hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Einstein haklı çıktı! Anti-maddenin gizemi çözülüyor

    Einstein haklı çıktı Anti-maddenin gizemi çözülüyor
    expand

    Ancak bilim insanları antimaddeyi daha iyi anlama yolunda önemli adımlar atıyor. Araştırmacılar, Albert Einstein'ın temel genel görelilik teorisini bir kez daha destekleyen bir deneyde, antimaddenin maddeyle benzer bir özelliğini duyurdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bilindiği gibi her şey (gezegenler, yıldızlar, kanişler ve lolipoplar) sıradan maddelerden yapılmıştır. İşte antimadde, sıradan maddenin esrarengiz ikizi olup aynı kütleye sahiptir ancak zıt elektrik yüküne sahiptir. Elektronlar ve protonlar gibi neredeyse tüm atom altı parçacıkların bir antimadde karşılığı vardır. Elektronlar negatif yüklüyken, pozitron olarak da adlandırılan antielektronlar pozitif yüklüdür. Aynı şekilde protonlar pozitif yüklü iken antiprotonlar negatif yüklüdür.

    Bilim insanları antimaddenin yerçekimine maddeyle aynı şekilde (beklenebileceği gibi düşerek) tepki verdiğini ilk kez gösterdiklerini duyurdu.

    Mevcut teoriye göre, evreni başlatan Büyük Patlama patlamasının eşit miktarda madde ve antimadde üretmesi gerekiyordu. Ancak durum pek de öyle görünmüyor. Görünüşe göre çok az antimadde var ve Dünya'da neredeyse hiç yok.

    Üstelik madde ile antimadde uyumsuzdur. Dokunurlarsa patlarlar, bu olaya yok olma denir.

    Deney, uluslararası Antihidrojen Lazer Fizik Cihazları (ALPHA) işbirliğinden araştırmacılar tarafından İsviçre'deki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nde (CERN) gerçekleştirildi. Elementlerin en hafifi olan hidrojenin antimadde karşılığını içeriyordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Berkeley'deki California Üniversitesi'nden fizikçi Jonathan Wurtele, "Dünyada doğal olarak oluşan antimaddelerin çoğu, havadaki atomlarla çarpışan ve antimadde-madde çiftleri oluşturan kozmik ışınlardan (uzaydan gelen enerjik parçacıklar) üretiliyor" dedi.

    Yeni oluşturulan bu antimadde, yalnızca alt atmosferdeki normal bir madde atomuna çarpana kadar varlığını sürdürür. Ancak CERN'de oluşturulan antihidrojeni kullanan ALPHA deneyinde olduğu gibi, antimadde kontrollü koşullar altında sentezlenebiliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow