Kerry ile Muallim arasında "Esad" retleşmesi
ABD Dışişleri Bakanı Kerry, "Beşar Esad'ın kurulacak geçici hükümette yer alması hiçbir şekilde söz konusu olamaz" dedi. Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim de, "Dünyada hiç bir kimse bir cumhurbaşkanının meşruiyetini elinden alma gücüne sahip değildir. Batı ülkeleri El Kaide'ye destek veriyor" diye konuştu.
Kerry, Cenevre-2 Konferansının açılışında yaptığı konuşmada, Esad rejimini insan hakları ihlalleriyle suçladı. Suriye'nin iç savaşa sürüklenmesinden Esad rejimini sorumlu tutan Kerry, "Bu devrim bir silahlı mücadele olarak başlamadı. Barışçıl bir şekilde başladı. Öğrencilerin eylemiyle
başladı. Değişim talep eden yurttaşların meşru ve barışçıl gösterileriyle başladı. Ancak neredeyse hemen şiddetle karşılık buldu" şeklinde konuştu.
Esad rejiminin meşru ve barışçıl göstericilere artan bir şekilde daha büyük şiddetle karşılık verdiğini söyleyen Kerry, son yılda 130 binden fazla kişinin yaşamını yitirmesinden Esed rejiminin sorumlu olduğunu söyledi.
"Gerçek şu, bu insanlar silahlarla, tanklarla, toplarla, gazla, Scud füzeleriyle öldürüldü" diyen Kerry, bu silahların muhalefetin elinde olmayan silahlar olduğunu kaydetti.
ABD Dışişleri Bakanı, AA tarafından yayımlayan ve Suriye'de savaş suçlarının işlendiğini gösteren belge ve fotoğraflara da işaret ederek şunları kaydetti:
"Açlık, bir savaş silahı olarak kullanılmıştır. Yakın zamanda korkunç raporlar gördük. Sistematik işkenceleri ve binlerce tutuklunun infaz edildiğini gördük. Bunlar yalnızca insanların yaşamına değil, aynı zamanda insanlık onuruna yapılan saldırılardır."
Muallim: "Terörizmi desteklemeyi bırakın"
Muallim, Suriye'de iç savaşın başlamasının ardından ilk kez muhalifler ve rejim temsilcilerinin masaya oturmasını sağlayan Cenevre-2 Konferansı'nın açılışında yaptığı konuşmada, başkanlık ettiği heyetin ülkesinin acılarını taşıdığını söyledi.
"Devletinin yıkımını gören bir neslin ümitlerini taşıyoruz. Evlerinden edilen her bir ailenin ümidini taşıyoruz" ifadelerini kullanan Muallim, her çocuğun okula gitme hakkı, her kadının kaçırılma korkusu olmadan evinden çıkma hakkı olduğunu kaydetti.
Muallim, "Maalesef terörizm ithal eden değişik gruplar şu an bizimle aynı salonda bulunuyorlar. Benim ve Suriye halkı için Suriyelilerin kanı elinde olan bu grubun bizimle oturması utanç vericidir" ifadesini kullandı.
Muhalifleri, "uluslararası medyayı yalanlarla beslemekle" itham eden Muallim, "büyük Suriye devrimi" adı altında sivillerin öldürüldüğünü savundu.
Muhalif hareketi "terörizm" olarak niteleyen Muallim, "Bu sadece Suriye ile sınırlı kalmayacak. Komşularımız işte bunu anlamıyor. Komşularımız ya sessiz kalıyorlar ya da teröristlerin yanında yer alıyorlar" diye konuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı "Suriye'de teröristleri desteklemekle" suçlayan Muallim, "Komşunuzun evi yanarken, sizin eviniz güven içinde olamaz" ifadesini kullandı.
Suriye'nin komşularının, muhaliflerin ülkede yaptıklarını "kutsadığını" savunan Muallim, "Suriye, özgür bir ülke olarak kendini uygun gördüğü biçimde korur" dedi.
Kimyasal silahlar adı altına bazı bilgiler üretildiğini öne süren Muallim, buna kendileri dahil uluslararası toplumdan kimsenin inanmadığını savundu.
Suriye'yi eskiden sömürenlerin bile aniden ülkenin dostu kesildiğini ve ülkeyi bölmeye çalıştıklarını söyleyen Muallim, "Şimdi de Suriye halkı ile beraber konferansa katılıyorlar. Militanlar Suriye halkı adına konuşacak gibi yapıyorlar ancak onlar vatan hainidir" ifadelerini kullandı.
Suriye'de gerçekleri göstermeleri için gazetecilere kapılarının açık olduğunu ifade eden Muallim, bunun sayısız örneği olduğunu, kapıları insani yardım kuruluşlarına da açtıklarını kaydetti.
