hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan ve Davutoğlu "100 küresel düşünür"

    Erdoğan ve Davutoğlu 100 küresel düşünür
    expand

    Amerikan dış politika dergisi Foreign Policy, 2012'nin en önemli 100 küresel düşünürünü belirledi. Listede Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile birlikte 28. sırada yer aldı. Listenin başında ise Myanmar'da muhalif lider Aun Suu Kyi ve askeri cunta lideri Thein Sein bulunuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Amerikan dış politika dergisi Foreign Policy bu yıl fikirleriyle dünyada iz bırakan 100 ismi seçti. Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu listede 28. sırayı paylaştı.

    Türkiye, Ortadoğu'nun vazgeçilmez bir gücü

    Dergi, "Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye Ortadoğu'nun vazgeçilmez bir gücü olarak ortaya çıkarken, bölgenin kimlik ve dine dair mücadelelerine hiçbir Amerikalı siyasetçinin yapamayacağı şekilde girdi" diye yazdı.

    Foreign Policy, buna karşın Erdoğan ve Davutoğlu'nun, Suriye krizinin derinleşmesiyle birlikte, "yeni edinilen liderliğin bir bedeli olduğunu" keşfetmeye başladığını savundu.

    Dergiye göre, Beşar Esad'a yönelik muhalefet Türkiye için yeni güvenlik tehditleri yarattı.

    Yükselen 7 milletten biri Türkiye

    Türkiye, derginin yayınladığı "göze çarpmadan yükselen yedi millet" listesine de Filipinler'in ardından ikinci sırada girdi.
     
    1990'ların başından beri ABD üniversitelerinde görev yapan İstanbul doğumlu ünlü ekonomist Daron Acemoğlu listenin 64'üncü sırasını Amerikalı siyaset bilimci James Robinson ile paylaştı.

    Dergi, ikilinin bu yıl yayınladığı "Milletler Neden Başarısız Olur" adlı kitabından övgüyle bahsetti.

    Myanmar ilham verici

    Listenin ilk sırasında ise birbirinin karşıtı iki isim var. Myanmar'ın muhalif lideri Suu Kyi ve askeri cunta lideri Thein Sein var.

    Myanmar'daki reform sürecini ilham verici olarak niteleyen dergi, "dünyanın en baskıcı diktatörlüklerinden biri, iki beklenmedik müttefikin liderliğiyle reform yapmaya başladı" yorumunda bulundu.

    Listenin ikinci sırasında ise Tunus Cumhurbaşkanı Monsef Marzuki var. Mısır ve Libya'da ciddi çatışmalar yaşandığına dikkat çeken dergi, "Tunus'un Arap Baharı'nın en ümit vaat eden ülkesi" olduğunu savundu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow