Dünya diken üstünde: Çin-Tayvan geriliminde askeri hareketlilik
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Asya gezisi çerçevesinde Çin'in sert uyarılarına rağmen Tayvan'ı ziyaret etme olasılığının ardından tansiyon yükselmeye devam ediyor. Tayvan’ın doğusundaki sulara biri uçak gemisi olmak üzere 4 adet ABD savaş gemisinin "rutin" sevkiyat kapsamında konuşlandırıldığı açıklandı. Gerilimin artması ile birlikte Çin tarafında da askeri hareketlilik gözlemlendi.
Tayvan medyasının diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberlerde, Çin’in askeri ve siyasi kanalları aracılığıyla yaptığı sert uyarılara rağmen Pelosi’nin bugün yerel saatle 22.30’da başkent Taipei’de yer alan Songshan Havalimanı’na inmesinin beklendiği öne sürülmüştü. Pelosi’nin ayrıca yarın Tayvan lideri Tsai Ing-wen ve bazı üst düzey yetkililer ile bir araya geleceği, öğle saatlerinde de ülkeden ayrılacağı iddia edilmişti.
Tayvan polisi de ziyaret ihtimaline karşı güvenlik önlemlerini arttırdı. Tayvan Dışişleri Bakanlığı tarafından ziyaret hakkında henüz resmi bir açıklama yapılmazken, Taipei Şehri Polis Departmanı’nın Pelosi’nin kalacağı otelin güvenliğini sağlamak ve konvoyun geçeceği kavşaklarda trafik kontrolü yapmak için 350-400 polis memurunu görevlendirildiği öğrenildi. Tüm bu hazırlıklara ek olarak Ulusal Polis Teşkilatı da ziyaret için özel korumalar görevlendirecek.
TEHDİT MAİLLERİ GÖNDERİLDİ
Öte yandan, Taoyuan Uluslararası Havaalanı kurumundan yapılan açıklamada Pelosi’nin Tayvan ziyaretini durdurmak için havaalanına patlayıcılar yerleştirildiğine ilişkin tehdit mailleri alındığı bildirdi. Polis, asılsız tehditlerin kaynağını araştırmaya devam ederken havalimanındaki güvenlik önlemleri de artırılıyor.
Pelosi'nin Asya gezisine ilişkin ofisinden yapılan açıklamada, ziyaret programında Singapur, Malezya, Japonya ve Güney Kore yer alırken, Tayvan ise belirtilmemişti.
Tayvan’ı kendi topraklarının parçası olarak kabul eden Çin yönetimi, ‘barışçıl yeniden birleşme’ adı altında Tayvan’ın kontrolünü ele geçirmeyi isterken, bunun için güç kullanmaktan çekinmeyeceğini belirtiyor. Ayrıca diğer ülkelerin Tayvan ile resmi temas kurması Çin tarafından ‘‘egemenlik ihlali’’ olarak değerlendiriyor.
ÇİN TARAFINDA ASKERİ HAREKETLİLİK
Çin ordusunun Tayvan'a en yakın kıyı eyaleti olan Fujian bölgesine yakın bir mesafeye çok sayıda ağır askeri teçhizat sevkiyatı gerçekleştirdiği iddia edildi.
#China's Military tanks deployed at Xiamen City beaches nearer to Taiwan Strait in Fujian. Tensions Raising in #Taiwan Strait pic.twitter.com/lJZ4cWI8sq
— Newsistaan (@newsistaan) August 2, 2022
Sosyal medyada paylaşılan ve henüz doğrulanmayan görüntülerde Çin donanmasına ait olduğu belirtilen tankların Fujian sahillerine indiği görülüyor.
Tayvan’ın doğusundaki sulara ise biri uçak gemisi olmak üzere 4 adet ABD savaş gemisinin "rutin" sevkiyat kapsamında konuşlandırıldığı açıklandı. Bilgilendirmede gemilerin tam konumu gizli tutuldu.
"ABD, Tayvan kartını oynamaktan tamamen vazgeçmeli" çağrısında bulunan Pekin yönetimi, Tayvan Boğazı'na savaş uçakları gönderdi.
KREMLİN'DEN AÇIKLAMA
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Pelosi'nin, Tayvan'ı ziyaretini değerlendirerek, "Tabi ki burada Çin ile kesinlikle dayanışma içinde olduğumuzu bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Bu soruna karşı tavrı anlaşılır ve kesinlikle haklı. ABD bu hassasiyete saygı duymak yerine maalesef tercih yapıyor. Böyle bir yüzleşme iyiye alamet değil. Buradan sadece pişmanlık çıkar. Pelosi'nin şu an kesin olarak oraya ulaşacağını söyleyemeyiz. Ancak olası Tayvan ziyareti kışkırtıcı niteliktedir ve bölgede gerilimin artmasına neden oluyor" ifadelerini kullandı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
“Gölge Başkan” Elon Musk! Bütçe krizinde tartışmalar alevlendi: “Yetkinin kimde olduğu belli”
Esad'ın son günlerinde o detay ortaya çıktı! Yanına sadece iki ismi almış
Son dakika haberi: Putin 76 soruya yanıt verdi: Suriye-Ukrayna ve İsrail için dikkat çeken açıklamalar
Suriye'deki Rus üslerine dair yeni iddia: Askeri ekipmanları Libya'ya mı taşıdı?
ABD’nin Suriye politikası yeni yönetimle değişir mi? Blinken’dan Trump vurgusu…