hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Davutoğlu'nun politikası Doğu'ya dönüş mü?

    Davutoğlunun politikası Doğuya dönüş mü
    expand

    New York Times gazetesi, "Türkiye'nin son dönemde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun liderliğindeki dış politikasıyla dünyada öne çıktığını" yazdı. Yazıda, Davutoğlu'nun "Türkiye'nin Doğu'ya dönmesinin arkasındaki isim olarak görüldüğü" belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'nin çokça tartışılan dış politikası bu kez ABD'nin ünlü gazetelerinden New York Times'a konu oldu.

    Gazetenin dış politika yazarı Roger Cohen, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı röportajı yazısına taşıdı.

    Yorum yazısında, "Türkiye için dış politika doktrini yaratan, Mayıs 2009'dan beri Dışişleri Bakanı olan Davutoğlu'nun Türkiye'nin İran'ın dostu, İsrail'in düşmanı olarak görülmesinde, NATO'nun yeni füze kalkanına ihtiyatlı davranmasında, Arap ülkeleriyle ilişkileri geliştirmesinde ve Türkiye'nin Doğu'ya dönmesinin arkasındaki isim olarak görüldüğü" belirtildi.

    Washington'da Türkiye-ABD ilişkilerinin Soğuk Savaş dönemindeki haline dönmesi yönünde bir "nostalji" olduğu belirtilen yazıda, Davutoğlu'nun bu fikri paylaşmadığı belirtildi.

    Roger Cohen, Türkiye'nin ABD'nin rehberliğinden rahatsız olduğunu belirtti.

    Geçtiğimiz hafta ABD Hazine Bakanlığı'nın terörizm ve mali istihbarattan sorumlu müsteşarı Stuart Levey'in İran'a yaptırımlar konusunda Ankara'da yaptığı temaslarla ilgili olarak Davutoğlu'nun şu ifadelerine yer verdi:

    "Bizim nasihata ihtiyacımız yok. Biz BM sisteminin sorumlu bir ülkesiyiz ve BM Güvenlik Konseyi'nin de bir üyesiyiz. Biz hayır oyu kullandık, bu bizim kararımızdı. Kimse tarafından bize söylenmesine gerek yok, BM Güvenlik Konseyi'nin kararını uygulayacağız. Ancak Amerikalı ya da Avrupalı olsun tek taraflı kararlarla ilgili olarak kendi milli çıkarımıza bakacağız. Komşularla güçlü ekonomik ilişkiler kurmak yanlış mı?"

    Türkiye'nin İran politikasını doğru bulduğunu belirten Cohen, İzolasyonun aşırıların işine
    Geldiğini, yaptırımların İran'ı değiştirmeyeceğini, Türkiye ve Brezilya'nın uranyum takas anlaşmasının diplomatik müzakerelerin yolunu açmak yolunda bir araç olduğunu" yazdı.

    Mavi Marmara saldırısıyla ilgili olarak ise Türkiye'nin müttefiki ABD'den dayanışma istediği ancak buna karşılık husumet gördüğü belirtildi. Türkiye'nin İsrail'den ise hala özür beklediği yazıda yer aldı.  

    Cohen, Davutoğlu politikasının Amerikalılar tarafından daha çok anlaşılması ve destek görmesi gerektiğini yazdı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow