Davutoğlu: "Twitter yasağı geçici bir tedbir"
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Twitter yasağı konusunda duruşlarının ‘‘çok ilkesel’’ olduğunu savundu, "Biz Twitter’a sürekli müracaatlarla bu vatandaşlarımızın haklarını ihlal eden hesapların kapatılmasını talep ettik. Twitter bunları kapatmamakta direndi. Ve bununla ilgili bir geçici tedbir uygulandı. Bu geçici tedbir, iletişim özgürlüğünü sınırlamaya yönelik değil vatandaşlarımızın onurunu korumaya, haklarını korumaya dönük bir tedbirdi’’ dedi.
Davutoğlu, Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi aday adaylığı çalışmaları kapsamında geldiği New York’ta gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.
Twitter yasağı konusunda duruşlarının ‘‘çok ilkesel’’ olduğunu savunan Davutoğlu, ‘‘Biz Twitter’a sürekli müracaatlarla bu vatandaşlarımızın haklarını ihlal eden hesapların kapatılmasını talep ettik. Twitter bunları kapatmamakta direndi. Ve bununla ilgili bir geçici tedbir uygulandı. Bu geçici tedbir, iletişim özgülüğünü sınırlamaya yönelik değil vatandaşlarımızın onurunu korumaya, haklarını korumaya dönük bir tedbirdi’’ dedi.
Bir gazetecinin, ABD’de Wikileaks ile NSA skandalına rağmen YouTube’u kimsenin kapatmadığını hatırlatması üzerine Davutoğlu, ‘‘NSA ile ilgili neler geldi bir bakın, ondan sonra konuşun’’ dedi.
Twitter ve YouTube'un yasaklanmasını ‘‘kesinlikle iletişim özgürlüğünü kısıtlanmaya yönelik bir politika değil’’ diye savunan Davutoğlu, ‘‘Bahse konu olan dosyaların büyük bir kısmı siyasi değildir’’ diye konuştu.
Twitter ortamında bireylerin kendi kişiliklerine ve haklarına ihlal yapıldığı iddiasıyla mahkemeye başvurduğunu belirten Bakan Davutoğlu, yasağa yönelik mahkemenin aldığı kararlara herkesin saygı göstermesini, zira bunun insan onurunu korumaya yönelik olduğunu ifade etti.
Twitter’ın uluslararası bir şirket olduğuna dikkat çeken Bakan, tüm diğer uluslararası şirketler gibi Twitter’ın da faaliyet gösterdiği ülkelerdeki mahkemelerin kararlarına saygı duymak zorunda olduğunu vurguladı. Davutoğlu’nun mahkeme kararlarına herkesin uyması gerektiği sözleri üzerine bir gazeteci, ‘‘Ama efendim Anayasa Mahkemesi Twitter yasağını kaldırın diyor Türk hükümetine’’ sözlerine karşın ‘‘Müsaade et geleceğim, geleceğim’’ diye karşılık verdi.
"Kararın değerlendirmesi yapılır"
Twitter’ın bu tür şikayetlere karşın başka ülkelerde yaptığı uygulamaların olduğunu kaydeden Davutoğlu, ‘‘Biz aynı uygulamayı kendi ülkemiz için de istiyoruz, bekliyoruz’’ dedi.
Türkiye’nin kendi iç hukukunda bir işleyişin olduğunu belirten Bakan, ‘‘Anayasa Mahkememizin aldığı karar böyle bir hukuki karardır. Bunun değerlendirilmesi yapılır. Kendi iç hukuk sistemimizde durum farklı. Kendi iç hukuk sistemimizde bunu tartışırız, belli karara varırız. Mutlaka değerlendirmeler yapılacaktır bu hususta. Ama dışarıdaki bir uluslararası şirket bizim iç hukuk kurallarımıza saygı duymak zorundadır. Ulusal güvenliği tehdit eden bir dinlemenin kamuoyu ile paylaşılması durumunda da her ülkenin kendi tedbirini alır" diye konuştu.
"Suriye ile savaştayız" konusu
Davutoğlu, Başbakan Erdoğan'ın seçim gecesi yaptığı balkon konuşmasında sarfettiği ‘‘Suriye ile savaştayız’’ sözünün ne anlamada geldiğine yönelik soruya, "Yüzbinlerce insan öldü, milyonlarca insan mülteci durumuna düştü ve Türkiye sınırı birçok kez ihlal edildi. Sayın Başbakanımızın da kastettiği bu gayri insani tutum çerçevesi içinde ortaya çıkan tablo ve Türkiye sınırlarının ihlali noktasında özellikle son olarak iki hafta veya üç hafta önce Türk Silahlı Kuvvetleri’nin angajman kuralları içerisinde Suriye uçağını düşürmesi sözkonusu. Dolayısıyla bu bizim için tabi ki çok ciddiyetle takip edilmesi gerekli bir husus. Sayın Başbakanımızın da kastettiği budur’’ cevabını verdi.
Suriye’de bulunan Süleyman Şah türbesinin Türkiye’nin toprağı olduğu gerçeğinin altını çizen Bakan Davutoğlu, buraya hangi gerekçe ya da kim tarafından olursa olsun yapılan saldırının Türkiye Cumhuriyeti’nin topraklarına yapılan saldırı olacağı konusunda uyardı. Davutoğlu, "Süleyman Şah’a yapılacak herhangi bir saldırı hak ettiği cevabı bulur. Korunması için her türlü tedbir alındı. Türkiye Cumhuriyeti devleti, vatandaşının ve toprağının hukukunu korumakta kararlı" şeklinde konuştu.
İsrail ile tazminat yakınlaşması
Mavi Marmara ile ilgili olarak Türkiye’nin Tel Aviv yönetimine karşı öne sürdüğü üç prensipten ilkinin geçen yıl gerçekleştiğini aktaran Bakan Davutoğlu, bunun da özür olduğunu hatırlattı.
Son aylarda bu ülke ile tazminat konusunda da yakınlaşmaların olduğunu anlatan Bakan, Filistin'e karşı uygulanan ambargonun kaldırılmasında da, Türkiye’nin buraya insani yardım götürmesi konusunda da bazı görüşmelerin olduğunu ifade etti.
‘‘Önümüzdeki dönemde bu konularda bazı olumlu gelişmeler bekliyoruz’’ diyen Bakan, ‘‘Bunun ne zaman olacağını ise zaman gösterecek’’ dedi.
Cuma gününe kadar New York ve BM’de temaslarına devam edecek olan Davutoğlu, bu bağlamda Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi üyeliği için dünya devletlerinden destek arayışlarını sürdürecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Elon Musk’tan Jeff Bezos’a “Trump” göndermesi… Dünyanın en zengin iki ismi arasındaki gerginlikte yeni perde!
Netanyahu küplere bindi, Biden’dan ‘destek’ geldi! UCM'nin tutuklama emrini hangi ülkeler uygulayacak?
SON DAKİKA || Gerilim had safhada! Putin'den açık tehdit: Füze veren de hedef
Bir telefonla satıldı! Osman Hamdi Bey'in tablosu Paris'te rekor fiyata alıcı buldu
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!