Danimarka'da sığınmacı yasası Meclis'ten geçti
Danimarka Meclisi, sığınmacıların ziynet eşyaları ve paralarına el konulması ve aile birleşimi için başvurusu süresinin 3 yıla çıkarılmasını öngören yasa tasarını kabul etti.
İktidardaki merkez sağ Danimarka Liberal Partisi (Venstre) tarafından hazırlanan tasarıya göç ve yabancı karşıtı politikalar izleyen Danimarka Halk Partisi (DDP) destek verdi. Tasarıya 81 evet, 27 hayır oyu verilirken, bir milletvekili de çekimser oy kulandı.
Yasayla beraber, sığınmacıların 10 bin krondan (4 bin 400 lira) fazla nakit parasına el konulacak. Ayrıca, toplam değeri 10 bin kronu geçen mücevher, saat, bilgisayar ve telefon gibi eşyalar da sığınmacılardan alınacak. Nişan, evlilik yüzükleri ile manevi değeri bulunan mücevherler ise kapsam dışında olacak.
HDP'nin önergesi işleme kondu, MHP'liler Genel Kurul'u terketti
Sığınmacıların çantası aranacak, ziynet eşyaları satılacak
Bu eşyalar açık artırma ile satılarak sığınmacıların kalış, eğitim ve sağlık masraflarını karşılamada kullanılacak. Sığınmacılar yanlarında ne kadar para olduğunu söylemek zorunda bırakılırken, polise de sığınma başvurusu yapanların üstlerini ve çantalarını arama yetkisi verilecek. Yasa, şubat ayında yürürlüğe girecek. Ayrıca aile birleşimi başvuru süresi bir yıldan 3 yıla çıkarılacak. Danimarka hükümeti, yasanın sığınmacıların kalış masraflarını karşılamak için gerekli olduğunu savunuyor. Yasanın ayrımcılık içermediğini öne süren hükümet, uygulamayla sığınmacıların, devlet yardımlarından yararlanmak için bazı eşyalarını satmak zorunda kalan işsiz Danimarka vatandaşlarıyla aynı duruma getirildiğini kaydediyor.
ABD'de askeri hastanede silahlı saldırı alarmı
Nazi eleştirisi
Ancak yasa Nazi Almanyası'nın 2. Dünya Savaşı sırasındaki Nazilere dönük uygulamalarına benzetilerek eleştiriliyor. Avrupa Parlamentosu (AP) üyelerinin karşı çıktığı yasa ile ilgili olarak BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) de endişesini dile getirdi. BMMYK Sözcüsü Adrian Edwards, yasanın dayanışma gereken bir zamanda sosyal yardımlarda kesinti ve aile birleşimlerine kısıtlama getirme gibi birçok uygulamayı getirdiğini söyledi.
Yasa, hükümetin sığınmacıların Danimarka'ya gelmesini engellemek için aldığı önlemlerden biri olarak görülüyor. Danimarka daha önce sığınmacı statüsü verdiği kişilere devlet yardımlarını kısmış ve Lübnan gazetelerine verdiği ilanda da sığınmacılara "gelmeyin" mesajı vermişti. Ülkede iki hafta önce, yürümek zorunda kalan sığınmacıları arabasına alarak yardım ettiği için bir Danimarka vatandaşına para cezası verilmişti. Randers kenti belediye meclisi de, kreş ve okulların kafeteryalarında domuzservis edilmesini zorunlu kılarken, bu adım sığınmacı ve İslam karşıtı başka bir uygulama olarak değerlendirilmişti.
İsviçre ve Almanya'da da uygulamada
Her ne kadar Danimarka sığınmacıların para ve ziynet eşyalarına el koyma kararından dolayı eleştirilse de, İsviçre ve Almanya da benzer uygulamalara sahip. Ay başında İsviçre'de yaklaşık 100 kişinin bin dolardan fazla para ve eşyasına el konulmuştu. Geçen hafta da Almanya'nın Bavyera ve Baden-Württemberg eyaletleri sığınmacıların nakit para ve altın gibi değerli eşyalarına el koymaya başlamıştı.
Davutoğlu'ndan HDP'lilere Cizre'de yardım bekleyen yaralılar yanıtı
Sığınmacı krizi
Danimarka'ya geçen sene içinde 21 bin sığınmacı giriş yaparken, 2016'da yaklaşık 20 bin sığınmacının gelmesi bekleniyor. Suriye ve Irak'taki durumun kötüleşmesiyle Avrupa'ya ise, 2015 içinde bir milyondan fazla sığınmacı giriş yaptı. Eğer bir çözüm bulunmazsa 2017 sonuna kadar bu sayının 3 milyona ulaşmasını bekleyen Avrupa ülkeleri, düzenlenen zirveler ve alınan önlemlerle akışı durdurmaya çalışıyor. Bazı Balkan ülkelerinin sınırlarına dikenli teller örmeye başlamasının ardından İsveç, Danimarka ve Avusturya, serbest dolaşım imkanı veren Schengen Anlaşması'nı tek taraflı olarak askıya aldıklarını açıklamıştı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ALİ HAMANEY KİMDİR? İran lideri Ali Hamaney öldü mü, komada mı?
Hamaney komada mı? İran dini lideri hakkındaki iddialara bu görüntü ile yanıt verildi
ABD’de devir teslime haftalar kala, Biden’dan Ukrayna kararı… Rusya öfkeli, Trump’ın ekibi tepkili!
Dikkat çeken Macron-Milei görüşmesi... G20 öncesi Arjantin'e uğradı!
SON DAKİKA! Komşu'da Miçotakis ve Samaras arasında 'Türkiye' gerilimi!