Erdoğan'dan 5 ülkeye nükleer mesaj
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Dileğimiz dünyamızın bu nükleer silah tehditlerinden, yayılmasından kurtulmasıdır" dedi.
Erdoğan, "Tabi bunun başını da ilk beşin (ABD, Çin, Rusya, İngiltere ve Fransa) çekmesi lazım. Çünkü, bu nasihati çekenler önce kendileri ilk adımı atacak ki dünya artık bu problemden kurtulsun" diye konuştu.
Erdoğan, Marriott Marquis Otel'de ABD'de yaşayan Türk vatandaşları ile bir araya geldi.
Başbakan Erdoğan, toplantıya katılan Türk vatandaşlarının buralara çok farklı eyaletlerden, uzun yollar kat ederek geldiklerini anımsatarak, bunun ancak bir aşkın, sevdanın, bir millet olma şuurunun sonucu olduğunu söyledi.
Erdoğan, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının elde ettiği başarılardan büyük bir memnuniyet duyduklarını vurgulayarak, "Dünyanın neresine gittiysem bu gururu yaşıyorum" dedi.
Türk vatandaşlarının yurt dışında ekonomide, bilimde, sanat alanlarında görev aldıklarını memnuniyetle müşahede ettiğini dile getiren Başbakan Erdoğan, "Acaba burada da bir Türk var mı diye düşündüğüm zaman bir anda bir vatandaşımız karşıma çıkıyor. Demek ki bu millet hakikaten zaman zaman devlet önüne geçmediği halde o başka bir ülkeye giderek tırnaklarıyla kazıyarak ekmeğini kazama gayretine giriyor. O ülkelerin devlet başkanları, başbakanları, vatandaşlarımdan övgüyle söz ediyor. Ben Başbakan olarak bu övgüleri duyduğumda göğsüm kabarıyor. Biz her zaman şuna inandık; Türkiye'nin genç, dinamik bir nüfusu var. Zekiliğiyle, çalışkanlığıyla, dürüstlüğüyle kendisini her ortamda hissettiren bir milletiz. Eğer milletimizin önünü açabilirsek, gerekli alt yapıyı kurabilirsek, eğitimi verirsek bizim insanımız da imkansız şeyleri yapabilir duruma gelecektir" diye konuştu.
Nükleer silahlar
ABD'deki temaslarına değinen Başbakan Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi Toplantısı'nda çok hayati bir konuyu görüşüklerini belirterek, şöyle konuştu: "O da nedir? Nükleer silahların yayılmasını engellemeyi görüştük. Ve gündemimizde bu vardı. Dileğimiz dünyamızın bu nükleer silah tehditlerinden, yayılmasından kurtulmasıdır. Tabi bunun başını da ilk beşin (ABD, Çin, Rusya, İngiltere ve Fransa) çekmesi lazım. Çünkü, bu nasihati çekenler önce kendileri ilk adımı atacak ki dünya artık bu problemden kurtulsun. Bu nasihati çekme noktasında olanlar eğer bu adımı atmazlarsa, başkalarından bunu isteme hakkımız herhalde olmaz. Bunu bir şekilde başarmak gerekiyor.
Bakınız 'insan uyur ama ölüm uyumaz.' Bunu böyle bilmemiz lazım. Öyleyse bu nükleer silahların tehdidinden bir defa kurtulmamız gerekiyor. Ne zaman, ölümün kimi, nerede, nasıl bulacağı belli olmaz ve nükleer silahlarla insanlar sürekli bir tehdidin altında yaşamamalı. Eğer küresel barış istiyorsak, bunu da bu şekilde sağlamalıyız. Sadece bol bol paraları harcamış olursunuz ama hiç bir zaman o silahı kazandım diye de ülkenize, halkınıza ne huzur ne mutluluk getiremezsiniz."
Başbakan Erdoğan, Marriott Marquis Otel'de ABD'de yaşayan Türk vatandaşları ile bir araya geldiği toplantıda, dış politik gelişmelere değindi.
Erdoğan, Türk dış politikası hakkında bilgiler verirken, Türkiye'nin artık küresel meselelerde söz sahibi bir ülke konumuna geldiğini dile getirdi.
Bundan 6-7 yıl önce Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı medya kuruluşu sayısının 35 olduğunu, ancak bugün bu rakamın 265'e çıktığını belirten Erdoğan, bunun Türkiye'ye verilen önemin göstergesi olduğunu vurguladı.
Başbakan Erdoğan, İran ve Rusya gibi ülkelerle de iyi ilişkiler kurulduğuna işaret ederek, Türkiye'nin bölgede önemli bir ülke konumuna geldiğini söyledi.
"Türkiye'nin yıldızı parlıyor"
Ermenistan ile ilişkilere değinen Erdoğan, "Ermenistan ile aramızdaki problemleri çözmek için irade ortaya koyduk. Altını çizerek ifade ediyorum; Türkiye'nin çıkarına olacak, Azerbaycan'ı da asla rencide etmeyecek şekilde çözüm çabalarımız var. Bunun dışında bir çözüm düşünemeyiz" diye konuştu.
Erdoğan, Kıbrıs Sorunu ile ilgili olarak da Güney Kıbrıs tarafının gerekli hassasiyeti göstermediğini belirtti.
Erdoğan, "Kuzey Kıbrıs'ın yok farz edildiği bir çözümün içinde Türkiye yer alamaz. Bunun böyle bilinmesi lazım" dedi.
Başbakan Erdoğan, İslam Konferansı Örgütü'nün daha önce KKTC halkından "toplum" olarak söz ettiğini, ancak bugün söz ederken "devlet" tanımınını kullandığını anımsattı.
Bunun kendi çabalarıyla gerçekleştiğini anlatan Erdoğan, aynı şekilde Ortadoğu'da ve Kafkasya'da kalıcı barış ve istikrarın sağlanması için Türkiye'nin yoğun bir mesai sarf ettiğini belirtti.
Türkiye'nin yıldızının hızla parladığını vurgulayan Erdoğan, atılan adımları kalıcı hale getirmek gerektiğini dile getirdi.
Başbakan Erdoğan, bunun, geçmişte yaşanan acı tecrübelerin yaşanmaması için zorunlu olduğunu vurguladı.
Demokratik adımlardan asla vazgeçmeyeceklerini kaydeden Erdoğan, Türkiye'nin demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olduğunu, bu dört ilkeyi eş zamanlı olarak yükseltmenin gayreti içinde olduklarını vurguladı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
The Sun gazetesi, Prens Harry'den özür diledi! Telefon hack'leme davasında yeni gelişme: Tazminat ödeyecek...
Oval Ofis'te Trump Dokunuşları: Neleri Değiştirdi? Biden’ın Gidişini Beklemedi…
Elon Musk, TikTok'a talip olacak mı? Trump’tan yeni açıklama geldi…
Melania Trump’ın şapkasının ardındaki sır… Tasarımcısı konuştu: Ben de bilmiyordum!
ABD’de evcil hayvan mamaları için kuş gribi uyarısı