Ban Ki-mun'dan Muallim'e süre uyarısı
Muallim, "devletlerin gizli biçimde terörizmi desteklerken, bunu açıkça söylemedikleri" değerlendirmesini yapmasının ardında BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun araya girerek süresini aştığı uyarısında bulundu. Bunun üzerine Muallim, "Konu Suriye, konuşmaya devam etmek istiyorum" dedi ve konuşmasını sürdürdü.
Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, Çin'in, Suriye'nin egemenliğinin yanında, Rusya'nın da samimi bir müttefik olduğunu söyledi.
Konferansa gelme nedenlerinin, Ortadoğu'da yıkımın önüne geçmek olduğunu söyleyen Muallim, ülke dışına giden Suriyeliler'e de seslenerek evlerine dönmeleri çağrısında bulundu.
Muallim, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'e hitaben, Suriye halkından başka kimsenin Suriye hükümetine meşruiyet sağlamaya karar veremeyeceğini ifade ederek, "Suriye'nin kaderini belirleyecek olan, Suriye halkıdır" dedi.
Muallim'in konuşmasının sonunda ise Ban, Muallim'in süresini oldukça aştığına atıfta bulunarak, "Maalesef yapıcı hava dağıldı" değerlendirmesini yaptı.
Lavrov: "Yaşananların diğer ülkelere sıçramasına izin veremeyiz"
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, "Bizim ortak görevimiz Suriye'de yaşanan trajik çatışmaya son vermek. Bu ülkede yaşananların bölgenin diğer ülkelerine sıçramasına izin veremeyiz" ifadelerini kullandı.
"Suriye'nin iç diyalog süreci kolay olmayacak, hızlı olmayacak" ifadesini kullanan Lavrov, "Rusya, tüm taraflarla krizin çözümü adına ortak çalışmaya hazır. Sözde birçok güç Cenevre-2'yi destekledi ama işe gelince konferansın başarısını istemiyorlar" diye konuştu.
Lavrov, Suriye'deki tüm muhalif grupları Cenevre'2'de görüşmelere davet ederken, ilk günden olmasa bile diyaloğa tüm muhalifleri dahil etmek gerektiğini söyledi.
Suriye'de terörizmle mücadele edilmesi gerektiğini belirten Lavrov, "Konferansa katılan herkesi, Suriye hükümeti ve muhalefetin terörizmle mücadelede ortak hareket etmeleri yönünde yardıma çağırıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Lavrov, Suriye'de yaşanan insani durumun vahametine vurgu yaparak, bu ülkeye giden yardımların yerine ulaşması sorumluluğunun sadece hükümete değil, muhalif gruplara da ait olduğun altını çizdi.
Rus bakan konuşmasında, İsviçre ve BM Genel Sekreteri başta olmak üzere tüm katılımcılara Suriye'deki krizin barışçıl yollardan çözülmesi adına Montrö'de bir araya geldikleri için teşekkür etti.
"Konferans bir fırsat"
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ise, konferansın Suriye'deki krizin çözümü için bir umut ve fırsat olduğunu belirterek, taraflara derhal şiddeti bırakmaları, insani yardımlara izin vermeleri ve siyasi çözüm için çaba sarf etmeleri çağrısı yaptı.
Çin'den "orta yol" önerisi
Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Suriye'de siyasi çözüm vurgusu yaparak "Siyasi dileklerle yola çıkılmalı, siyasi karar alınmalı ve siyasi çözüm istikametinde ısrar edilmeli" diye konuştu.
"Suriye'nin geçmişteki emsal deneyimlerden kendisi için dersler çıkarması gerektiğini" ifade eden Vang, "İlgili tarafların taleplerine karşılık verecek bir çözüme ihtiyaç olduğunu" belirtti.
Çin Dışişleri Bakanı Vang, "Suriye'de tüm tarafların çıkarına uygun olacak bir orta yol bulunmalı" ifadesini kullandı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Süreç başladı: Trump imzayı attı, Pentagon asker gönderiyor
Uzayın Derinliklerinden Gelen Gizemli Sinyal Şaşırttı! Bilim Dünyası Çalkalanıyor: Kaynağı Bulundu…
İsrail saldırılarının yeni hedefi: Batı Şeria! Cenin’de kuşatma: Filistinliler gözaltına böyle alındı...
SON DAKİKA HABERİ: Suudi Prens'ten Trump'a dudak uçuklatan teklif!
The Sun gazetesi, Prens Harry'den özür diledi! Telefon hack'leme davasında yeni gelişme: Tazminat ödeyecek...