hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ETA: "Silah bırakmak gündemimizde değil"

    ETA: Silah bırakmak gündemimizde değil
    expand

    İki yıldır eylem yapmayan ETA, İspanya hükümetinin müzakere masasına oturmaması üzerine, "Silah bırakmak gündemimizde değil" açıklaması yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İspanya'nın kuzey doğusundaki Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden, AB terör örgütleri listesinde olan ve 20 Ekim 2011 tarihinde silahlı eylemlerini bıraktığını açıklayan ETA, müzakere önerisinin İspanyol hükümeti tarafından reddedilmesi üzerine, bu tavrın "olumsuz sonuçları olabileceği" uyarısı yaptı.

    Yaklaşık 2 yıldır hiçbir saldırı yapmayan ETA, Norveç'in Oslo kentinde planladığı diyalog görüşmelerinde İspanyol hükümetinin masaya oturmamasına tepki gösterdi.

    ETA internetteki Naiz. info adlı sitede yayınladığı bildiride, müzakere alanının kapatılmasının, Bask bölgesindeki "çatışmaların çözümünü geciktireceğini ve zorlaştıracağını" savundu. ETA ayrıca, "Silah bırakma ne gündemimizdeydi ne de şu anda komisyon ile yapılan çalışmaların gündeminde" açıklamasında bulunarak, Oslo'daki görüşmelere katılan, ateşkesin doğruluğunu teyit eden uluslararası komisyon ile silah bırakma hususunda konuşulduğu iddialarını yalanladı.

    ETA'nın açıklamasında, "Bask bölgesindeki barış sürecinin bloke edilmesinde tüm sorumluluğun İspanya ve Fransa'da olduğu" iddia edilirken, çözüm sürecinde ileriye gitmek için getirdikleri "somut ve önemli önerilerin karşılık bulmadığını, Fransız hükümetinin tüm kararı İspanyol hükümetinin ellerine bıraktığı" belirtildi. ETA açıklamasında, her şeye rağmen "Kalıcı bir çözüm inşa etmek için çalışmaya devam edeceğiz ve diyalog için belirlediğimiz temsilcileri aktif tutmayı sürdüreceğiz. Zorluklara karşı boyun eğmeyeceğiz çünkü Bask özgürlük ve barışa layıktır" ifadeleri kullanıldı.

    Öte yandan ETA'nın açıklamasıyla ilgili görüşü sorulan İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, "ETA'nın tamamen kendisini feshettiğini açıkladığı anda herkes için olumlu sonuçlar gelecektir" diyerek, terör örgütüne bir kez daha "tamamen silah bırak" çağrısı yaptı.

    Bu arada İspanyol haber ajansı Europa Press, Norveç yönetiminin Şubat ayında ETA yöneticilerini sınır dışı ettiğini ileri sürdü. David Pila, Iratxe Sorzabal ve Josu Ternera adlı ETA yöneticilerinin 2011 sonlarından itibaren Norveç'te bulundukları ve bu ülke tarafından korundukları öne sürülürken, bu kişilerin getirdikleri çözüm önerilerinin İspanyol hükümeti tarafından reddedilmesinin ardından Norveç yönetiminin ETA üyelerini sınır dışı ettikleri ifade edildi. İspanya İçişleri Bakanı Jorge Fernandez Diaz, haberle ilgili "ne yalanlıyorum ne de doğruluyorum" dedi.

    Bildiriye tepkiler

    ETA'nın, bildirisi, Bask bölgesinde geniş yankı buldu.

    İspanya'da tek başına iktidarda olan ancak Bask özerk yönetiminde muhalefette bulunan Halk Partisi'nin (PP) Bask parlamentosu sözcüsü Arantza Quiroga, ETA'nın yayınladığı bildirinin "Başbakan Mariano Rajoy'un müzakere etmeyen ve sadece terör örgütünün kendini feshetmesini isteyen pozisyonunun bir göstergesi" olduğunu savundu.

    Başbakan Rajoy'un, ETA konusunda "diğer hükümetlerin ipoteğini kabul etmediği ve bunun şimdi daha net görüldüğünü" kaydeden Quiroga, Bask halkının ETA'dan tek beklentisinin "vatandaşlara tehditleri bırakıp, kendisini dağıtması" olduğunu belirtti.

    Bu arada Bask özerk yönetiminde geçen aralık ayında azınlık hükümeti kurarak tek başına iktidar olan Bask Milliyetçi Partisi (PNV) de "Barışın perçinleşmesini geciktiren tek neden ETA'nın kendisidir" değerlendirmesinin yapıldığı yazılı bir açıklama yayınladı.

    PNV, "Sadece, ertelemeden silah bıraktığını ve örgüt olarak ortadan kalktığını açıkladığı anda, ETA'nın bu ülkenin barış ve özgürlüğü için çalıştığını anlayacağız" ifadesini kullandı.

    Öte yandan Bask özerk yönetiminde ikinci en büyük siyasi parti konumunda olan, ETA yanlısı siyaset yapan Bildu koalisyonunun içinde yer alan Sortu'nun sözcüsü  Pernando Barrena ise ETA'nın yayınladığı bildiriyle "barış sürecinde ilerleme arzusunda olduğunu gösterdiğini" savundu.

    İspanyol hükümetindeki iktidar partisi PP'yi "barış fırsatını mahvetmek" ile suçlayan Barrena, "ETA, mevcut siyasi sorunların çözümünde diyalog yoluyla ilerleme arzusunu ve isteğini yinelemiştir. ETA'nın bu arzusu, başka kanallar aracılığıyla İspanyol ve Fransız hükümetlerine iletişmiştir" dedi.

    2011'in Ekim ayında silahlı eylemlerini bıraktığını açıklayan ETA, Bask'ta yeni bir sürecin başlamasını sağlasa da bu süreçte kendisinin de başaktör olmasını istiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow