Devrim Soylar, İtalya'daki son durumu anlattı
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs nedeniyle dünya genelinde her geçen gün artan vaka ve ölüm sayılarının ardından yeni önlemler alınmaya devam ediyor. Koronavirüsün en fazla can aldığı ülke İtalya. Tüm gözlerin çevrildiği İtalya'da yaşayan Türk vatandaşı Devrim Soylar bölgedeki son durumu cnntürk.com’a anlattı.
Celil İpek / Cnnturk.com
Koronavirüs yüzünden bugüne kadar en fazla can kaybı 16 bin 523 kişinin hayatını kaybettiği İtalya'da yaşandı. Bu ülkeyi 13 bin 341 can kaybıyla İspanya, 10 bin 943 ile ABD, 8 bin 911 ile Fransa, 5 bin 373 ile İngiltere ve 3 bin 739 ile İran takip etti.
Hayatını kaybedenlerin sayısının nispeten önceki günlere göre azalış eğiliminde olan İtalya’da son 24 saatte 636 ölürken toplam vaka sayısı 132 bin 547, iyileşen hastaların sayısı da 22 bin 837’ye çıktı.
Öte yandan İtalya Başbakan Giuseppe Conte, ülkesindeki yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle stratejik ve gerekli olmayan bütün üretim faaliyetlerini durdurma kararı aldıklarını bildirmişti ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ekonomideki etkisiyle mücadeleye yönelik 400 milyar avroluk yeni paket açıklamıştı.
SORU-CEVAP
-Bölgede ölüm oranları geçtiğimiz günlere göre düşüş göstermeye başladı, bu durumu nasıl yorumlarsınız ve halkın bakış açısı nasıl?
İtalya’daki düşüşü hepimiz bekliyorduk ama ne zaman olacağıyla alakalı bir fikrimiz yoktu. İtalya halkı 1 aydır karantinada bu ülke öyle bir dönem yaşadı ki hayatını kaybedenlerin sayısında büyük bir düşüş olmasa da beklenilen azalmayı 1 ay sonra aldık. Bölgede durum çok ciddi. Hayatını kaybedenlerin sayılarında önceki günlere göre bir artış yok ama çok büyük bir düşüş de yok. Biz her gün devlet televizyonunda saat 18:00’de İtalya’daki bilanço ile ilgili bilgilendiriliyoruz. Vaka sayısı, hayatını kaybedenler ve iyileşen hastalar bültende açıklanıyor. Devlet anons yapıyor.
Koronavirüs bilançosu ile ilgili halkın bakış açısına gelirsek, günden güne hayatını kaybedenlerin sayısının düşmeye başlamasından dolayı biraz biraz ümitlenmeye başladık diyebilirim. Halka söylenen nisan ayı sonunda düşüşün istedikleri noktaya geleceği ve mayıs ayında da ikinci aşamaya geçileceği. Bu da belki evden çıkabiliriz anlamına geliyor ama tabii kesin bir şey söylemek zor süreçle alakalı hiçbir şey belli olmuyor.
-Karantinada günlük yaşantı nasıl ilerliyor?
Karantina hayatı yalnız ve aileleriyle yaşayanlar için farklı tabii ama ilk başlarda çok büyük bir korkuyla yaşıyorduk. Herkes birbirine sürekli telefon edip haberleşiyordu. Sürekli arkadaşlarımızla telefonlaşıyoruz, günümüz haber izleyerek geçiyor. Gelişmeleri takip ettikçe hayatını kaybeden insanların dramlarını öğreniyoruz. Televizyonda doktorlar durumun vahametini insanlara aktarıyor. Durumun ne kadar ciddi olduğunu anlayıp evde kalmayı bir şikayet olarak değil de evde kalmanın kendimizi ve sevdiklerimizi korumak için olduğunu anlıyoruz. Ülkedeki ölüm haberleri ve karantinadan dolayı halk mutsuz tabii ama herkes kendi sistemini kurdu ve evde kalarak vakit geçiyor.
-Karantina süreci ne zaman biter? Süreç sonunda hayat ne zaman normale döner?
Karantinanın ne zaman biteceği ile alakalı olarak genel İtalya halkının fikri aynı, bunun zaman alacağını düşünüyoruz. Karantina sonrası hayatın kısa sürede normale dönmesi kolay olmayacak tabii dışarı çıkmaya başladığımız zaman yavaş yavaş kamu alanlarına gideceğiz. Kesin bir tarih tabii yok ama ülkedeki toparlanma sürecinin neredeyse karantinada kaldığımız kadar süreceği tahmin ediliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Aylardır evlerinden uzaktalar! En uzun bekleyiş
CIA açıkladı! Yeni Covid-19 raporu: Kaynağına dair 'laboratuvar' detayı…
Romanya'nın en değerli eserleri çalındı! Film gibi soygun: Müze kapısı patlayıcı ile açıldı…
Gazze’yi boşaltma planı mı? Trump: 1 milyon Filistinli, Ürdün ve Mısır’a taşınmalı
Grönland kavgası: Trump-Frederiksen telefon görüşmesinde neler yaşandı?