Erdoğan'ın 1915 çıkışına diasporadan tepki
Başbakan Erdoğan'ın 1915 olaylarıyla ilgili açıklamasına diasporadan tepki var. Amerikan Ermeni Ulusal Komitesi, Erdoğan'ın açıklamasını "inkarın ambalajlanmış hali" olarak niteledi.
Amerikan Ermeni Ulusal Komitesi Başkanı Aram Hamparian açıklamasında, "Başbakan Erdoğan, soykırımın sorumluluğundan kaçma girişimine girmiştir. Karşılıklı anlaşmazlık seviyesinde bunu değersiz göstermek, cezalandırılmayan uluslararası bir suç. Hem gerçekler hem de dünyanın ortak olarak kabul ettiği yasa ve ahlaki değerler bunu desteklemektedir" denildi.
Hamparian açıklamasının devamında, "Gerçek şu ki, Türkiye bu duygusuz ve alaycı hareketiyle, gerçeğin ve soykırımın doğruluğunun engellenmesini çalıştığını ispat etmiştir" dedi.
ABD'den açıklama
Bu arada ABD, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1915 olaylarına ilişkin mesajını "tarihi" olarak niteleyerek, memnuniyetle karşıladı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın brifinginde, Başbakan Erdoğan'ın 1915 olaylarına ilişkin mesajına yönelik soruları da yanıtladı. Erdoğan'ın açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını, bunu tarihi ve olumlu bir adım olarak gördüklerini belirten Psaki, şunları kaydetti:
"Başbakan Erdoğan'ın, Ermenilerin 1915 yılında yaşadığı acıları kamuoyu önünde tarihi kabulünden memnuniyet duyuyoruz. Bunun, gerçeklerin tam, dürüst ve adil şekilde kabul edilebileceğine yönelik olumlu bir işaret olduğuna inanıyor, Türkler ve Ermeniler arasındaki uzlaşı sürecini ileriye götüreceğini umuyoruz".
Fransız basını, Erdoğan'ın mesajına geniş yer verdi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1915 olaylarına ilişkin mesajı, Fransız basınında geniş yer buldu.
France 24 televizyonu, Erdoğan'ın açıklaması için "Yeteri kadar nadir rastlanılacak ve altı çizilmesi gereken bir bildiri" ifadesini kullandı.
Haberde Erdoğan'ın ilk defa açık bir şekilde Ermenilerin tarihte yaşadığı dram hakkında konuştuğu vurgulandı.
Fransız Europe-1 radyosu ise dinleyicilerine Erdoğan'ın 1915'te hayatını kaybeden Ermenilerin torunlarına seslenerek taziye mesajlarını ilettiğini bunun "tarihte yeni bir sayfa" olduğunu duyurdu.
Le Monde gazetesi de Başbakanın önceki dönemlere göre daha uzlaşmacı bir tavır sergilediğini vurgulayarak, "Erdoğan ilk kez bu kadar açık bir şekilde bu dram hakkında konuştu" ifadesini kullandı.
Le Parisien gazetesi ise Erdoğan'ın taziye mesajının Türkiye'de "siyasi bir deprem" niteliği taşıdığını savundu. Gazete bu durumun Türkiye tarihinde bir ilk teşkil ettiği değerlendirmesine yer verdi.
Atlantico.fr sitesi ise olayların çıkmasından yüz yıl sonra hiçbir Türk liderin Erdoğan'ın yaptığı şekilde açıklamalarda bulunmadığına dikkati çekti.
Alman medyası mesajı "önemli bir adım" olarak değerlendirdi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 1915 olaylarına ilişkin mesajı Alman medyasında geniş yer buldu.
Tagesspiegel gazetesi internet sitesinde yer verdiği haberde, Türkiye tarihinde ilk kez bir liderin, Ermenilerin tehciri konusunda resmi bir anma mesajı yayımladığını yazdı. Haberde gözlemcilerin, bu mesajı "önemli bir adım" olarak yorumladıkları vurgulanırken, bunun "resmi bir özür anlamına gelmediği" kaydedildi. Başbakan Erdoğan'ın açıklamasının Ermenice olarak da yayımlandığına işaret edilen haberde, bunun da "sıra dışı bir adım" olduğu vurgulandı.
Süddeutsche Zeitung gazetesinin internet portalında "Erdoğan ilk kez Ermenilere taziyelerini sundu" başlıklı haberde, gelişme "sürpriz" olarak nitelendirildi.
Mesajın ayrıntılarına yer verilen haberde, Başbakan Erdoğan'ın önceki liderlere göre uzlaşmacı bir ton kullandığına dikkati çekildi. Ankara ile Erivan arasında 2009 yılında ilişkileri normalleştirme amacıyla protokol imzalandığına ancak daha sonra sürecin donduğuna işaret edilen haberde, "Başbakan Erdoğan'ın ifadelerinin Türkiye ile küçük komşusu Ermenistan arasında ilişkileri iyileştirip iyileştiremeyeceği belirsizliğini koruyor" değerlendirmesi yapıldı.
Gazetenin haberinde 1915'te yaşanan olayların niteliği ve kurbanların sayısının bugün de tartışmalı olduğu, Ermenistan'ın soykırım iddialarının Türkiye tarafından kabul edilmediği kaydedildi.
Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, Başbakan Erdoğan'ın mesajı için "Türkiye elini uzattı" yorumunu yaptı. Erdoğan'ın mesajında, 1915 olaylarında ölen Ermenilerin torunlarına taziyelerini ilettiğine işaret edilen haberde, bunun "sıra dışı bir jest" olduğu belirtildi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Harris'in telefonu seçime damga vurdu! Yakalandı: "Utanç verici"
ABD Başkanlık Seçimlerinde Kritik Salıncak Eyaletler: Salıncak Eyaletler Nedir?
ABD'de seçim gecesi heyecanı: Milyonlar ekranlara böyle kilitlendi
Trump mı, Harris mi? Başkanı belirleyen Seçiciler Kurulu olacak...
ABD bugün sandığa gidiyor: Seçim sonuçları ne zaman, saat kaçta belli olur?