Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Barzani hatadan dönebilir
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bağımsızlık referandumunun ardından Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKYB) Başkanı Mesud Barzani’nin bu hatadan dönebileceğini söyledi. Çavuşoğlu, IKBY yönetiminin hatadan dönmemesi durumunda Türkiye’nin muhatabının Bağdat olacağını söyledi.
Resmi temaslarda bulunmak üzere Fransa’nın başkenti Paris’e gelen Bakan Çavuşoğlu, gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Bağdat’la Erbil arasındaki sorunun çözülmesi için Türkiye’nin her türlü katkıyı sağlayacağını ifade eden Çavuşoğlu, “Fakat bunu tek bir ülkenin sağlayabileceğine emin değiliz. Irak Başbakanı İbadi’nin buraya gelmesi Paris’te hem Macron’la hem de dışişleri bakanıyla görüşmesi önemli. Fransız dışişleri bakanından öğrendiğime göre Irak’ın sınır ve toprak bütünlüğünü destekliyorlar. Bu sorunun bu çerçevede ve şuandaki Irak anayasasına göre çözülmesi gerektiğini vurguluyorlar” dedi.
“Barzani hatadan dönebilir”
Irak anayasasına göre Kürt Bölgesel Yönetimi’nin hakları olduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, “Bu hakların hepsi verilmediyse bu konuyu Bağdat’ta kendileri de görüşebilirler. Biz de yardımcı olabiliriz. Ancak bizim yaptığımız görüşmelerde Barzani’nin daha çok tarihten konuştuğunu gördük. Anayasal hakları desteklediğimizi kendilerine söyledik ama referanduma karşı olduğumuzu da her platformda söyledik. Dolayısıyla Barzani yönetiminin bu hatadan dönmesi için herkesin her türlü girişimi yapması gerekiyor. Herkes referandum öncesi pozisyonunu güçlü bir şekilde korumalı. Henüz çok geçmiş değil. Barzani hatadan dönebilir. Referandum öncesi çağrılara kulak asmayarak, Irak’ın geleceğini ve özellikle de Kürtlerin geleceğini riske atmıştır. Ama şimdi bu çağrılara kulak verip bu hatadan dönmesi gerekiyor. Umarım bu hatadan dönerler. Hatadan dönmezlerse bundan sonra bizim muhatabımızın Bağdat olduğunu söyledik. Bizim esas muhatabımız Irak yönetimidir, Bağdat’tır. İkili anlaşmaların hepsini onlarla yaptık. Sınırlar da Irak’la bizim aramızdaki sınırlardır. Bu sınırlar Türkiye ile Kürt Bölgesel Yönetimi arasındaki sınırlar değildir” şeklinde konuştu.
Çavuşoğlu, Kürt Bölgesel Yönetimi ile sınırlara Irak askerlerinin yerleştirilmesine ilişkin, “Aldığımız kararlar var. Bakanlar Kurulunun kararı, Milli Güvenlik Kurulunun tavsiyeleri, Meclisten geçen bir tezkere var. Irak yönetimiyle bunları koordine etmek lazım. Henüz bu aşamaya gelmedik ancak görüşüyoruz. Bu aşamada bazı adımların atılmasından önce bu süreler verilebilir. Ama bu aşamaya yavaş yavaş geliyoruz. Henüz verilmiş bir süre limiti yok. Ama bu sürenin de verilmesi gerekiyor. O sürede gerekli adımlar atılmazsa bu sefer Irak yönetiminin attığı adımlar bizim için önemli kriter olacak” diye konuştu.
“İran’ın Türkiye’yle bu konuya bakışı tamamen örtüşüyor”
İran’ın, Irak’ın toprak bütünlüğüne ilişkin bakışıyla Türkiye’nin konuya bakışının tamamen örtüştüğünü ifade eden Çavuşoğlu, “Esasen kuzey bölgesinde üç komşu ülke var. Suriye, Türkiye ve İran. Dolayısıyla buradaki gelişmeler bizi doğrudan ilgilendirir. Bizi de her bakımdan etkiler. İran’ın Türkiye’yle bu konuya bakışı tamamen örtüşüyor diyebiliriz. Dünkü görüşmelerimizde bunu bir kere daha gördük” dedi.
“Fransa ve Türkiye, hem Bağdat’ta hem Erbil’de ortak adımlar atmıştır”
Bakan Çavuşoğlu, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un referandumun anayasal çerçevede olması gerektiği ve Irak’ın toprak bütünlüğüne saygılı olunması gerektiğini ifade eden yorumlarına ilişkin, “Başından beri Fransa’yla bizim pozisyonumuzda bir farklılık olmadı. Biz daha önce dışişleri bakanıyla Türkiye’ye geldiği zaman da bu konuyu konuştuk. Hemen arkasından Cumhurbaşkanımız Erdoğan’la Macron New York’ta bir araya geldiler. Bu görüşmelerde pozisyonlarımızda bir farklılığın olmadığını gördük. Fransa ve Türkiye hem Bağdat’ta hem Erbil’de ortak adımlar da atmıştır. Düşüncelerimizi Bağdat yönetimiyle paylaşmıştır. Ama uyarılarımızı da Barzani yönetimiyle Erbil’de Türkiye ve Fransa birlikte paylaşmıştır. Bugünkü Drian’le yaptığımız görüşmede de aynı noktada olduğumuzu bir kere daha teyit ettik” dedi.
Çavuşoğlu, Paris temaslarında terörle mücadele konusunun da gündeme geldiğini belirterek, “Siyasi çözüm konusunda görüşlerimizi tekrar aktardık birbirimize. Suriye konusunda başından beri batıda en çok örtüştüğümüz ülke Fransa olmuştur. Sahadaki gerçekleri en iyi gören iki ülke olmuşuzdur” diye konuştu.
Çavuşoğlu, görüşmelerde İdlib üzerinde bu sabah varılan mutabakat konusunda bilgi verdiklerini belirterek, bundan sonra atılabilecek adımlar ve Suriye’nin sınır bütünlüğünün nasıl korunacağı hakkında konuştuklarını belirtti. Çavuşoğlu, “Bu çatışmasızlık bölgelerinden bir zarar gelmeyeceğini anlattım. Çünkü müzakereler, rejimle muhalefet arasında devam eder. Siyasi süreç başlarsa da rejimle muhalefet arasında seyredecek ve onlar karar verecek Suriye’nin geleceğiyle ilgili” dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ABD Başkanlık Seçimlerinde Kritik Salıncak Eyaletler: Salıncak Eyaletler Nedir?
ABD bugün sandığa gidiyor: Seçim sonuçları ne zaman, saat kaçta belli olur?
ABD son seçim anketi! Amerika seçimleri kaç gün sürüyor? Amerika seçim sistemi hakkında bilgiler!
İspanya'da sel felaketi: Siyasi tartışmalar başladı
ABD başkanını nasıl seçiyor? En fazla oyu alsa bile seçimi kaybedebilir: İşte sandık sisteminin işleyişi…