Doğalgaz savaşlarında son perde!
Doğu Akdeniz'de krize neden olan Rum kesiminin sondaj çalışmalarına karşılık veren KKTC'de, karadan sondaj çalışmalarının son adımına geldi. Çalışmada kullanılacak malzemeler Girne Limanı'na ulaştı. Uluslararası Kriz Grubu ise hazırladığı rapor ile doğalgaz arama konusuyla ilgili çözüme yönelik 3 öneri sundu.
Rum tarafının geçtiğimiz yıl Akdeniz'i tek taraflı parselleyerek doğalgaz aramaya başlamasına KKTC karadan sondaj manevrasıyla cevap vermişti.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı TPAO'nun, KKTC ile kararlaştırdığı karadan sondaj çalışmalarında son aşamaya gelindi.
Türkiye'den sevk edilen sondaj malzemeleri Kuzey Kıbrıs'ın Girne Limanına ulaştı.
Girne Yat Limanı'na indirilen 14 konteyner ve 3 dev vinç, sondaj alanına polis eskortuyla götürüldü. Dev kuleler ise önümüzdeki günlerde Ada'ya ulaşacak.
Malzemelerin tamamının KKTC'ye nakledilmesinin ardından ilk kuyu, Türkiye ve KKTC devlet erkanının katılacağı törenle açılacak.
Sondaj çalışmalarında ilk amaç 3 bin metreye inebilmek. Bu çalışmaların Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na maliyetinin 10 milyon dolar olması bekleniyor.
Sondaj çalışmalarıyla ilgili ilginç bir rapor ise, Uluslararası Kriz Grubu'ndan geldi. Rapora göre, Rum tarafı sondaj calışmalarına başlayarak müzakerelere zarar verdi.
Raporda çözüm için 3 öneri de var. Bu öneriler şöyle sıralanıyor:
1. Rumlar doğalgazdan elde edecekleri karın yüzde 20'sini Kıbrıslı Türklere, Kıbrıslı Türkler de adanın kuzeyinde doğalgaz bulurlarsa karlarının yüzde 20'sini Rumlara vereceklerini şimdiden ilan etsin. Kar paylaşımı için BM himayesinde bir mekanizma oluşturulsun.
2. Kıbrıslı Rumlar ve Türkler sadece enerji konuları ile sorumlu bir danışma heyeti kursun.
3. İki taraf da resmi açıklamalarla adanın tekrar birleşmesi için taahhütte bulunsun.
Uluslararası Kriz Grubu, bu önerilerinin gerçekleşmesi durumunda, müzakerelerin dışında Türkiye ile Rum yönetimi arasında arabulucu görevi alarak enerji konularını görüşebileceklerini belirtiyor.
Raporda üzerinde durulan önemli konulardan biri de Kıbrıs doğalgazının sevkiyatı.
Uluslararası Kriz Grubu, Kıbrıs doğalgazının Avrupa'ya naklinde en ucuz yolun Türkiye'nin kullanılması olduğunu söylüyor.
Raporda, önerilerin gerçekleşmesi halinde Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi'nin Doğu Akdeniz'deki Ekonomik Münhasır Bölgeler meselesini Lahey Adalet Divanı'na ya da başka bir mahkemeye götürebilecekleri belirtiliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
CIA açıkladı! Yeni Covid-19 raporu: Kaynağına dair 'laboratuvar' detayı…
Romanya'nın en değerli eserleri çalındı! Film gibi soygun: Müze kapısı patlayıcı ile açıldı…
Gazze’yi boşaltma planı mı? Trump: 1 milyon Filistinli, Ürdün ve Mısır’a taşınmalı
Grönland kavgası: Trump-Frederiksen telefon görüşmesinde neler yaşandı?
Trump’tan Şeffaflık Hamlesi: Kennedy'ler ve King Suikast Dosyalarının Gizliliği Kaldırılıyor