Erdoğan: "Kıbrıs sorununu tarihe gömelim"
Başbakan Erdoğan, Yunan mevkidaşına, "Kıbrıs sorununu artık tarihe gömelim" çağrısı yaptı. Samaras ise çözümün çerçevesi olarak BMGK kararlarını gösterdi.
Bir Yunan Başbakanı 5 yıl aradan sonra ilk kez İstanbul'da. Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi için kalabalık bir heyetle İstanbul'a geldi. Samaras, toplantı öncesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan ile biraraya geldi.
Erdoğan ve Samaras Başbakanlık Çalışma Ofisinde başbaşa görüştü. İki daha sonra ortak basın toplantısı için kameralar karşısına geçti. Gündemde Kıbrıs sorunu, Ege anlaşmazlıkları ve Doğu Akdeniz'de Rum kesiminin doğal gaz arama faaliyeti vardı.
Türkiye ile Yunanistan arasındaki Yüksek Düzeyli İstişare Konsey toplantısının ilkinin 2010'da Atina'da yapıldığını hatırlatan Erdoğan, bugün toplantının ikincisinin gerçekleştirildiğini belirtti. Erdoğan, ilk buluşmada 22 belgenin imzalandığını, bu kez ise 25 belgeye imza attıklarını ifade ederek, "Bu tabii iki ülke arasındaki üst düzeyli adımların ne denli gelişmekte olduğunu göstermesi bakımından çok çok önemli" diye konuştu.
Erdoğan, son yıllarda ikili ilişkilerde büyük ivmenin sözkonusu olduğunu ve bu ivmenin ışığında ikili ve çok taraflı ilişkilerin artarak devam ettiğini kaydederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Önümüzdeki dönemde yeni işbirliği alanları geliştirilmesi için neler yapabileceğimizi, bugüne kadar neler yaptığımızı, bunları gözden geçirme fırsatımız oldu. Bakan arkadaşlarımız karşılıklı olarak gayet güzel, verimli bir çalışmayı gerçekleştirdi. Bütün teknik ekipleriyle beraber bu çalışmayı yaptılar. Dün geceden itibaren başlayan çalışmalar, gerçekten önümüze, adeta özün özü olarak bir netice olarak gelmiş oldu."
AB üyelik süreci
Yunanistan ile Türkiye arasında görüş ayrılıkları olabileceğini ancak bunların diyalog kanallarının açılması suretiyle çözüme kavuşturmak istediklerini ifade eden Erdoğan, "Avrupa Birliği süreci içerisinde Yunanistan desteğini her zaman yanımızda gördüğümüz, hissettiğimiz bir ülke konumunda. Bundan sonraki süreçte bu desteğin artarak devam edeceğine de inanıyoruz" diye konuştu.
Kıbrıs sorunu
Erdoğan, Kıbrıs sorununa ilişkin de "Kıbrıs'taki bu sıkıntıları da aşalım ve bu sorunu artık tarihe gömelim istiyoruz. Biz siyasilere düşen, sorun çözmektir, sorun üretmek değildir. Bu sorunu, inanıyorum ki iradesi güçlü olan Sayın Samaras yönetimi ile ülkemizde de bizler, ortaya koymak suretiyle adımlar atacak ve temenni ediyorum ki bölgesel barış, güvenlik, istikrar için hayati önemde bir neticeyi de alacağız" şekilde konuştu.
Terörle mücadele
Erdoğan, soruları yanıtlarken, özellikle terörle mücadelenin herkesin ortak meselesi olduğunu ifade etti ve "Gerek içişleri bakanlıklarımız gerek polis teşkilatlarımız, güvenlik güçlerimiz, gerek dışişleri bakanlıklarımızın bu noktadaki ilişkileri, çok daha ileri bir noktada gelişecek ve teröre karşı ortak mücadelenin adımlarını atacağız" dedi.
Münhasır ekonomik bölgeler
Münhasır ekonomik bölgelerle ilgili müşterek çalışmalar yapılabileceği konusunu müzakere ettiklerini belirten Erdoğan, "Burada da kazan-kazan esasına dayalı olarak bu adımları Doğu Akdeniz'de atılmasının gereğini aramızda paylaştık, konuştuk" diye konuştu.
Samaras: "İyi günlerin sayısını artırmak elimizde"
Yunanistan Başbakanı Samaras ise gerçekleştirilen görüşmelerin yapıcı nitelikte olduğunu belirterek, "Bugün Türkiye ve Yunanistan ilişkileri için iyi bir gün. Bu iyi günlerin sayısını artırmak bizim elimizde" diye konuştu.
