hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan 2'nci AB-Afrika zirvesine katıldı

    Erdoğan 2nci AB-Afrika zirvesine katıldı
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2'nci Avrupa Birliği Afrika zirvesi için, Portekiz'in başkenti Lizbon'da. Zirvede, istikrar, kalkınma, göç ve ekonomi konuları ele alındı.

    Başbakan Erdoğan, ilk olarak Sudan Cumhurbaşkanı Ömer Hasan El Beşir ile bir araya geldi. Erdoğan, El Beşir'i Türkiye'ye davet etti.
     
    İkili görüşmelerde de bulunan Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Romano Prodi, Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan ve Afrika Komisyonu Başkanı Alpha Ömer Konare ile kısa süreli görüştü.
     
    Başbakan Erdoğan ayrıca Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy ile de bir araya geldi. Yaklaşık yarım saat süren görüşmeye Dışişleri Bakanı Ali Babacan da katıldı.

    Erdoğan'ın, Afrikalı liderlerle yaptığı görüşmelerde de Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle ilişkilerinin yanı sıra Afrika'ya açılımının gündeme geldiği ifade edildi.
     
    Türkiye'nin, Afrika'daki temsilciliklerinin sayısının arttırılması ve 2008 Ağustos ayında Türkiye'nin ev sahipliğini yapacağı Afrika zirvesinin de gündeme geldiği bildirildi.
     
    Başbakan Erdoğan, Portekiz'deki temaslarını tamamlayarak özel "ANA" uçağı ile TSİ 18.45'de Ankara'ya hareket etti.
     
    Zirve başladı
     
    Portekiz'in başkenti Lizbon'da düzenlenen 2'nci AB - Afrika zirvesi başladı. Zirve, Expo 98 Fuar Merkezi'nde gerçekleştiriliyor.
     
    Zirvenin birinci oturumu sona erdi. Katılımcılar, birinci oturumun sona ermesinin ardından zirvenin aile fotoğrafı için kameralar karşısında poz verdi.
     
    Türkiye, gözlemci üye olarak zirveye katıldığı için Başbakan Erdoğan aile fotoğrafında yer almadı. Aile fotoğrafının verilmesinin ardından öğle yemeğine geçildi.
     
    İstikrar, kalkınma, göç ve ekonomi konularının ele alınacağı zirveye, 82 ülkeden 42 devlet başkanı, 32 de başbakan katılıyor.
     
    Afrika Birliği'nde gözlemci statüsüyle bulunan Türkiye, AB ile müzakere süreci yürüten Makedonya ve Hırvatistan ile birlikte zirveye davet edildi.
     
    Türkiye'yi Başbakan Erdoğan'ın temsil ettiği zirveye; Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Romano Prodi, Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmmussen, Yunanistan Başbakanı Konstantin Karamanlis, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodrigez Zapatero, Libya Devlet Başkanı Muammer El Kaddafi, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Zimbabwe Devlet Başkanı Robert Mugabe gibi liderler katılıyor.
     
    AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana da zirveye katılan isimler arasında bulunuyor.
     
    AB Komisyonu'ndan açıklama
     
    AB Komisyonu, "Avrupa ve Afrika geçmişin dar görüşlü, yardım temelli yaklaşımını geride bırakarak eşitler arasında bir ortaklık hedeflemektedir" denildi.
     
    AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun görüşlerine de yer verilen açıklamada, Avrupa'nın dış ilişkilerinde Afrika'nın bir öncelik olması gerektiği vurgulandı.
     
    Barroso, açıklamada, "Yardım eden ve yardım alan yaklaşımının ötesine geçme ve kalıpları yıkma zamanıdır. Birbirimize ihtiyacımız var. Afrika'da milenyum gelişme hedeflerinin yakalanması için bu ortaklık en iyi siyasi stratejidir" ifadelerini kullandı.
     
    AB'nin İnsan Haklarından Sorumlu Üyesi Louis Michel de yapılan açıklamada, Avrupa ve Afrika arasındaki ilişkiler açısından yeni bir dönem başladığını ifade etti.
     
    Öte yandan, zirvede iki kıtanın ortak sorunlarda birlikte çalışması, iklim değişikliği, enerji, kalkınma, göç, barış, güvenlik, istikrar, ticaret ve insan hakları konularının ele alınacağı bildirildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow