Dubai şeyhinin eşi Prenses Haya kaçmış ve dava açmıştı: İngiltere Yüksek Mahkemesi'nden flaş karar
Dubai Şeyhi Muhammed bin Raşit El Maktum'un eşi Prenses Haya'nın geçtiğimiz aylarda iltica başvurusunda bulunmak için kaçtığı Almanya'dan sonra Londra'ya geçtiği ve iki çocuğu ile burada saklandığı belirtilmişti. İkili arasında çekişmeli dava süreci, olay gelişmelerin de ortaya çıkmasına neden oldu. İngiltere Yüksek Mahkemesi, Dubai Emiri Şeyh Muhammed El Maktum'un, eski eşi Ürdünlü Prensesi Haya'nın telefonunun dinlenmesi emri vererek İngiliz yargısına müdahale ettiğine hükmetti.
Haberin Devamı
/

Dubai Şeyhi Muhammed bin Raşit El Maktum'un 6 eşinden biri olan Prenses Haya, iki çocuğu ile Londra'ya kaçmıştı.
/

Prenses Haya'nın İngiliz Yüksek Mahkemesinde açtığı 2019 Temmuz ayındaki davada "zorla evlilikten korunma" talep ettiği bildirilmiş ve ülkeyi birlikte terk ettiği çocuklarının velayetini de istediği kaydedilmişti. Prenses Haya can güvenliği olmadığını belirterek İngiltere'den sığınma talep etmişti.
Haberin Devamı
/

Ürdün Kralı Abdullah'ın üvey kardeşi olan Prenses Haya, Nisan 2019'da iki çocuğuyla birlikte Londra'ya yerleşmişti.Prenses Haya, çocuklarının velayetini alabilmek için İngiltere'de dava açmıştı.
/

Öte yandan çekişmeli davada şoke eden ayrıntılar ortaya çıktı.İngiltere Yüksek Mahkemesi, Dubai Emiri Şeyh Muhammed El Maktum'un, eski eşi Ürdün Prensesi Haya'nın telefonunun dinlenmesi emri vererek İngiliz yargısına müdahale ettiğine hükmetti.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Dubai Emiri ise Prenses Haya'nın telefonlarının dinlenmesi konusunda herhangi bir bilgisi olmadığını söylüyor.
Mahkeme ne dedi?
/

Çarşamba günü yayımlanan mahkeme kararlarında, telefon dinleme; "(İngiltere) iç ceza hukukunun seri ihlâli", "temel hukuk ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile korunan hakların ihlâli", "yargı sürecine ve annenin adalet arayışına müdahale" ve bir hükümet başkanı tarafından "gücün kötüye kullanılması" olarak değerlendirildi.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Yüksek Mahkeme'nin aile biriminin başkanının, "annenin (Prenses Haya), iki avukatının, kişisel asistanının ve iki güvenlik görevlisinin cep telefonlarına yazılım aracılığıyla sızma girişimi olduğunu ve bunun ya başarılı olduğunu ya da girişim düzeyinde kaldığını tespit ettiği" kaydedildi.Teşebbüste İsrailli NSO şirketi tarafından geliştirilen casus yazılım Pegasus'un kullanıldığı kaydedildi.Mahkeme, sızma girişiminin "babanın (Şeyh Muhammed) hizmetlileri ya da temsilcileri, Dubai Emirliği veya (Birleşik Arap Emirlikleri) tarafından gerçekleştirildiği ve izlemenin babanın açık veya zımni yetkisiyle gerçekleştiği" sonucuna vardı.
/