İki ülke arasındaki ilişkilerde turizmden kültüre, teknolojiden sağlığa kadar birçok alanda sinerji doğuracak adımlar atıldığını anlatan Samaras, "Buna düşük düzeyli siyaset, günlük siyaset diyorum. Günlük siyaset önemli, çünkü doğrudan doğruya vatandaşlarımızın günlük hayatını etkiliyor. Söz gelimi istihdam yaratıyor, kalkınma fırsatları doğuruyor" dedi.
"Tarihi görmezden gelemeyiz"
Türkiye ve Yunanistan'ın ortak tarihinde krizlerin, büyük sorunların olduğunu da hatırlatan Samaras, "Tarihi görmezden gelemeyiz. Ama bundan sonrası barış tarihi olsun" dedi.
Dikkatli adımlarla iki ülke arasında, güven inşa edildiğini belirten Samaras, Türkiye ve Yunanistan'ın bir masaya oturup ortak bir yol arayabildiğine dikkati çekti.
Kriz nedeniyle Avrupa'nın "solmakta olduğunu" ama Türk - Yunan ilişkilerinin bir "dönüm noktasına" girdiğini anlatan Samaras, "Yunanistan, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik vizyonuna destek verdi. Erdoğan'ın liderliğindeki Türkiye'de bu vizyon başarılı bir reform sürecinin lokomotifi oldu" dedi.
"BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde"
Kıbrıs sorununa da değinen Samaras, bu sorunun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına saygı çerçevesinde çözülmesinin bütün bölgenin yararına olacağını ifade etti.
"Heybeliada Ruhban Okulu"
Bir gazetecinin sorusu üzerine Heybeliada Ruhban Okulu konusuna da değinen Samaras, "Yunanistan'ın Heybeliada konusundaki tutumu biliniyor. Uluslararası hukuktan gelen hak bakidir" dedi.
Takip eden gazeteciler grevde
Bu arada, Yunanistan Başbakanı Samaras'ın Türkiye ziyaretini izleyen Yunan gazetecilerin, sektörde artan işsizlik ve ücretlerdeki düşüş nedeniyle grevde olduğu öğrenildi. Ziyareti izleyen Yunan gazeteciler, grev dolayısıyla saat 17.00'ye kadar merkezlerine haber geçmiyor.
Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaret etti
Öte yandan Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaret etti.
Balat'taki Fener Rum Patrikhanesi'ne Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopulos ve Yunanistan'ın Ankara Büyükelçisi Kyriakos Loukakis ile gelen Samaras'a, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da eşlik etti.
Fener Rum Patriği Bartholomeos ile bir süre görüşen Samaras, Patrikhane'deki kiliseyi ziyaret ederek, mum yaktı ve dua etti.
Ziyarette konuşan Fener Rum Patriği Bartholomeos, gazetecilere ziyarete gösterdikleri ilgi için teşekkür etti.
Bartholomeos, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın Başbakan Samaras'ın patrikhane ziyareti vesilesiyle kendilerini ziyaret etmelerinden memnuniyet duyduğunu anlatarak, "Sayın bakanımız sizlere bir kere daha müteşekkiriz. Bu bizim için sevinç, gurur ve şeref vesilesidir. Bildiğiniz gibi patrikhanemiz ve şahsen ben sizin Avrupa Birliği üyeliğinize büyük destek veriyoruz. Yapılan forumlarda da bunu dile getiriyorum. Sizin bakanlığınız döneminde bunun gerçekleşmesini diliyoruz" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğinin en kısa zamanda gerçekleşmesini dileyen Bartholomeos, "Son zamanlarda gerek Fransa ile gerek Almanya ve diğer ülkelerle ilerleme kaydedildiğini görerek, memnuniyet ve gurur duyuyoruz. İnşallah böyle devam edersiniz" dedi.
Bakan Bağış da Bartholomeos'a konuşmasının ardından teşekkür etti.
Yaklaşık 1 saat süren ziyaretin ardından Bartholomeos, Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopulos, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve beraberindeki heyeti uğurladı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ABD Başkanlık Seçimlerinde Kritik Salıncak Eyaletler: Salıncak Eyaletler Nedir?
ABD'de seçim gecesi heyecanı: Milyonlar ekranlara böyle kilitlendi
Trump mı, Harris mi? Başkanı belirleyen Seçiciler Kurulu olacak...
ABD bugün sandığa gidiyor: Seçim sonuçları ne zaman, saat kaçta belli olur?
ABD son seçim anketi! Amerika seçimleri kaç gün sürüyor? Amerika seçim sistemi hakkında bilgiler!