Davutoğlu tarihi anlaşmanın ardından Tahran'da
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran'ın P5+1 ülkeleriyle yürüttüğü müzakerelerde varılan anlaşmanın hemen ardından Ekonomik İşbirliği Teşkilatı toplantısı için Tahran'a gitti.
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın (EİT) 21. Bakanlar Kuru Toplantısı için İran'a giden Davutoğlu, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile biraraya geldi. Davutoğlu, Cenevre'de İran ve Batı ülkeleri arasında varılan tarihi anlaşma sebebiyle İran Dışişleri Bakanını tebrik etti. Davutoğlu, temaslarına ilişkin ayrıntıları ise Twitter hesabından paylaştı.
Davutoğlu'nun, İran Dışişleri Bakanı Zarif ile istişarelerinde hem Tahran'la sağlanan tarihi anlaşma hem de Suriye krizinin ayrıntılı olarak ele alınması bekleniyor.
Davutoğlu, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri tarafından kabul edildi.
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, görüşmede ağırlıklı olarak ikili ekonomik ilişkileri geliştirme doğrultusunda ticaret, enerji ve ulaştırma konuları ele alındı.
Türkiye'nin iki ülke arasındaki ticaret hacmini kısa sürede 30 milyar doların üzerine çıkarmadaki arzu ve kararlığını dile getiren Davutoğlu, 2020 yılına kadar ise bu miktarın 100 milyar dolara yükseltilmesinin hedeflendiğini belirtti.
İran'da ticari faaliyette bulunan Türk firmalarının karşılaştıkları sorunları da gündeme getiren Davutoğlu, bu problemlerin ortadan kaldırılmasının ticaret hacmini arttırma yönündeki hedeflere büyük katkı sağlayacağını, Türkiye'nin bu alanda işbirliğine hazır olduğunu yineledi.
İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cihangiri de ticaret hacmiyle ilgili hedefleri paylaştıklarını ve bu hedefin önündeki engellerin kaldırılmasının İran'ın en önemli öncelikleri arasında yer aldığını söyledi.
Ulaştırma alanında tarihi İpek Yolu'nun yeniden canlandırılması üzerinde mutabık kalınan görüşmede Davutoğlu, Marmaray projesinin bu kapsamda önemli bir adım teşkil ettiğini ifade etti. Davutoğlu ayrıca Trabzon-Bender Abbas güzergahının canlandırılmasını gündeme getirdi.
Görüşmede, İran ile 5+1 ülkeleri arasında sağlanan anlaşmanın ardından Tahran'a uygulanan yaptırımların kaldırılması ile iki ülkenin sahip olduğu enerji ticareti potansiyelinin daha fazla kullanılacağı kaydedildi.
Cenevre'de varılan mutabakattan dolayı Cihangiri'yi tebrik eden Davutoğlu, sağlanan diplomatik başarının hızla kalıcı bir anlaşmaya dönüştürülmesini temenni etti. Cihangiri de Türkiye'nin diplomatik çözüm yönündeki görüş ve çabalarının farkında olduklarını ve başından beri sürece yaptığı katkılardan ötürü Türkiye'ye teşekkür etti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Hamaney'den dikkat çeken açıklama: İran'ın vekil güce ihtiyacı yok
SON DAKİKA! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şam'da Ahmed eş-Şera ile bir araya geldi
ABD, HTŞ lideri Colani'nin Başına Koyduğu '10 Milyon Dolar' Ödülü Kaldırdı
SON DAKİKA! Almanya'daki Noel Pazarı Saldırganının Profili Ezber Bozdu
'Battaniyeli kaplanlar' geri gönderildi: Rejimin çöküşü sırasında Irak’a kaçan Esad'ın askerleri iade edildi