Erdoğan'dan "başkanlık sistemi" açıklaması
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Başkanlık sistemi olmazsa olmazımız değildir" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD'deki temasları çerçevesinde Brookings Enstitüsü'nde düzenlenen konferansta bir konuşma yaptı.
Konuşmasında Türkiye ve bölgedeki gelişmeleri anlatan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.
Filistin meselesi hakkında sorulan bir soru üzerine “İsrail, Filistin'i devlet olarak kabul etmediği sürece barışın neyini konuşuyoruz" diye konuşan Erdoğan 'Hamas'ın olmadığı masadan barış çıkmaz' sözlerini hatırlattı.
Erdoğan'ın Davos'ta yaptığı 'One Minute' çıkışının akıllara gelmesi salonda gülüşmelere neden oldu.
El Fetih'le Hamas'ın uzlaşmasının sürecin ilerlemesinde önemli bir katkı sağlayacağını belirten Erdoğan “El Fetih'le Hamas arasında uzlaşma sağlanmazsa İsrail Filistin görüşmelerinden bir netice elde edileceğine inanmıyorum. Son katıldığım Davos'ta, Tony Blair'a 'Hamasın olmadığı masadan barış çıkmaz' demiştim. Türkiye olarak bizim çok şey yapabileceğimize inanıyorum. Çünkü biz Hamas'la da El Fetih'le de görüşebilen bir ülke konumundayız. Bizim için El Fetih'le Hamas'taki kardeşlerimiz arasında fark yoktur, hepsiyle eşit mesafedeyiz" dedi.
İsrail-Filistin meselesinde en önemli konunun sınırlar olduğunu ifade eden Erdoğan “İsrail'in 1967 sınırlarına çekilmesi şarttır. Ortadoğu'da iki devletli bir yapı hep konuşuldu: İsrail ve Filistin devleti. İsrail, Filistin'i devlet olarak kabul etmediği sürece barışın neyini konuşuyoruz? Çünkü Barış 2 tane devlet arasında yapılır" diye konuştu.
Anayasa süreci
Yeni Anayasa süreciyle ilgili sorulan bir soru üzerine, sınırsız bir hazırlık sürecinin olamayacağını ifade eden Erdoğan “Süreç başlayalı 1,5 yıl oldu. Son seçimde tüm siyasi partilerin sözüydü. Yeter ki yeni anayasayı hazırlayalım, askeri dönemin darbe anayasasından sivil anayasaya ülkemizi kavuşturalım. Ne yazık ki muhalefet partilerinin olumlu yaklaşımlarını göremiyoruz. Şu ana kadar mutabık kalınan madde sayısı 40. Olumlu yaklaşımımızı devam ettireceğiz. Meclisin kapanışı ile bu süreç de bitirecektirö şeklinde konuştu.
Başkanlık sistemi
Başkanlık sistemine geçişin Parlamento ya da millet iradesiyle gerçekleşebileceğini belirten Erdoğan, “Ben başkanlık sisteminden yana olduğumu söylüyorum. İlla ki ABD'deki başkanlık sistemi olacak diye bir şey yok. Ancak bizim olmazsa olmazımız değildir. Parlamento ya da millet bu sisteme geçelim diyorsa geçilir" şeklinde konuştu.
Suriye
Suriye'den Türkiye'ye gelen 300 bine yakın mülteci olduğunu belirten Erdoğan “'No flyzone' ABD ile Türkiye arasında alınacak bir karar değil, bunun BM Güvenlik Konseyi'nden geçmesi gerekiyor. Böyle bir kararın çıkması halinde Türkiye olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Suriye'deki muhalif güçler karadaki mücadelede hakimler, ancak Suriye'deki sıkıntı hava hakimiyeti konusunda. Çünkü füze kullanıyor, kimyasal da kullanıyor. Konu BM Güvenlik Konseyi'ne hatta BM Genel Kurulu'na götürülmeli" ifadelerini kullandı.
Erdoğan, Cenevre süreci konusundaki görüşlerinin değişip değişmediğine yönelik bir soruya da şöyle yanıt verdi: “Cenevre süreci Esed'siz bir süreç. Esed'in olduğu bir geçiş hükümetiyle bu işin çözülmesi mümkün değil, bunu muhalifler de kabul etmez. Rusya'yla Çin'in de bu sürece katılımını getirecek 2. Cenevre süreci bizim açımızdan destek bulmuştur."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ABD Başkanlık Seçimlerinde Kritik Salıncak Eyaletler: Salıncak Eyaletler Nedir?
ABD bugün sandığa gidiyor: Seçim sonuçları ne zaman, saat kaçta belli olur?
ABD son seçim anketi! Amerika seçimleri kaç gün sürüyor? Amerika seçim sistemi hakkında bilgiler!
İspanya'da sel felaketi: Siyasi tartışmalar başladı
ABD başkanını nasıl seçiyor? En fazla oyu alsa bile seçimi kaybedebilir: İşte sandık sisteminin işleyişi…