Güneş çarpması ve sıcak çarpması terimleri sıklıkla birbirine karıştırılır. Vücut ısısının aşırı yükselmesini ifade eden sıcak çarpması (hipertermi), güneş çarpmasından daha tehlikelidir. Sıcak çarpması, örneğin sıcak bir ortamda fiziksel olarak aşırı efor sarf edilmesiyle tetiklenir.
Dışarıdaki yüksek sıcaklıklar nedeniyle vücut, salabileceğinden daha fazla ısı emer. Vücut ısısı 10 ila 15 dakika içinde 41 dereceye kadar yükselebilir. Bu akut aşırı ısınma, vücutta iltihabi bir reaksiyona yol açar.
Vücudun sıcaklık düzenleme sistemi devre dışı kalabilir, böylece ter üretimi başarısız olur. Isı birikimi meydana gelir.
Halk arasında "sıcak basması" da denilen sıcak çarpması, yaşamı tehdit edebilir. Belirtiler arasında bilinç kaybı, baş ağrısı, baş dönmesi ve uyuşukluk yer alır. Ayrıca titreme nöbetleri, kusma, ishal ve düşük tansiyon da görülebilir. Sıcak çarpması bir ila altı saat içinde gelişir ve önlem alınmazsa 24 saatten kısa sürede ölüme yol açabilir.
Yaşlılarda, kronik hastalığı olan kişilerde ve çocuklarda sıcak çarpması genellikle yüksek sıcaklıklar ile ciddi sıvı ve elektrolit eksikliklerinin bir araya gelmesiyle oluşur. Sağlıklı yetişkinlerde, spor yapmak veya açık havada çalışmak gibi çok fazla fiziksel efor sarf etmek genellikle sıcak çarpmasına yol açar.