CPJ, Obama yönetimini Nixon dönemine benzetti
Gazetecileri Koruma Komitesi'nin (CPJ), Obama yönetiminde basın özgürlüğüyle ilgili değerlendirmesinde, hükümetin, Nixon döneminden bu yana bilgiyi kontrol altına almak için en sert çabaları gösterdiği belirtildi.
Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Obama yönetiminde basın özgürlüğüyle ilgili ilk değerlendirmesinde, hükümetin bilgi sızıntılarına karşı yürüttüğü adli takibatlar ve bilgiyi kontrol altına alma çabalarının, gazeteciler ve kaynaklar üzerinde tüyler ürpertici etkisi olduğu bildirildi.
Komitenin raporunda, ABD Başkanı Barack Obama'nın göreve geldiğinde, Bush yönetiminin gizliliğini eleştirdikten sonra açık, şeffaf hükümet sözü verdiği ancak "bu sözünü yerine getirmediği" belirtildi.
"Yetkililer giderek basına konuşmaktan korkuyor"
The Washington Post'un eski yayın yönetmeni Leonard Downie Jr tarafından kaleme alınan, "Obama Yönetimi ve Basın" başlıklı, 30 sayfalık analizde, "Obama yönetimi sırasında, Washington'ın, hükümet yetkililerinin, giderek artan biçimde basına konuşmaktan korktukları" ifade edildi.
"Nixon'dan bu yana en sert çabalar"
Arizona Üniversitesi'nde gazetecilik bölümün öğretim üyeliği de yapan Prof. Dr. Downie, "Obama yönetiminin sızıntılara karşı savaşının ve bilgiyi kontrol altına alma çabalarının, Nixon döneminden bu yana gördüğü en sertler" olduğunu dile getirdi.
Downie'nin rapor hazırlığında, hükümetin gizlice Associated Press ajansında görevli 100'den fazla gazeteci tarafından kullanılan telefon hatlarının ve santralin kayıtlarını gizlice ele geçirdiğinin ortaya çıkmasından sonra çok sayıda muhabir ve editörle söyleştiği belirtildi.
Leonard Downie'nin görüştüğü gazeteciler arasında cürüm işlemekle haklarında adli takibat başlatılan kaynakları bulunan gazeteciler de bulunuyor.
Raporda, gizli bilgi hakkında konuştuklarından şüphelenilenlerin giderek artan biçimde soruşturmaya, yalan testlerine, telefonlarının ve e-postalarının incelenmesine maruz kaldıkları, "İç Tehdit Programı" dahilinde çalışma arkadaşları tarafından gözlenmenin, her dairede uygulandığı kaydedildi.
Beyaz Saray'ın gazetecileri atlatmak için kendi internet siteleri ve sosyal medya ağını geliştirdiği, iyi görüntü ve bilgileri dağıtmak için internet üzerinden haber bülteni oluşturduğu, bazı durumlarda Beyaz Saray'ın, Obama'nın kamuya duyurulan programına hiç koyulmayan, önemli kişilerle görüşmelerinin videolarını çektiği bildirildi.
Raporda, Obama yönetiminde 6 hükümet çalışanının ve 2 sözleşmelinin, basına gizli bilgi sızdırdıkları suçlamasıyla adli takibatın hedefi oldukları, geçmişte tüm başkanlık dönemlerinde bu tür davaların sayısının 3 olduğu belirtildi.
Beyaz Saray sözcüsü Eric Schultz, rapora cevaben "Obama'nın, eşi görülmemiş bir açıklık için çalışmaya bağlı olduğunu" söyledi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kraliyet konutu Windsor Kalesi’ne hırsızlar girdi! Kate ve William uyurken şok soygun…
Trump'ın ekibinde fırtınalar kopuyor... Elon Musk ve Boris Epshteyn karşı karşıya: Büyük kavga!
AB, İsrail'e karşı 'yaptırım' düğmesine basar mı? Kritik mesajlar! Borrell: Yaşananlar olağanmış gibi devam edemeyiz...
ALİ HAMANEY KİMDİR? İran lideri Ali Hamaney öldü mü, komada mı?
Hamaney komada mı? İran dini lideri hakkındaki iddialara bu görüntü ile yanıt verildi