eurogroup Başkanı Jeroem Dissjelboem, kritik toplantı sonrasında ilk kez konuştu ve Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkmayacağını söyledi. Anlaşma sonrasında Angela Merkel de konuştu. Merkel, Alman Parlamentosu'nu olağanüstü toplantıya çağıracaklarını söyledi.

    Zirve sonrası yapılan açıklamada Eurogroup Başkanı Dijsselbloem tüm tarafların çok çaba gösterdiğini söyledi. 

    Dijsselbloem: "En önemli konu bankalar olacak. Önümüzdeki günlerde Yunan Meclis'inde önemli yasalar onaydan geçecek. Çarşamba günü bir Euro toplantısı olacak. Çarşamba ya da Perşembe olabilir. Haftasonuna doğru resmi bir karar olur ve kurumlara resmi bir yetki verilir. Yunanistan Euro Bölgesi'nde kalmaya devam edecek" dedi.

    Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk da, Yunanistan'ın ciddi reformlar ve mali destek ile kurtarılması için oybirliğiyle anlaşmaya varıldığını açıkladı. Anlaşmaya göre, Anlaşma gereği Yunanistan'da 50 milyar euroluk devlet varlığı bir fonda toplanacak, bu fondan 25 milyar euro Yunanistan bankaları için harcanacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Almanya Başbakanı Merkel ise gece boyunca anlaşma çabalarının sürdüğünü ve bir metin çıktığını söyledi. Güvenin yeniden inşa edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

    Merkel fonun nasıl kullanılacağını anlattı

    Merkel şunları söyledi: "Yunanistan mevcut IMF programından sonra Temmuz'un 15'ine kadar önemli adımların atılması gerekiyor denildi bu belgede. Emeklilik sisteminin değiştirilmesi bu adımlar arasında. Ve mevcut mali politikada yapılması gereken değişiklikler ve önümüzdeki süreçte ve bankaların çalışmaya devam edebilmesi için atılması gereken adımlar. Ve Çarşamba gününe kadar Yunanistan parlamentodaki kendi yasal düzenlemelerini yapacak. Sonra da kendi parlamentolarımız kendi süreçlerini başlatacaklar. Sonraki süreçte de Euro grubu bu konuyu ele alacak ve resmi anlaşma o zaman yürürlüğe girecek. Biz de Avrupa Parmanetosu'nu olağanüstü toplantıya çağıracağız. 

    Oluşturulacak 50 milyar euroluk fonun bir kısmı doğrudan yatırıma harcanacak. Burada önemli olan uygulamadır. Anlaşma var ama önemli olan programın uygulanması olacak. Bu süreçte de kurumlar normal işlemeye başlamalı. Paranın önemli bir kısmı bankaların sermayelendirilmesi için kullanılacak. Avrupa geneline baktığınızda Yunanistan ile kıyaslandığında bir miktar büyüme gerçekleştirilmiş ama sonrasında bu büyüme kaybedilmişti."

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow